Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund

Kandidáti na prezidenta | foto: Twitter: @ErbakPeterAntiyoutuber.cz

Volby se neúprosně blíží. Internet zaplavily memes o prezidentských volbách

Česko vstoupilo do roku 2023 hlavně ve víru nadcházející volby prezidenta republiky. Volby se neúprosně blíží a lidé o budoucí hlavě země začnou rozhodovat v prvním kole 13. a 14. ledna. Internet zároveň zaplavily různé memes a koláže, které si z kandidátů utahují. Diviš na kokainu, Bašta jako myslivec a Babiš s toaletním papírem, zaplavili internet.
  10:52

Z Danuše Nerudové si lidé nejčastěji utahují kvůli prodeji titulů, z Andreje Babiše kvůli kauze Čapího hnízda a Petr Pavel to schytává za členství v KSČ. Internet ale nezapomíná ani na ostatní kandidáty a lidé vytvářejí vtipné obrázky. Diviš prý jede na kokainu, z Babiše si často utahují falešnými prohlášeními členů poslanecké sněmovny.

Stejně jako před každými volbami probíhají v televizi debaty všech kandidátů, ze kterých vzniká nejvíce memes. Někteří diváci si myslí, že Danuše Nerudová neumí příliš argumentovat, a tak vytvořili máslo s názvem Danushe. „Lehce roztíratelná,“ stojí hned pod názvem produktu. Lidé tím prý reagují na její debatování na CNN Prima NEWS.

Nejvíce na Nerudovou lidé vytahují kauzu s prodáváním titulů, které se mělo dít za dobu jejího vedení rektorátu na Mendelově univerzitě v Brně. Stránky zaměřující se na memes ji zobrazují stát frontu u Tuzexu. „Nechceš tituly? Levně!“ říká kandidátka na prezidentku.

Andrej Babiš na svých sítích s radostí sdílí fotky, které mu posílají obdivovatelé. Zobrazují politiky SPOLU, kteří tvrdí, že budou volit Babiše. „Budu volit Babiše. Nerada to přiznávám, ale on je jediný, kdo má zkušenost, jak zvládnout krizi,“ je napsáno u obrázku předsedkyně Poslanecké sněmovny, Markéty Adamové Pekarové. „Asi vám někdo hacknul profil a sdílí tu nesmysly. Kdybyste chodil do právě, někdo by vám to i řekl,“ odpovídá v komentáři TOP 09.

Petr Pavel schytává nejvíce memes za členství v KSČ a za jeho povolání vojáka. Na rozdíl od zbylých kandidátů toho na něj moc na internetu není. Lidé se spíše udivují nad tím, že pije zelenou a čepuje pivo v Nádražce. Mladí lidé na sítích si pak dělají srandu z toho, že má kočku Micku. „Proč budu volit Pavla? No kromě toho, že pije zelenou a má kočku Micku mi přijdou fajn i jeho názory,“ zaznívá na Twitteru.

Lidé nezapomínají ani zbylé kandidáty na prezidenta. Nejvíce memes na internetu vzniklo na Karla Diviše a Jaroslava Baštu po účasti v Superdebatě na ČT. O Divišovi píše mnoho lidí na Instagramu a Twitteru, že si před účastí v debatě dal lajnu kokainu. Bašta pak čelí kritice za jeho prohlášení, že odvolá vládu a naráží na jeho podporu Ruska a nenávist Evropské Unie.

Na sítích se objevují ale i memes ohledně neuznaného kandidáta Karla Janečka. „Když je teď Středula mimo hru, tak je tam jedno volné místo?“ stojí u jednoho obrázku s ním. Pomocí memes se uživatelé Instagramu loučí i s nynějším prezidentem Milošem Zemanem.