Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

Mladého influencera povolali do ruské armády | foto: instagram.com/debatni_denik

Povolávací dopis do ruské armády přišel i českému influencerovi, sledující mu nevěřili

Ruská invaze na Ukrajinu pokračuje. Po středečním vyhlášení částečné mobilizace ruských obyvatel začaly údajně chodit povolávací dopisy i nezkušeným mladým mužům. Jeden přišel i mladému influencerovi, tvůrci kanálu Debatní deník. Ten svou zkušenost popsal a sledující mu nevěřili.
  16:00

Válka na Ukrajině trvá už více než půl roku a její dopady sužují obyvatelé obou zemí. Dotýká se také Rusů a Ukrajinců žijících v Česku. Povolávací dopisy do válečného konfliktu na Ukrajině dostávají mnozí, teď povolali i influencera Tima Kožuchova, tvůrce kanálu Debatní deník.

„Ahoj všichni, mám pro vás velmi smutnou zprávu. Jak mnozí víte, jsem původem Rus a dnes mi přišel povolávací rozkaz do ruské armády do konfliktu na Ukrajině,“ uvozuje své nové video na TikToku Kožuchov. Protože má od roku 2016 i české občanství, nebude do Ruska vydán a války se tak přímo účastnit nemusí. Zároveň vyjadřuje lítost nad ostatními občany, kteří do ruské armády vstoupit museli. On sám je prý na straně Ukrajiny a vzkazuje podporu.

@debatnidenik Slava Ukraine! #česko #slovensko #trend #fyp #fy #foryou #foryoupage ♬ original sound - DebatniDenik

Jeho video se stalo brzy virálním. Ne všichni komentující mu ale věřili. „Ukaž rozkaz, nevěřím ti, že ti přišel,“ píše jeden. „Dnes vydali rozkaz a ještě dnes ti přišel povolávák?“ ptá se další. Naráží tak na částečnou mobilizaci, kterou prezident Putin toho dne vyhlásil. Měla by se týkat 300 tisíc rezervistů a ne nezkušených.

Aby Kožuch pochybnosti vyvrátil, reagoval dalším videem, které celou situaci dokresluje. Vysvětluje, že vzhledem k tomu, že má české občanství, neexistuje legitimní způsob, jak ho do Ruska vydat. „Moje babička, která žije v Moskvě dostala dopis, ve kterém bylo požádáno, aby její vnoučata šly do armády,“ popisuje. Sice v dopise jeho jméno nezaznělo, bylo ale jasné, že se ho týká. „V dopise bylo napsáno, že já jakožto člověk, mám jít do armády, protože jsem ruský občan, který utekl do Česka. Podle dopisu mám ze zákona povinnost jít asi na dva roky do armády,“ říká Kožuch.

@debatnidenik Slava Ukrajine #česko #slovensko #fyp #fy #foryou #foryoupage ♬ original sound - DebatniDenik

Dále mluví o tom, že se do Ruska nemůže vrátit, protože by to úřady okamžitě zaznamenaly a on musel svou vojenskou povinnost splnit. Po zveřejnění jeho druhého videa se mu mnoho komentujících omluvilo. Uznali, že neměli dostatek informací a proto byli skeptičtí.

Kožuch se na svém kanále Debatní deník věnuje především politickým tématům. Na živých vysíláních debatuje s lidmi, kteří mají jiné názory než on a do videí si zve experty na problematiku, které nerozumí.