Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Dana Morávková s Janem Čenským. To se psal rok 2012. | foto: TV Nova, Ordinace

Seriálový syn Morávkové a Čenského je gay. Pořady Novy řeší aktuální témata společnosti

LGBTQ+ komunita a coming out, finanční gramotnost nebo třeba integrace Romů jsou témata, která v poslední době rezonují ve společnosti nejvíce. Postupně se také začínají objevovat i na televizních obrazovkách. Televize Nova jich řeší mnoho hned v několika pořadech. Většinou přirozeně, v některých případech jsou prezentovaná přinejmenším diskutabilně.
  20:00

Rodiče Zdena a David sedí v obývacím pokoji a tiše poslouchají, co se jim snaží jejich syn Tonda říct. „Chodíme spolu, já a Robin. Já miluju jeho a on miluje mě. Jsem gay,“ vysvětluje Tonda. Podobná scéna se odehrává v mnoha jiných domácnostech v Česku, tato konkrétní je však smyšlená. Coming out Tondy je totiž jednou z nových dějových linek seriálu televize Nova Ordinace v růžové zahradě 2. A podobných aktuálních témat se objevuje i v jiných seriálech hned několik.

Ordinace v růžové zahradě 2 je jedním z nejdéle vysílaných seriálů na televizi Nova, momentálně vychází pouze na platformě Voyo, a jeho kvalita je v mnoha ohledech přinejmenším diskutabilní. Příběh je mnohdy bizarní a postavám se dějí neuvěřitelné příběhy. Například smrt Čestmíra Mázla, kterou zavinil drogový kartel a následné, s nadsázkou řečeno, zmrtvýchvstání si bezpochyby pamatují i ti, kteří mezi diváky seriálu nepatří. I přes to ho stále sledují tisíce domácností a nemohou se dočkat každého nového dílu.

V poslední době se však zdá, že se tvůrci Ordinace snaží otevírat i závažnější témata, která zrovna ve společnosti rezonují. V nových dílech se kromě coming outu dospívajícího řeší například podvodník, který se snaží ženu donutit k úvěru, aby mu mohla půjčit peníze. Podle Hany de Goeij, vedoucí oddělení udržitelnosti obsahu, která má zároveň na starosti takzvaný odpovědný obsah v televizní skupině CME, pod kterou patří i TV Nova, je zařazování podobných témat do seriálů jejich dlouhodobou strategií. Jako největší komerční televize si jsme vědomí zodpovědnosti, kterou neseme s širokým zásahem našeho vysílání,“ vysvětluje pro redakci Antiyoutuber.cz.

Ezobyznys a LGBTQ+ komunita

Ordinace v růžové zahradě 2 není ale jediná. Další seriál televize Nova Ulice je podobnými tématy protkaná už delší dobu. Ze starších dílů je nutné vyzdvihnout například asistovanou sebevraždu, integraci romského otce nebo také coming out jedné ze starších žen a následnou registraci s její partnerkou. Aktuálně je pravděpodobně nejzajímavější a nejzávažnější ezobyznys jedné z postav. Julie je samozvanou terapeutkou a postupně dospívající dívku šikovně zneužívá pro svůj prospěch.

V kontextu edukativního obsahu je nutné zmínit také Výměnu manželek, která dvojici pravděpodobně nejznámějších pořadů doplňuje. Mnozí ji mají sice spojenou především a výhradně s bizarními scénami, i její tvůrci se snaží zařadit do jednotlivých dílů společenská témata. Například páry z LGBTQ+ komunity se v nich objevují relativně pravidelně. Jana Rezková, režisérka a producentka Výměny manželek, v rozhovoru pro Lukáše Fritschera alias Lukefryho uvedla, že by se do vysílání měl brzy dostat díl, ve kterém je jeden z rodičů transsexuál. Dalšími důležitými tématy ve Výměně manželek jsou například různé závislosti, finanční gramotnost nebo integrace Romů.

Také vás tento Jolanin kriminální akt šokoval stejně jako nás?!

#ulice #uliceserial

31. srpna 2023 v 7:01, příspěvek archivován: 15. září 2023 v 13:41

Tvůrci jednotlivých seriálů se už dlouho nesnaží jen bavit, ale i vzdělávat. „Nabízíme divákům možnost nejen získat další pohled na věc, ale i ukázat jim různá témata hned z několika uhlů a tím i rozšířit jejich povědomí o nich a třeba i pochopení těchto citlivých otázek,“ vysvětluje de Goeij. Zároveň podle ní není cílem vzbudit mezi diváky kontroverzi, chtějí jen vytvořit prostor pro konstruktivní diskuzi ve společnosti.

Široké divácké spektrum

Spektrum diváků seriálů je velmi široké, což se týká věku, životních zkušeností, vzdělání nebo třeba i životní situace. Proto jsou témata, která se v seriálech řeší, různorodá a na zpracování různě náročná. Tvůrci je však vždy konzultují s odborníky, aby byl výsledek na obrazovce vždy co nejvěrohodnější a aby odpovídal reálné skutečnosti.

De Goeij tvrdí, že postavy jednotlivých seriálů by měly reprezentovat různé životní příběhy a situace, které existují ve skutečném světě.Snažíme se, aby naše postavy reprezentovaly různé životní příběhy a situace, které existují ve skutečném světě. Věříme, že to je krok správným směrem, protože tak umožňujeme našim divákům lépe porozumět a soucítit s různými perspektivami a prožitky, což může přispět ke větší toleranci ve společnosti,“ dodává.

Jak proběhne setkání Robina a Suchých? Nový díl už v pondělí na Voyo!

#ordinaceveuzovezahrade2 #ordinace2serial #ordinujeme #ordinacenavoyo #voyocz

9. září 2023 v 16:06, příspěvek archivován: 15. září 2023 v 13:45

Závěrem je nutné dodat, že ne všechna témata jsou prezentovaná v pořadech tak, jak by být měla. Například reakce rodičů z Ordinace v růžové zahradě 2 na coming out syna je přinejmenším diskutabilní. Slovo homosexuál rodiče nevysloví a místo toho říkají „slovo od h“ nebo případně „to“. V opravdovém životě může být reakce mnohem horší, i přes to by mohla být v seriálu trochu lepší, aby mohla být příkladem pro rodiče, kteří podobné otázky řeší. V Ulici jsou naopak témata prezentovaná o poznání přirozeněji.