Středa 15. května 2024, svátek má Žofie

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Uživatelka na TikToku si už sto dní nemyla vlasy. Inspirovala i další, trend ale může být nebezpečný

Uživatelka na TikToku se rozhodla, že si přestane mýt vlasy, už vydržela sto dní. Ostatní ji začali následovat a tvrdí, že čím méně si vlasy myjete, tím méně se budou mastit. Experti s nimi však nesouhlasí. Prý podobné praktiky mohou způsobit i seboroickou dermatitidu.
  9:16

Pravděpodobně každý si někdy v životě procházel tím, že se mu nechtějí umývat vlasy. Je to nepohodlné a pokud máte delší vlasy, trvá to navíc dlouho. Sice se téměř každý setkal s radou, že čím méně si bude umývat vlasy, tím méně se budou mastit a tak se ve výsledku ušetří čas, ne každý se vydržel radou řídit. Jedna z uživatelek na TikToku se však rozhodla nemýt si vlasy vůbec, a to dokonce déle než tři měsíce.

V posledních několika měsících se stala hvězdou TikToku Kilah Reigan. Nedělá nic zajímavého, jenom ukazuje účesy, které si dělá, aby si nemusela umývat vlasy. Navíc se snaží vydržet co nejdelší dobu bez umytí, nejdříve tvrdila, že si je nebude mýt sto dní. Stý ten však už přišel, ale ona stále pokračuje ve videích a tvrdí, že vydrží dalších sto. Ze začátku byla videa nezáživná, teď se o její nemyté vlasy zajímají statisíce uživatelů na TikToku. Každé video má miliony zhlédnutí a lidé jsou naprosto fascinovaní tím, co vidí. Její vlasy se proměnily v jakousi mastnou hmotu plnou špíny. Navíc jí před několika dny vypadla z vlasů malá můra.

Tvrzení, že s klesajícím počtem mytí vlasů klesá i jejich mastnota, uvěřil nejeden fanoušek Reigan. Po jejím vzoru si tak přestaly umývat vlasy stovky sledujících. „Myslím, že přirozené oleje, které vlasová pokožka produkuje, můžou udržet vlasy čisté,“ tvrdí jedna z uživatelek. Jenže evidentně nemůže, protože jedné z uživatelek se ve vlasech uhnízdila můra.

@kilahreigan Day 100! #kilahreigan #blackgurl #viral? #fypシ゚viral #foryoupage #fypシ #naturalhairtiktok #blackgirlhairstyles #dramaticedges #day93ofnotwashingmyhair #day93girl ♬ Pretty Brown Lovers - OJ The DJ

Nedávno navíc vznikl trend, kterému se říká hair training, tedy trénování vlasů. S Reigan pravděpodobně nesouvisí, nicméně princip je stejný. Jak název napovídá, jde také o to, že si co nejdelší dobu nemyjete vlasy a tím si je vycvičíte, aby se tak moc nemastily. Navíc by trend měl mít údajně blahodárné účinky i pro pokožku hlavy a časem by vám také měly přestat vypadávat vlasy.

Jenže se zdá, že s tvrzením tiktokerů experti nesouhlasí. Tricholožka Kate Holden v rozhovoru pro web The Sun uvedla, že příliš dlouhá doba bez umývání vlasů není zdraví prospěšná. „Šamponování je nezbytné pro udržení čistoty vlasů a pokožky hlavy,“ vysvětluje. Šampon podle ní odstraňuje maz, lupy, nečistoty, škodlivé mikroorganismy a zbytky přípravků pro péči o vlasy, které mohou způsobit podráždění pokožky hlavy.

Nejdůležitější je podle Holden najít v mytí vlasů rovnováhu, vlasový trénink je však podle ní mýtus. „Nemůžete vycvičit pokožku hlavy, aby neprodukovala olej, a i kdybyste to dokázali, nečistoty se budou hromadit bez ohledu na to,“ popisuje. Týdny nemyté vlasy mohou způsobit i seboroickou dermatitidu. Uznává, že pokud používáte nevhodné přípravky pro vaše vlasy, mohou uškodit, proto je nutné dbát především na jejich složení. „Dívejte se na své vlasy stejně jako na zbytek vašeho těla. Jaké by to asi bylo si třicet dní nemýt obličej,“ dodává.