Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

Drahá škola pro „influencery“ | foto: archiv

Škola pro influencery jako velká herna. Virtuální golf si tam může zahrát i student influencer Samake

U2B aneb škola pro influencery je vzdělávací institucí, která by měla své žáky naučit, jak být úspěšným influencerem. Jak to uvnitř vypadá ukázal tiktoker Samuel Samake, který na škole začal studovat. Sledující tomu nemohou uvěřit. Budova vypadá jak luxusní vila milionáře. Výukové pomůcky pro žáky jsou až zarážející. Mohou si zahrát virtuální golf, různé videohry, zazpívat si karaoke, či si něco ukuchtit ve vlastní kuchyňce.
  13:31

Škola U2B, která má naučit jak se stát youtuberem, má mezi žáky první celebritu z řad influencerů. Studuje na ní tiktoker Samuel Samake. Ve svém videu na TikToku nejdříve ukázal dlouhé vybírání outfitu do školy a následně i její interiér. Je to směšné, tvrdí sledující. Celá škola totiž podle nich vypadá jako herna.

@samuelsamake Pro více info sleduj ig - Samuel Samake #samuelsamake #influškola #u2b ♬ původní zvuk - Samuel Samake

Na U2B, kde školné stojí od 35 do 312 tisíc, začal Samake studovat nyní i proto, že už jednou ze střední školy odešel. Tehdy studoval na gymnáziu a na sociálních sítích po odchodu tvrdil, že on v životě maturitu nepotřebuje, protože je influencer. Toto bizarní tvrzení pobouřilo nejednoho jeho sledujícího. Nyní se však rozhodl, že se na střední školu vrátí, a to právě na U2B. Jelikož on sám je influencer, tak je tato škola pro něj zřejmě to pravé ořechové.

Samake však i přes to, že letos slaví dvacáté narozeniny, musel nastoupit do prvního ročníku.

„Samuel nastoupil normálně do prvního ročníku. Ony byl na škole s jinou odborností. Musí tedy dodělávat odbornost v daném oboru,“ řekl pro antiyoutuber.cz ředitel školy U2B Daniel Černý.

Už zvenku škola, která se nachází v Buštěhradu u Prahy, nevypadá jako typická škola, což říká i Samake.

„Zvenku vypadá U2B, jako nějaká obrovská vila hodně bohatého miliardáře,“ popisuje Samake vzhled budovy. Jeho sledující z toho však příliš nadšení nejsou. V komentářích se ostře pustili nejen do toho, jak škola vypadá, ale i do Samakeho stylu mluvení a vyjadřování. „Hodně bohatého miliardáře? Chudý miliardář by na to asi neměl, co,“ napsal pod video jeden uživatel.

@samuelsamake #samuelsamake #influškola #u2b ♬ Back In Black - AC/DC

Jak exteriér, tak interiér vůbec nepřipomíná školu. Vypadá to, jako kdyby se někdo rozhodl, že začne vyučovat u sebe doma. Z obýváku si udělal jednu třídu a z ložnice další. „To je jak kdybych to postavil u sebe doma,“ napsal do komentářů jeden uživatel.

Ve videu Samake ukazuje, jaké všechny herní prvky škola má. Není jich málo a jako klasické výukové školní pomůcky příliš nevypadají. Až na jednu místnost, která vypadá jako klasická učebna, jsou ve vile převážně videohry, konzole, počítače a podobně. „Co mě vážně nadchlo, je tato 3D tiskárna,“ ukazuje Samake jednu školní pomůcku. Proč se však tato tiskárna nachází na kuchyňské lince, už moc sledujících nechápe.

Jak si všechny tyto věci může škola dovolit? „To musí stát spoustu peněz,“ píší v komentářích lidé. Najít odpověď na tuto otázku není zas tak těžké. Škola je soukromá, zároveň pobírá i dotace. Žák si může vybrat ze zvýhodněného školného za pětatřicet tisíc na rok až po exclusive školné za 312 tisíc. Zvyšující stupeň školného přináší žákům výhody. Ti, kteří by si zaplatili nejvyšší školné, by do školy mohli jezdit limuzínou. Ředitel školy však před časem redakci antiyoutuber.cz sdělil, že to zatím nikdo nevyužívá. Zároveň mají možnost mít individuální termíny, všechny materiály mají online a oni i jejich rodiče mohou volat administrativnímu a studijnímu asistentovi. Ten má být dokonce k dispozici na osobním telefonním čísle.

„Většinu vybavení jsme dostali hlavně od sponzorů,“ vysvětluje Černý to, kde škola získala veškeré vybavení.

Právě vybavení školy sledující Samakeho ostře kritizují. „Za ty peníze bych si tedy představovala o dost lepší a obsáhlejší vybavení,“ napsala do komentářů jedna uživatelka. Obrazovky jsou dle komentujících malé a nevypadají zrovna draze. Žáci si mohou také ve škole zahrát na Playstationu, jedná se však o jeho první verzi.

Zároveň komentující spekulují o tom, zda je ze strany Samakeho o placenou spolupráci a označují ho za zaprodaného influencera. „Zrovna od tebe bych to nečekal, ale peníze jsou peníze chápu, ale u mě si neskutečně klesl,“ vyjádřil své zklamání v Samakem jeden sledující. Ten si to však nenechal líbit a na komentář zareagoval.

„Já nechápu, proč si všichni myslíte, že mi napsali na spolupráci. Já oslovil je a určitě za to nedostávám zaplaceno,“ reaguje Samake.

Samake však není jediný influencer studující na multimedální střední škole. Tuto zajímavou školu studuje i influencer Třeba Max, nebo herečka Tereza Taliánová.

Témata: Samuel Samake