Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

dearMoon | foto: Twitter.com

Tanečník a choreograf Yemi poletí k Měsíci, vybral si ho japonský miliardář

Ve čtvrtek 8. prosince zveřejnili organizátoři mise dearMoon seznam členů posádky, která se vydá raketou do vesmíru. Společnost SpaceX vyšle raketu, která obletí Měsíc a zase se vrátí zpátky na zem. Jedním z členů posádky je i český umělec Yemi A.D.
  13:31

Americká společnost SpaceX se rozhodla, že v roce 2023 uskuteční první turistický let do vesmíru. Hlavním sponzorem, který se společně s umělci z celého světa vydá do vesmíru, je japonský miliardář Jusaku Maezawa. Za členy posádky si vybral známé hudebníky a umělce z celého světa. Patří mezi ně například americký youtuber Tim Dodd, DJ Steve Aoki, filmař Brendan Hall, ale i český tanečník a choreograf Yemi A.D.

„Dnes jsem byl vybrán, abych se vydal na cestu jako žádnou jinou, a to na cestu kolem Měsíce. Cítím pokoru, požehnání a vděčnost za tuto bezprecedentní příležitost reprezentovat svou zemi, svůj lid, svou rodinu a všechny kreativní snílky po celém světě na první civilní cestě na Měsíc v historii lidstva,“ oznámil Yemi na svém Instagramu svoji účast na vesmírné misi. „Dělám to, abych všem kreativním dětem připomněl, že nezáleží na tom, jak svou cestu začnete, ale kam míříte. Dnes dokazujeme, že s představivostí se našemu potenciálu meze nekladou,“ komentuje Yemi důvod, proč se rozhodl zúčastnit vesmírné mise.

Hlavním sponzorem, který se také vydá do vesmíru, je japonský miliardář Jusaku Maezawa. S podnikáním začal v devadesátých letech minulého století. Podnikal převážně v hudebním průmyslu. Sám totiž dříve hrál v kapele jako bubeník. V roce 2004 založil internetový obchod s oblečením s názvem Zozotown. Sám Maezawa už jednou ve vesmíru byl. Strávil necelé dva týdny na vesmírné stanici ISS. Za pobyt vesmíru zaplatil skoro dvě miliardy korun. Sám však tvrdí, že utracených peněz nelituje. Let do vesmíru byl prý nezapomenutelný zážitek.

Vesmírná loď, na které se posádka vydá do vesmíru, ponese název Srdce ze zlata. Jedná se o Big Falcon Rocket, která by měla být v budoucnu využita ke kolonizování planety Mars. Vývoj celé rakety bude společnost SpaceX miliardáře Elona Muska stát zhruba pět miliard dolarů. Loď má mít celkem sedm motorů, na délku má měřit až pětapadesát metrů a na šířku devět. Bude to poprvé od sedmdesátých let, co se člověk vydá na oběžnou dráhu Měsíce.

Mezi dalšími šťastlivci vybranými do posádky vesmírného výletu je americký DJ Steve Aoki. Za svůj život spolupracoval s celosvětově známými umělci jako Linkin Park, Iggy Azalea, Backstreet Boys, Afrojack, či LMFAO. Za svůj život vydal mnoho hudebních alb. Album Wonderland bylo dokonce nominováno na cenu Grammy. „Od malička jsem snil o cestě na Měsíc. Každým dnem je to však stále reálnější. Je to stále těžko uvěřitelné, ale jsem velmi nadšený a vděčný za tuto úžasnou příležitost, která se objeví jednou za život,“ vyjádřil se Aoki k jeho cestě do vesmíru.

Tim Dodd známý spíše jako Everyday Astronaut je americký youtuber s momentálně více než 1,3 miliony sledujícími. Společně s ostatními umělci se také vydá na vesmírnou cestu kolem Měsíce. Poté co Dodd na sociálních sítích sdílel své vesmírné fotky si ho všimla internetová stránka Spaceflight Now a zaměstnala ho. Stal se tak fotografem pro několik misí americké vesmírné společnosti SpaceX. „Jsem nesmírně nadšený, že mohu oznámit, že jsem byl vybrán jako člen posádky pro dearMoon a budu létat kolem Měsíce na vesmírné lodi SpaceX. Už to vše okolo bylo úžasné dobrodružství a je toho ještě mnoho, co nás čeká. Nemůžu se dočkat, až to s vámi všemi budu sdílet,“ napsal Dodd na svém Instagramu.