Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav

Rapper Drake | foto: instagram.com

Žádná Taylor Swift, Drake ani The Weeknd? Nevadí, poradíme si po svém. Lidé reagují na zákaz hudby na TikToku

Už tři týdny se lidé na TikToku musí potýkat s absencí skladeb velké části jejich oblíbených interpretů. Společnosti TikTok a Universal Music Group se totiž nedohodly na pokračování jejich spolupráce. Lidé si však poradili s tichem na TikToku po svém. Zpívají oblíbené skladby sami, některé zrychlují, někteří sdílejí hudbu ze seriálu Glee. Na stažení hudby reagují i umělci, kapela OneRepublic o zmizelé hudbě vtipkuje.
  9:21

Na konci ledna letošního roku se začaly po celém světě šířit zprávy o tom, že z TikToku zmizí veškerá hudba, ke které drží práva největší hudební společnost na světě – Universal Music Group. Nedohodli se totiž mimo jiné na výplatě za používání jednotlivých skladeb. Lidé na sítích sice spekulovali o tom, zda se společnosti mezi sebou ještě dohodnou, opak byl však pravdou a skladby stovek interpretů z celého světa téměř ze dne na den zmizely. Uživatelé TikToku se však s absencí hudby jejich oblíbených interpretů vyrovnávají po svém.

Mezi nejpopulárnější interprety, které zastupuje Universal Music, patří Taylor Swift, The Weeknd, Drake, Lana Del Rey, Justin Bieber, Olivia Rodrigo, Eminem a zkrátka téměř každý známý umělec, na kterého si dokážete vzpomenout. Právě hudba Swift nebo Rodrigo patřila na TikToku k těm nejúspěšnějším, koneckonců Rodrigo za svůj úspěch vděčí především trendům na platformě pro sdílení krátkých videí. Jenže na začátku února u videí, místo ní i všech dalších interpretů, zní jenom ticho nebo náhodné zvuky.

rehersals started today

22. února 2024 v 15:45, příspěvek archivován: 22. února 2024 v 15:45

Jenže fanoušci interpretů, které zastupuje Universal Music, jejich hudbu milují a proto se na daný zákaz rozhodli zareagovat po svém. Na TikToku už několik měsíců trvá trend zrychlené hudby. A tak si našli lidé cestu, jak stažení daných skladeb obejít a začali všechny písně zrychlovat. Například místo původní Taylor Swift mohou lidé slyšet na TikToku rychlejší verzi její hudby.

Zrychlování skladeb ale není jedinou cestou, jak se s odstraněním hudby umělců Universal Music. Někteří si dokonce začali zpívat oblíbené písničky k videím sami. „Když už tady nemám Yummy od Justina, musím si to zazpívat sama,“ směje se jedna z fanynek Biebra. Podobně je to i u fanoušků dalších interpretů.

Jenže ne každý umí zpívat nebo je dostatečně sebevědomý na to, aby si přezpíval celý úsek skladby, kterou potřebuje a navíc ho sdílel s miliony lidí na TikToku. Právě proto začala znovu růst popularita seriálu Glee, jehož poslední epizoda byla odvysílaná už před devíti lety. Postavy v seriálu totiž chodí do sboru a všechny epizody jsou plné populárních přezpívaných skladeb mimo jiné i umělců z Universal Music.

no but what are we gonna do�� #universalmusic

22. února 2024 v 15:46, příspěvek archivován: 22. února 2024 v 15:46

Na stažení hudby z TikToku začali reagovat také umělci. Česká zpěvačka Annabelle se v posledních měsících proslavila na Tiktoku skladbou Heels, která by měla být hymnou o podpatcích a sebevědomí. jenže i ona nedávno z TikToku zmizela. „Musíme si poradit sami. Mám sem nahrát nějakou alternativní verzi,“ ptá se fanoušků v novém videu. Později také ukazuje, že na alternativní verzi doopravdy pracuje a posluchači se na ni mohou těšit.

Americká kapela OneRepublic si ze stažení jejich skladeb však zatím jenom utahuje. Sdílejí například videa se změněným textem jejich nejpopulárnějších skladeb a fanoušci je milují. Jejich nejpopulárnější skladbou je bezesporu Apologize, v jejímž refrénu zní „Nikdy není pozdě na to se omluvit,“ oni však sdíleli video, ve kterém se zpívá „Nikdy není pozdě na to si objednat hranolky“. V jiném videu vtipkují, že vzhledem k tomu, že jejich hudba je stále smazaná, rozhodli se stát OneDriection místo OneRepublic. Konkurzy prý začínají zítra.

V současné době stále není jasné, zda se skladby interpretů z Universal Music vrátí. A pokud ne, jejich fanoušci si evidentně poradí sami.