Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav

Wham! a jejich největší hit Last Christmas. | foto: Profimedia.cz

Lidé unikají před vánoční písní. Kdo slyšel Last Christmas od Wham!, ten prohrál

Už jste letos slyšeli vánoční písničku Last Christmas od Wham!? Tak to máte bohužel smůlu, letošní Whamageddon jste prohráli. Na TikToku a dalších sítích se šíří nová challenge. Její účastníci se musí vyhýbat populárnímu songu, co to jen jde. V rádiích a na sítích ale song zažívá comeback. A otevírá i téma smrti zpěváka George Michaela. Poměrně ironicky právě na Vánoce.
  13:33

Posledních pár vánočních sezon bychom si nemohli nevšimnout znovuobjevení klasického hitu „Last Christmas“ od Wham! V roce 1984 byla tato píseň soundtrackem vánočních svátků pro mnoho lidí, ale co ji dnes vrací do popředí? A proč se nyní zároveň lidé na celém světě snaží vyhýbat se jí za každou cenu?

I když je „Last Christmas“ považována za jednu z nejlepších vánočních písní všech dob, jeho návrat na hudební scénu je v poslední době pozoruhodný. Řada umělců, včetně populárních tváří na TikToku, se rozhodla oslavovat tento klasický hit a podporovat jeho novou éru.

TikTok se stal klíčovým hráčem při sdílení nových trendů a vlny zájmu. „Last Christmas“ není výjimkou. Tisíce uživatelů tvoří krátké videa, kde tancují, zpívají nebo tvoří různé kreativní obsah k této písni. Tedy nic převratného, zkrátka klasický tiktokový obsah, jen s vánoční tématikou.

Whamageddon: Hra na vyhýbání se

Co už tak obvyklé není, je nová challenge. S návratem „Last Christmas“ přišla totiž také hra, která si říká „Whamageddon.“ Pravidla jsou jednoduchá, ale splnit je může být náročné. Obzvlášť, když se na nás vánoční hudba valí prakticky na každém kroku. Účastníci se snaží vyhnout se poslechu „Last Christmas“ po celý prosinec. Pokud uspějí, vyhrávají. Pokud ale někdo zjistí, že píseň slyšeli, jsou vyřazeni. Hra se rychle stala virálním fenoménem, a lidé se snaží být co nejvíce obezřetní, aby si udrželi svou pozici v této nevídané výzvě.

✨ Tyhle pecky posloucháme poslední dobou pořád Tady je TOP 5 vánočních songů, které vás rozhodně dostanou do té správné vánoční nálady! Klasicky roztržitě všechno, klasika, ale i bizárky. Co jsou vaše oblíbené vánoční hity? Dejte nám vědět v komentářích!

19. prosince 2023 v 9:57, příspěvek archivován: 19. prosince 2023 v 13:23

Proč tato píseň z 80. let najednou znovu vzbudila zájem? Je to pravděpodobně kombinace nostalgie, výjimečné melodie a nekonečného potenciálu pro kreativní interpretaci. Ať už je to návrat do minulosti nebo snaha vytvořit něco nového, „Last Christmas“ zůstává překvapivě živé a aktuální.

Návrat „Last Christmas“ na žebříčků hitparád a na sociální sítě není kompletní bez vzpomínky na jednoho z jejích tvůrců, zpěváka Wham!, George Michaela. Ironií osudu, kterou mnozí považují za neuvěřitelnou, je jeho smrt, která se stala v nejvánočnějším dni.

George Michael zemřel 25. prosince 2016, což přináší do písně „Last Christmas“ ještě silnější emocionální náboj. Jeho hlas, který nadále rezonuje v každém taktu této vánoční hymny, je jakýmsi hudebním dědictvím, které zůstává neotřesitelné. Fanoušci si proto připomínají nejen jeho hudební genialitu, ale i neuvěřitelný příběh kolem jeho smrti, který dodává „Last Christmas“ další vrstvu emocí.

Tato ironie byla znovu zdůrazněna, když zpěvák opustil svět právě o Vánocích, což přispívá k mýtu a legendě kolem této písně. Čas od času se lidé při poslechu této klasiky zastaví a přemýšlí o dvojím významu „Last Christmas“ – jako vánoční hymně a také jako nečekaného rozloučení s jedním z jejích autorů.

V roce 2023 je „Last Christmas“ nejen hudebním fenoménem a výzvou Whamageddon, ale také připomínkou nesmírného talentu George Michaela, který nás opustil, ale jehož odkaz žije dál ve zvucích této výjimečné vánoční písně.