Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Projekt upozorňuje na sexuální predátory. Vydávají se za malé dítě, vše streamují na TikToku

Projekt Věřím ti pomáhá obětem domácího a sexuálního násilí. Teď se na TikToku tvůrci rozhodli, že upozorní na téma sexuálních predátorů. Vytvořili falešný profil třináctileté slečny, na živých vysíláních se za ni vydávají a konverzují s dospělými muži, kteří dítě sami osloví. Na jednoho z nich už se jim povedlo podat trestní oznámení.
  21:00

Téma sexuálních predátorů na sociálních rezonuje už dlouho. Největší pozornosti se mu dostalo pravděpodobně po premiéře dokumentu Víta Klusáka V Síti, kdy tři dospělé herečky předstíraly, že jsou nezletilé dívky a udržovaly kontakt s dospělými muži, kteří jim mimo jiné dávali i sexuální návrhy. Teď se projekt Věřím ti snaží na TikToku upozornit na podobné téma.

„Jsme Věřím ti - pomáháme obětem domácího a sexuálního násilí,“ píše profil na TikToku a Instagramu. Sdílejí různá vida, která by mohla obětem pomoct a případně také jejich příběhy. Na TikToku však tvorbu tvůrci rozšířili. Relativně pravidelně streamují a jak sami říkají, loví prasáky. Jak to probíhá? „Vytvořili jsme profil třináctileté dívky, honíme prasáky na Facebooku. Všichni nám napsali sami, vědí náš věk,“ vysvětlují na streamu. Pro vytvoření profilu využili fotky dospělé ženy, která však vypadá, podle jejich slov, velmi mladě a s jejich použitím předem souhlasila. Následně konverzace plánují předat policii, identitu mužů však neprozradí.

Podobných živých vysílání už bylo několik. Tvůrci ukazují obrazovku počítače a konverzace divákům ukazují. Sledující mohou muže rozlišit pomocí různých barev chatu a aby se v nich vyznali, celou dobu tvůrci ukazují v textovém dokumentu základní informace o jednotlivých mužích. „Žlutý chat - šestatřicet let, zve dítě hned na schůzku, nabídl za setkání iPhone 15,“ píše se u jednoho z mužů.

V některých případech jsou konverzace zatím relativně nevinné, i přes to se už objevují i problematické případy. Jeden muž například posílal dítěti fotky přirození. Tvůrcům se také už teď povedlo na jednoho z mužů podat trestní oznámení. Tvrdil, že mu je pětatřicet let, podle fotek ale padesát a více let. Údajně měl pohlavní styk s více dětmi.

@verimti.cz Pokračujeme!!! Stream č. 5! 😍 #fyp #foryou #verimti #viral #stopnasili #pomahame #livestream ♬ původní zvuk - Věřím ti

Tvůrci podobným způsobem streamují pravidelně pokaždé zhruba dvě až tři hodiny. Stovky diváků s napětím sledují, co muž napíše dál. Konverzace je mnohdy plná gramatických chyb a sledující se nad nimi baví. Pro mnoho z nich však jde jen o určité odlehčení situace, ani jeden z nich chování mužů nechápe. „Jsem asi divná, ale fascinuje mě to sledovat. Vůbec nechápu, jak se tohle může dít,“ psala jedna z uživatelek na živém vysílání.

Aktivita projektu Věřím ti na sociálních sítích však zaujala nejednoho uživatele. Na TikToku a Instagramu se témata sexuálního a domácího násilí v některých případech i odlehčit, profil na sociální síti X, někdejším Twitteru, funguje z části jako forma zpovědi tvůrkyně projektu. Téměř denně sdílí, na jakých případech zrovna pracuje. Dává také prostor příběhům obětí, které je chtějí sdílet.

Projekt společně založili Tereza Otavová, právnička se zaměřením na oblast domácího a sexualizovaného násilí, a Michal Krajčírovič, odborník na trestní a rodinné právo. Otavová právně zastupuje oběti v průběhu řízení. Projekt pomáhá obětem přežít násilný či toxický vztah až do toho momentu, kdy se z něj rozhodnou odejít. Nabízí také právní pomoc zdarma.