Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Rakušan už není politik, je to influencer, říká populární youtuber. Při debatě ve Vyškově na něj nastražil herce

Na sociálních sítích se před nedávnem šířilo video z Debaty bez cenzury ministra vnitra Víta Rakušana, ve kterém se objevil muž, který ho přišel kritizovat. Místo kritiky mu však podal ruku. Teď se ukázalo, že za celou akcí stojí influencer Jan Špaček. Prý chtěl Rakušanovi pomoct v tvorbě na sociální sítě, vnímá ho totiž už spíše jako influencera než jako politika.
  19:22

Ministr vnitra Vít Rakušan koncem ledna odstartoval sérii Debat bez cenzury, při kterých navštíví několik měst, ve kterých má současná vláda podle něj nejvíce kritiků. Na začátku března se vydal do jihomoravského Vyškova, kde mu však jeden z návštěvníků místo nevraživých slov podal ruku s tím, že po jeho vystoupení změnil názor. Ač se mohlo zdát, že se jednalo o autentickou reakci návštěvníka debaty na slova Rakušana, nakonec tomu tak nebylo. Jednalo se o herce a za jeho výkonem stojí influencer Jan Špaček.

Debata ve Vyškově se konala 4. března. Co se na ní přesně stalo? Při debatě se přihlásil o slovo senior, který se přiznal k tomu, že přišel Rakušanovi původně vyčinit. Nesouhlasil nejen s „Fialovou vládou“, byl i proti členství Česka v Evropské unii a rozhodně nesouhlasil s přijetím Eura. Po tom, co si vyslechl argumenty Rakušana ale otočil. Místo toho, aby se s ním hádal, rozhodl se mu podat ruku. „Manželka mě možná zabije, až to uvidí,“ smál se muž.

Téměř okamžitě se incident začal rychle šířit na sociálních sítích. Video sdílel na sociálních sítích tehdy i Rakušan. Na sociální síti X má přes 87 tisíc zhlédnutí. Reagovaly na něj stovky lidí, někteří byli z chování muže nadšení, jiní pohoršení z toho, jak rychle od původního přesvědčení ustoupil. Někteří však spekulovali o tom, jestli nebyl muž náhodou nastrčený. A zanedlouho se ukázalo, že měli pravdu.

K tomu, že se jednalo o herce, se před nedávnem přiznal influencer Jan Špaček, kterého proslavil pořad Fabulace Jana Špačka ve kterém vedl rozhovory s českými politiky. Celou nahranou akci ve videu na YouTube shrnul slovy, že mají tisíce lajků, sdílení a stovky komentářů. Je to podle něj úžasný příběh „chlapa“, který přišel v přímém přenosu na to, že nepotřebuje tu svoji pravdu, ale tu správnou pravdu. „Když jsem text psal, tak jsem tam chtěl napěchovat spousty emocí, prostě emoční horskou dráhu,“ vysvětlil Špaček. Rakušan o jeho akci údajně nevěděl.

A jaká byla motivace Špačka k tomu, aby do akce seniora povolal? „Bylo mi pana Rakušana líto a obdivoval jsem jeho odvahu stát se po čtyřicítce streamerem a influencerem. Proto jsem mu chtěl vytvořit ten nejlepší virál, který jde,“ vysvětlil pro Antiyoutuber.cz. Špaček pravděpodobně naráží nejen na videa z debat, ale i na videa Rakušana ze sportovní šatny, která v poslední době hýbou českým veřejným prostorem. Tým STAN, do kterého patří i Johana Bázlerová, tvůrkyně instagramového profilu Jsem v Obraze, v poslední době navíc poměrně aktivně tvoří i videa na TikTok. Špaček také uznává, že akce nebyla tak úspěšná, jak předpokládal. „Čísla bohužel nebyla milónová, nicméně už to že pan Rakušan si dal toto vystoupení na své sociální sítě svědčí o faktu, že náš výstup měl potenciál,“ vysvětluje.

Podle Špačka se nevyplácí nechávat věci náhodě a proto se rozhodl zakročit a seniora na Rakušana povolat. „Příspěvky běžných nepřipravených návštěvníků těchto diskuzí jsou z hlediska potenciálu internetového virálu dost kolísavé. Proto jsem se rozhodl panu Rakušanovi pomoct a vytvořit příspěvek, který získá skvělé reakce,“ popisuje. Špaček zároveň dodává, že Rakušanovi chtěl jednoduše pomoct s tvorbou na sociální sítě, protože i jemu ostatní tvůrci na začátku „youtuberské kariéry“ pomáhali. „Přiznám se, že pana Rakušana v této situaci už vůbec nevnímám jako politika. Pro mě je to už prostě influencer a proto ho beru jako ‚mladšího‘ kolegu. Sice nejsem fanouškem kontentu zaměřeného na bizár ale snahu prostě ocením,“ vysvětluje.

Rakušan přiznává, že se mu chování muže nezdálo. „Nevěděl jsem o tom, byť mi chování toho pána připadalo nezvyklé,“ vysvětluje pro redakci Antiyoutuber.cz. Ministra vnitra jsme oslovili i s otázkou, jak reaguje na tvrzení Špačka, který ho přestává vnímat jako politika. Rakušan však jeho slova blíže komentovat nechtěl.