Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Vapíky zaplavily sociální sítě i bary. Škodí však zdraví, mužům mohou způsobit problémy s erekcí

Ve společnosti převládá názor, že elektronické cigarety jsou daleko zdravější než ty normální. Argumentují tím, že inhalují páru a ne kouř, což je zdravější. Zas tak jednoduché to není. Nejedná se o páru, ale o směs škodlivých chemikálií, které se usazují na plicích a dvojnásobně zvyšují riziko erektilní dysfunkce. Jejich účinky mohou být katastrofální, nastat může i smrt.
  14:00

Barevné plastové tyčinky s nejrůznějšími příchutěmi ovládly nejen sociální sítě, ale i bary, hospody a další místa, kde se scházejí zejména mladší lidé. Vapovací cigarety, mnohdy přezdívané jako vapíky, jsou všude. Zdánlivě bezpečná varianta kouření s sebou však nese svá rizika. Často je přitom můžeme vidět i u influencerů, kteří mnohdy vyzdvihují fakt, že jsou dle nich vapovací cigarety bezpečnější formou kouření, než klasické cigarety.

Kvůli jednorázovým cigaretám, jako je například Elf Bar, se za poslední rok jejich užívání výrazně zvýšilo. Mladší, a to i nezletilou část populace, lákají e-cigarety hlavně díky jejich sladkým příchutím a možnosti kouřit je kdekoliv, na rozdíl od klasických cigaret je možné si z „vapíku“ potáhnout i v mnoha restauracích, do zákazu kouření uvnitř totiž tento typ cigaret nespadá. Odborníci však varují, že hlavně v mladém věku mohou mít velmi vážný dopad na zdraví jedinců.

„Kouření škodí v každém věku. Dřívější začátek kouření více ovlivňuje budoucí život různými formami a výrazně zvýšenými riziky,“ popisuje pro antiyoutuber.cz škodlivost kouření e-cigaret v mladším věku vedoucí komunikace FN Brno Václav Janištin.

Vědci z Grossman School of Medicine při Newyorské univerzitě vypracovali na toto téma studii a její výsledky jsou pro mnohé překvapivé a zarážející. Z jejich závěrů totiž vychází, že muži, kteří denně vapují, mají více jak dvakrát větší šanci trpět erektilní dysfunkcí. Z jejich výzkumu také vyplývá, že mnoho mužů, kteří kouří elektronické cigarety, avšak nikdy neměli ty klasické, mají problémy s erekcí.

Nikotin a jiné chemikálie v e-cigaretách snižují schopnost tepen zvětšovat se a rozšiřovat, což způsobuje právě potíže s erekcí. Jenže to není jediné, čím může zdánlivě zdravější varianta kouření lidskému tělu škodit. „Záleží na obsahu, pokud jde o nikotin, pak je sice pravděpodobně nižší rakovinotvorný efekt, ale přetrvává špatný efekt na cévy a ostatní tkáně, takže je zvýšené riziko cévních uzávěrů, mrtvic, infarktů a podobně. Nikotin je buněčný jed a nemá žádnou bezpečnou dávku,“ popisuje pro antiyoutuber.cz zdravotní rizika e-cigaret expertka na plicní nemoci Martina Koziar Vašáková, která je zároveň přednostkou plicní kliniky v Thomayerově nemocnici.

Efekt se může projevit až za řadu let

Rozdíl mezi klasickou a elektronickou cigaretou v pohledu na zdravotní rizika je veliký. Dá se říct, že ty elektronické jsou méně škodlivé, než ty klasické. Je však zároveň důležité zohlednit rizika, která jejich užívání přináší a to že zdravé rozhodně nejsou, právě naopak.

„Pravděpodobně mají menší rakovinotvorný efekt, ale často lidé tímto způsobem do sebe dostávají daleko více nikotinu a ostatních substancí. To znamená efekt na cévy a orgány,“ popisuje Koziar Vašáková škodlivost e-cigaret. „Navíc nevíme, jaký je odložený efekt užívání e-cigaret, jak se projeví za 20 let a dále,“ doplňuje Koziar Vašáková.

Velikým zdravotním rizikem, který je spojený s kouřením e-cigaret, je množství nikotinu, které do sebe kuřák dostává. V některých je nikotinu dokonce několikrát více něž v klasických cigaretách. Omar El Shahawy, vedoucí vypracované studie, tvrdí, že se nedá zcela věřit tomu, že v e-cigaretách bez nikotinu skutečně žádný nikotin není. Uvádí, že v rámci studie zkoumal e-cigarety bez nikotinu, přičemž v každé se nikotin nacházel.

Zátěž pro planetu

Co se týče jednorázových e-cigaret, jako je například Elf Bar, tak ty jsou zdaleka více škodlivé, než ty doplňovací. Nehledě na jejich vysokou cenu jsou velice neekologické. Místo toho, aby se recyklovaly, jsou vyhozené na skládku. Co se týče jejich škodlivosti na zdraví, způsobují stejné problémy, jako každé jiné. Navíc se v nich však taví kovová spirála, jejíž výpary kuřák následně inhaluje.

El Shahawy komentuje, jak je kouření škodlivé a nabádá každého aby s tím nezačínal. Pokud je však někdo kuřák a chce začít kouřit e-cigarety, měl by je kouřit pouze v takové míře, aby uspokojil svou chuť po nikotinu. A to i přes to, že se mezi částí kuřáků šíří názor, že elektronické cigarety a další alternativy mohou pomáhat těm, kteří s kouřením chtějí přestat.

„Mohou pomoci při odvykání tím, že se odstraní vliv zplodin hoření na organismus a tím se sníží alespoň riziko vzniku rakoviny, pak ale musí dojít ke snižování dávky nikotinu,“ popisuje Koziar Vašáková využití e-cigaret, jako pomůcky při odvykání od kouření. „To se ale bohužel většinou neděje a celkové dávky nikotinu si kuřáci e-cigaret spíše zvyšují, neboť se cítí bezpečněji a mají pocit, že e-cigaretu mohou užívat i tam, kde by si jinak nezapálili,“ dodává Koziar Vašáková.

Redakce antiyoutuber.cz kontaktovala i prodejce a distributory vaporizérů a elektronických cigaret, na dotazy však do vydání článků nereagovali.