Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

Sam Smith a Kim Petras vydávají novou skladbu. Už před vydáním ji fanoušci milují | foto: instagram.com/samsmith

Vydání songu zbrzdila smrt královny. I tak kraluje Spotify a TikToku

Sam Smith na sociálních sítích týdny propagoval nový singl „Unholy“, který nahráli společně s Kim Petras. Jeho vydání ale bylo několikrát odloženo, naposledy kvůli smrti britské královny. Nespokojené reakce fanoušků plnily internet. Když se nového singlu konečně dočkali, mnoho z nich zůstalo v rozpacích.
  20:00

Sam Smith patří k nejznámějším britským hudebníkům. Od začátku září na TikToku propagoval svůj nový duet s Kim Petras. Jmenuje se „Unholy“ a fanoušci ho zezačátku milovali. Když ale čekali na jeho vydání více než tři týdny, začínali být skeptičtí. Ve čtvrtek se konečně dočkali, reakce jsou ale smíšené.

Sílu algoritmu TikToku si neuvědomují jen influenceři, pomalu se dostává i do hudebního průmyslu. Na začátku měsíce Sam Smith přidal na svůj tiktokový profil část své nové písně a během pár dní se úryvek stal virálním. Fanoušci si ho zpívali, vytvářeli nové trendy a hlavně Sama Smitha prosili, aby konečně vydal celou píseň.

Její vydání bylo nejdříve stanoveno na 9. září, potom ho přesunuli na pozdější datum, konkrétně 15. září. Ani tehdy však píseň nevyšla, den před tím totiž zemřela britská královna Alžběta.

Její smrt zasáhla celý svět a po celé zemi se v rádiích do jejího pohřbu nemohla hrát žádná hudba. Proto byl Sam Smith nucen opět vydání nového singlu přesunout, tentokrát na 22. září.

Mnoho fanoušků bylo nespokojených. Na jeho novou píseň už čekali více než tři týdny. Podle nich byla jeho propagace naprosto geniálně zvládnutá a Smith ho měl vydat už dávno. Pod jeho příspěvky se množily komentáře, že už je píseň vlastně vůbec nezajímá.

Když ve čtvrtek večer singl konečně vyšel, fanoušci jásali. Podle mnoha se nakonec čekání opravdu vyplatilo. Jiní ale tvrdí, že čekali mnohem více. „Čekat tři týdny na tohle? To jsem fakt čekal víc. Nuda,“ píše jeden ze sledujících.

Někteří si stěžují, že kousky songu, které se objevily na TikToku v předchozích týdnech, byly lepší, než nakonec vydaná a upravená verze.

@samsmith UNHOLY IS OUT NOW ❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥 @Kim Petras #UNHOLY ♬ Unholy - Sam Smith & Kim Petras

Obecně se ale dá říct, že má singl úspěch a propagace na sociálních sítích se vyplatila. Song mezi top hity zařadilo Spotify, Smith i Petras už ho zároveň zvládli zazpívat naživo i v Live Lounge od BBC Radio 1.

V zahraničí je propagování nové hudby na TikToku běžné, což se o Česku říct nedá. V poslední době se ale podobným směrem vydal Calin. Ještě před vydáním nového alba měl nejposlouchanější skladbu na českém TikToku.