Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Veganský nekapr | foto: Twitter.comAntiyoutuber.cz

Česká Twitter válka: Veganský kapr na Vánoce? Ne děkuji, radši řízek

Jak na štědrovečerní večeři po vegansku? Zkuste nekapra ovesného. Na Twitteru se z vcelku neškodného tipu na veganskou štědrovečerní večeři strhla nelítostná diskuse o dodržování tradic a vegetariánství.
  9:25

Na českém Twitteru se čas od času strhne debata, kterou sice začal nevinný tweet, proměnit se ale dokáže v takřka nelítostný boj, do kterého se zapojuje řada uživatelů, novináře, sportovce a další osobnosti nevyjímaje. A jinak tomu není ani teď, za nejnovějším sporem přitom stojí věc tak nevinná, jako je pokrm na štědrovečerní večeři.

Tradičním pokrmem v Česku je kapr, jiná ryba či řízek s bramborovým salátem. Ne každý však maso jí a tak se snaží v rámci dodržování tradic vymyslet vegetariánskou, či veganskou variantu. Přesně takový tip přinesl pražský radní Adam Zábranský a asi ani sám nečekal, co jeho tip na ovesnou napodobeninu kapra s veganským salátem vyvolá.

Tip na veganského ovesného nekapra vyvolal totiž na Twitteru ostrou debatu. Mnoho uživatelů se pouští do veganů s tím, že neustále všem vnucují své nápady a snaží se každého přesvědčit k veganství.

„Nikdy nepochopím tu potřebu veganů kecat furt všem do toho co mají a nemají jíst. Už ten salát vypadá strašně, takže hádám, že ten veganskej výmysl místo kapra bude taky úplně k poblití,“ napsal pod příspěvek jeden uživatel. „Nejhorší vegan je ten, co svoje veganství cpe a vnucuje dalším lidem. Děkuji, nechci a nemám zájem,“ napsal další.

V debatě se řeší dodržování vánočních tradic a jejich případná zbytečnost. Diskutuje se o tom, že při pohledu do historie, kapr nebyl tradiční vánoční pokrm a tak se tedy jedná o nesmyslnou tradici, která se bez pochyb může nahradit jiným jídlem. Do diskuze se zapojili i duchovní a youtubeři Pastoral Brothers.

„V Bibli se veganský kapr v trojobale nevyskytuje. Teda ani normální kapr v trojobale. Konec hlášení,“ napsali Pastoral Brothers napsali na svůj Twitter účet.

I další uživatelé do debaty přispívají spíše vtipně.

Kapr a ryby obecně se k večeři na vánoce začali podávat až v devatenáctém století. Dříve byla totiž vzácnost dát si k jídlu dobrou rybu. Jedná se o jednu z nejnovějších a nejmladších vánočních tradic.

Zapojilo se i mnoho zastánců veganství.

„Je fakt neuvěřitelné, jak v roce 2022 ty tvoje tweety o jídle bez masa na některé lidi působí jako rudý hadr na býka,“ napsala jedna uživatelka Twitteru.

„Žasnu, jak je spousta lidí tolik nenávistných. To jako vegani nesmí psát na TW svoje tipy na jídlo? Masožravci jedou jeden recept za druhým, ale běda, jak je něco jinak, než to máme my. Úplně stejná debilotina jako u manželství stejnopohlavních párů. Haló, nic vám do toho nen,“ napsala další.

V debatě se však objevila i řada uživatelů, převážně mužů, která za kapra a další pokrmy typické pro vánoční svátky, ostře bojovala. Debata se tak začala točit i jiným směrem, a to k rolím mužského a ženského pohlaví při přípravě domácnosti na vánoční svátky.

Nezbývá než doufat, že vánoční svátky budou, alespoň mimo Twitter, kde se nyní rozbíhá debata o tom, co patří a nepatří do bramborového salátu, klidné.