Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

Český Twitter řeší identitu správce profilu Out Of Context Česká Levice | foto: twitter.com/_hermanek

Kyberšikana a výhružky smrtí, Twitter řeší identitu účtu ooclevice

Twitterový účet Out Of Context Česká Levice sdílí příspěvky levicových příznivců. Jim za jejich názory údajně chodí výhrůžky smrtí. Jedna z uživatelek zveřejnila údajnou identitu správce účtu, později vše smazala.
  17:30

Parodických účtů s označením „out of context“ v názvu je na Twitteru mnoho. Jsou zaměřené na rap, fotbal, nebo jiná popkulturní témata. Účet Out Of Context Česká Levice, jak už název napovídá, je zaměřen politicky. Sdílí příspěvky nejen levicových politiků, ale i účtů z řad voličů, dělá si z nich legraci a snaží se je vtipně komentovat.

Původním autorům tweetů se to ale nelíbí. Údajně jim pravicoví extrémisté vyhrožují smrtí, případně je jinak kyberšikanují. Nutno dodat, že diskuze pod některými příspěvky zmiňovaného twitterového účtu, mnohokrát není objektivní a diskutující nevybíravě původní autory tweetů uráží.

V pátek jedna z uživatelek, která údajně čelí kyberšikaně, přidala na svůj účet totožnost mladíka, o kterém si myslela, že účet spravuje. Zveřejnila jak jeho jméno, tak i město, odkud pochází, věk a pár dalších doplňujících informací.

Autorka chtěla svým příspěvkem údajně upozornit na to, že za twitterovým účtem, který podle ní do všeho rýpe, stojí jen teenager, který nedávno odmaturoval.

Po dlouhé diskuzi pod původním tweetem se ukázalo, že mladík za twitterovým účtem nestojí. Mimo jiné mu prý začaly také chodit nenávistné zprávy. Autorka tweetu se omluvila a příspěvek zveřejňující jeho identitu později smazala.