Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav

Umělá inteligence je pro někoho splněný sen, pro jiného noční můra! | foto: Profimedia.cz

Umělá inteligence, která dokáže předpovědět smrt? Vědci z Dánska tvrdí, že na to přišli

Vědecký tým z Dánska tvrdí, že vytvořil umělou inteligenci, která dokáže předpovědět budoucnost. Podle nich je schopná poměrně přesně předvídat kariéru, zdravotní problémy, ale dokonce i smrt. Vedoucí projektu má však strach, že by projekt někteří lidé, ale dokonce i pojišťovny, mohli zneužít.
  8:47

Do detailu přesně předpovědět budoucnost se vždy zdálo jako nemožné. Vykládání karet a podobné ezoterické způsoby tu jsou a dlouho ještě jistě budou. Co kdyby ale existoval vědecký způsob, kterým by to šlo zjistit například to, kdy zemřete? Zdá se, že jeden vědecký tým je na dobré cestě k tomu, být schopný zjistit budoucnost člověka. Profesor Sune Lehmann Jørgensen společně se svým týmem vědců z Dánska a USA měl vytvořit model umělé inteligence, který by měl být poměrně přesně schopný budoucnost předpovědět.

Model nese název „Life2vec“ a vytvořený byl na Dánské technické univerzitě (DTU) ve spolupráci s vědci z USA. Na základě poskytnutých dat by měl být schopný předpovědět například kariéru, plat, zdraví či dokonce i smrt. Jednat se má o chat poháněný umělou inteligencí, kterému je potřeba pro co nejpřesnější výsledky poskytnout co nejvíce osobních informací včetně zdravotního stavu, data narození, vzdělání, platu a podobně.

Model zatím není dostupný veřejnosti a není jisté, jestli někdy bude. Vedoucí týmu Jørgensen promluvil o jeho možném zneužití ze strany pojišťovacích firem. Řekl, že by si díky němu mohli zjistit osobní informace o klientovi, jako právě kdy zemře a neposkytnout mu tak pojištění. Obává se prý ale, že podobný program poháněný umělou inteligencí některé pojišťovny už mají.

Vědci z výzkumného týmu tvrdí, že je jejich model zatím velice úspěšný, co se týče například právě předpovědi úmrtí. Testovat ho měli mezi lety 2016 a 2020 na lidech ve věku pětatřicet až pětašedesát let, u kterých prý s přesností osmasedmdesáti procent určili, kdo zemře a kdo ne. Dat měli vědci k výzkumu opravdu hodně. Model měli testovat na demografických a zdravotnických datech až šesti milionů lidí.

„Děláme to tak, že čerpáme z komplexního souboru dat registru, který je pro Dánsko k dispozici po několik let a který zahrnuje informace o životních událostech souvisejících se zdravím, vzděláním, povoláním, příjmem, adresou a pracovní dobou, zaznamenané v každodenním životě,“ uvádí tým ve vědeckém článku na webu nature.com. Důležité je však podle Jørgensena podotknout, že šlo pouze o obyvatele Dánska. Výsledky z jiných zemí by se tak podle něj mohly lišit.

Ačkoliv je model už zřejmě z velké části hotový, tým na něm nadále pracuje. Fungovat by nyní měl lehce podobně, jako známý chat poháněný umělou inteligencí ChatGPT. V článku o modelu na webu univerzity DTU autor uvádí, že mají vědci v plánu model ještě pořádně vylepšit. V budoucnu by měl být zřejmě schopný zpracovávat dokonce i obrázky.

Není to první zajímavý projekt, se kterým přišli studenti z univerzity DTU. V minulém roce se pochlubili s umělou inteligencí, která dokáže zjistit kvalitu vína či piva. K jeho vývoji využili až 256 dobrovolníků, kterým dali ochutnat různá vína s úkolem je ohodnotit.

Sesbírané výsledky pak dali dohromady s hodnocením uživatelů na aplikaci Vivino (pozn. red.: aplikace která uživatelům radí s výběrem vína) a stovkami tisíc etiket z různých vín, díky čemuž byli schopni vytvořit algoritmus na rozlišování vín.