Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

Bishan pravidelně přináší svým sledujícím na Instagramu příběhy lidí žijících v pásmu Gazy. | foto: https://www.instagram.com/wizard_bisan1/Antiyoutuber.cz

Sdílí běžný život v pásmu Gazy při náletech. Na sítích je sledují desetitisíce lidí

Od začátku války na Ukrajině se o ní mluví, jako kdyby byla jediným válečným konfliktem na světě. Vojenské nepokoje však probíhají na mnoha místech na světě. Jedním z nich je pásmo Gazy, kde válčí Izrael proti islamistickému hnutí Hamás.
  17:00

Ukrajina není jedinou zemí, odkud lidé sdílí hrůzy války na sociální sítě. Na sítích se objevuje i řada videí z pásma Gazy. O tamní situaci se sice nemluví v takové míře jako o válce na Ukrajině, i tam však válečný konflikt stále trvá, a to prakticky už od vzniku Izraele.

Je to téměř osm měsíců, co se Yara Eid vrátila do Gazy, po šesti letech strávených ve Spojeném království, kde studovala mezinárodní vztahy. Domů se za celou dobu nemohla ani jednou vrátit, protože Izrael tuto pobřežní enklávu patnáct let blokoval a omezoval cestování. Po opakovaných izraelských útocích na Gazu prý zažívala během svého pobytu v zahraničí těžká období, kdy nemohla spát a neustále se bála o rodinu.

„Během pobytu ve Spojeném království se mi pokaždé, když došlo k bombardování Gazy, doslova zastavilo srdce,“ řekla pro Al-Džazíru. „Byla jsem přilepená k telefonu čtyřiadvacet hodin denně, sedm dní v týdnu a snažila se dovolat své rodině, abych zjistila, zda jsou v pořádku. Nikdy tam není klid,“ dodává.

Obzvláště náročné byly podle ní třídenní útoky, které se odehrály po jejím návratu domů. Při operaci zaměřené na palestinský islámský džihád, ozbrojenou skupinu působící v Gaze, bylo zabito téměř padesát Palestinců.

Yara Eid tehdy cítila, že musí něco udělat. Vzala mobil, šla do ulic a rozhodla se natáčet a mluvit o tom, jaká je realita života v místě, které je zmítané izraelskými nálety. Chtěla, aby se její svědectví dostalo mezi co nejvíc lidí po celém světě. K tomu využila svůj účet na Instagramu. Vydala se například i do několika bombardovaných oblastí a nemocnic v nich. Počet jejích sledujících se během několika dní vyšplhal na desítky tisíc.

„Bohužel v Gaze lidé moc nemluví anglicky, tak jsem se rozhodla využít svůj hlas a dát hlas těm, kteří ho nemají,“ řekla. Její aktivita na Instagramu měla obrovský ohlas u sledujících po celém světě. Žádali o další reportáže a podporovali ji. „Dokumentování toho, co se dělo, je pro mě strašně důležité, protože chci, aby lidé prožili to, co jsem prožívala já,“ řekla.

Yara se dokonce objevila v jedno díle podcastu The Worldwide Tribe Podcast .

Není sama z pásma Gazy, kdo situaci v oblasti na sítě zachycuje. Třiadvacetiletá Bisan Odeh pracuje na projektech podporujících mládež v Gaze a komunitních iniciativách. Píše příběhy, které ztělesňují realitu její společnosti a produkuje videa na sociální sítě.

Během posledního útoku na Gazu měla pocit, že se na obléhané území zapomnělo, že oběti mezi kterými bylo mnoho dětí a žen, jsou uváděny jen jako čísla. Bisan řekla Al-Džazíře, že začala natáčet videa poté, co viděla seznam lidí, kteří byli zabiti při izraelských útocích. Uvedla, že mezi nimi byla matka ženicha zabitá v den svatby jejího syna a další nevinní civilisté, včetně šestnácti dětí.

Video, které Bisan natočila v angličtině, se stalo virálním na sociálních sítích a sdílelo ho mnoho příznivců.