Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

Dva kluci z Moravy jdou pěšky z Indonésie zpět domů. | foto: https://www.instagram.com/vagabundi_na_cestach/Antiyoutuber.cz

Z Bali pěšky na Moravu. Čeští cestovatelé cestou přišli o platební karty

Roman Vojvodík a Lubomír Svoboda jsou neohrožení dobrodruzi z Moravy, kteří došli pěšky z Čech až na Saharu. Nyní jsou na své další cestě, kdy jsou z Indonésie zpět domů. Vše však nejde vždy podle plánů, ukradli jim všechny platební karty a pro nové musejí přejít přes celou Malajsii do Thajska.
  13:00

Nejprve chodili přes Beskydy do Polska nebo z Frenštátu pod Radhoštěm k propasti Macocha. Postupem času se stovky nachozených kilometrů proměnily v tisíce. Z Česka se pěšky vydali až na Saharu. Závodili, kdo dříve přejde z jednoho konce republiky na druhý. Roman Vojvodík a Lubomír Svoboda, známí také jako Vagabundi na cestách, jdou nyní pěšky z Indonésie zpět domů na Moravu. O svém dobrodružství natáčejí film. Film z cesty na Saharu je k nalezení na jejich YouTube kanálu.

Kromě krás přírody a hodných lidí narážejí na své cestě i na jedovaté živočichy a především také na lidi, kteří úplně vstřícní nejsou. Vagabundi se na svém Instagramu podělili o příhodu, kdy jim v noci najel někdo motorkou do stanu. Nikomu se nic nestalo, avšak museli stan narychlo zabalit.

Během zmatku, který tam nastal, jim někdo ukradl peněženku se všemi kreditními kartami. Karty si sice zablokovali a nové jim má přivézt kamarádka do Thajska. Jenže Vagabundi jsou stále na Bali a čeká je tak pořádný kus cesty – musejí přejít přes celou Malajsii. Naštěstí mají ještě s sebou nějaké dolary v hotovosti, takže s nimi nějak vyžijí.

Na své minulé cestě došli Vagabundi z Čech až na Saharu.

Vagabundi na cestách.

Problémy měli už cestou do Indonésie. Nejprve si kvůli nedostatečnému počtu očkování proti koronaviru a potížím se živnostenským listem museli nechat uletět letadlo. Na druhý pokus letěli s čtyřmi přestupy a bylo velmi pravděpodobné, že se něco pokazí. Problém na sebe nenechal dlouho čekat, přišel na třetím přestupu v Indii. Na letišti byl výpadek internetu a nefungovaly ani tabule s odlety.

Cestovatelům z Moravy to problémy způsobilo i proto, že měli všechny potřebné dokumenty uložené na cesty pouze online. Díky ochotnému personálu se nakonec dostali ke svým věcem a stihli let do Vietnamu. Nebylo však vyhráno, před odletem jim personál letiště sdělil nepříjemnou zprávu.

Vagabundi na cestách.

„Musíte mít zpáteční letenku z Indonésie. Jinak vás ve Vietnamu do letadla nepustí,“ řekli.

To by nebyl takový problém, kdyby na letišti fungoval internet. Nakonec to dobře dopadlo, internet ve Vietnamu fungoval a podařilo se jim koupit letenky pryč z Indonésie. Navíc je v konečném důsledku nechtěl nikdo vidět, takže byly všechny starosti zbytečné. Tím jejich trable s lety před půlku planety končí. Jelikož se již nacházejí na Bali a zpátky už půjdou hezky po svých.