Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej

Přední vědci varují před vraždícími roboty a umělou inteligencí. | foto: Profimedia.cz

Bez umělé inteligence se lidé neobejdou. Podle odborníka je zcela nemožné ji přestat rozvíjet

Umělá inteligence je pilířem mnoha věcí a lidstvo se dostalo do fáze, kdy už se bez ní neobjede. Pokud by se lidé rozhodli přestat umělou inteligenci používat, mohlo by to způsobit celou řadu problémů. Vědci se zároveň neustále zabývají tím, jak umělou inteligenci zcela ovládat. Protože se jim to ale nedaří, některé technologie ji zkrátka nemůžou využívat.
  6:00

Pokrok vědců v oblasti umělé inteligence se za poslední roky neuvěřitelně zvětšil a v dnešní době se bez ní spousta věcí zkrátka neobejde. Někteří lidé se ale obávají toho, že umělá inteligence přeroste v něco, co už lidstvo nebude schopné ovládat. V minulém roce proto kolovala petice s účelem globálně pozastavit práci v tomto oboru. Nakonec se ale na vývoji pracuje dál a vědci i technologové dosahují neuvěřitelných výsledků.

Umělá inteligence se v dnešní době využívá opravdu hodně. Existují různé aplikace, které logicky uvažují a dokonce se také samy učí. Samozřejmě záleží na množství informací, se kterými pracují, ale umělá inteligence má k dispozici neuvěřitelné množství různých dat. Někteří lidé se ale obávají, že program či technologie, který dokáže sám uvažovat, je pro existenci lidstva velké nebezpečí. Existuje spousta filmů, ve kterých se například vzbouřili roboti, ale nic takového zatím nehrozí. Nedá se ale s přesností určit, jak práce s umělou inteligencí dopadne. „Pokud vznikne umělá inteligence, která nebude mít hodnoty uspořádané s hodnotami lidstva, tak to bude asi poslední věc, kterou jako lidstvo vymyslíme. A my zatím pořád nevíme, jak to uspořádat tak, aby ty hodnoty byly stejné jako hodnoty lidstva,“ řekl pro redakci Antiyoutuber.cz Jan Romportl, který se v okruhu umělé inteligence pohybuje už dvacet let jako expert, konzultant i manažer.

Některé věci, které jsou založené na používání umělé inteligence, se prý nemůžou rozvíjet dál, dokud se zcela nevyřeší problémy, které by později mohly naprosto rozhodit kontrolovaný chod umělé inteligence. Z tohoto důvodu prý vědci a technologové důkladně pracují na každém detailu, aby výsledek nedopadl naprosto katastrofálně. Romportl také tvrdí, že některé věci jsou proto dostupné pouze v základní verzi, která zatím musí lidem stačit, protože se zkrátka nelze posunout dál, aniž by byly vyřešené problémy, se kterými si vědci a technologové zatím neumí poradit. Protože je ale o umělou inteligenci enormní zájem, na odstranění všemožných problémů se aktivně pracuje. A právě nekončící práce na umělé inteligenci mnoho lidí děsí a vznikla proto petice, aby se vysoké tempo práce celosvětově pozastavilo. K tomu ale nakonec nedošlo.

Podle Romportla práce na umělé inteligenci zastavit nejde a už vůbec ne ji přestat používat. „Umělá inteligence se týká také jiných globálních problémů. Kdybychom to teď zastavili, tak se odkryjí další problémy. Pokud se na tom ale zapracuje, tak by to celé mohlo dopadnout dobře, ale nestane se to samo,“ řekl Romportl. Kdyby se prý přestala používat umělá inteligence, většina populace by byla v koncích, i když si to nejspíš vůbec neuvědomuje. Je to prý stejné, jako v případě, že by se vypnul internet. Nastal by totální chaos, protože bez internetu se dnes lidstvo zkrátka neobejde. Právě proto se musí i nadále pracovat na vývoji umělé inteligence, ale zároveň pilovat každý detail, aby byla budoucnost co možná nejlepší. Pokud by opravdu došlo k tomu, že by se umělá inteligence přestala používat, populace by se zredukovala asi na deset procent.

Lidé, kteří pracují na vývoji umělé inteligence řeší ale spoustu dalších problémů. „Také se řeší to, jak číst myšlenky umělé inteligence, tedy velmi zjednodušeně řečeno. A pokud tam jsou nějaké špatné myšlenky, tak jak je chirurgicky opravit. To je ale něco, co neumíme a je to zároveň nezbytně nutné,“ řekl Romportl. Umělá inteligence by totiž mohla přerůst v něco, co lidé naprosto nezvládnou a nebudou nad tím mít žádnou kontrolu. Zároveň pracuje s tak obrovským množství dat, že si může některé věci vyložit zcela špatně a začít pracovat a přemýšlet úplně jinak než člověk. Právě z tohoto důvodu jsou některé věci, ve kterých by se umělá inteligence dala používat, zatím zcela nemyslitelné. Protože se ale neustále pracuje na jejím zdokonalení, je možné, že se za několik let dočkáme obrovských změn.