Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

Tiba Ali | foto: youtube.com

Iráckou youtuberku uškrtil její otec. Vražda „ze cti“ je stále praktikovaná prasárna

Iráckou youtuberku Tibu al-Ali zabil její otec, důvodem je, že se přestěhovala se do Istanbulu a chtěla se vdávat. Otec ji uškrtil ve spánku a potom se šel sám udat. Její smrt vyvolala v Iráku protesty.
  15:22

Mladá irácká youtuberka Tiba al-Ali byla zavražděna vlastním otcem, ten byl údajně nešťastný z toho, že se mu pomalu ale jistě vzdaluje. Al-Ali se rozhodla přestěhovat z Iráku do Istanbulu v Turecku a v roce 2017 už oficiálně bydlela v nové zemi a natáčela na YouTube videa ze svého běžného života a z cestování. Navíc si našla přítele, který ji později požádal o ruku.

S tím se nedokázal smířit její otec. Začal se k dceři chovat velmi zle a celá rodina se dostala do vleklého sporu, kdy při poslední návštěvě své rodné země se Tiba rozhodla, že zkontaktuje úřady a komunitní policii ve městě Al Diwaniyah, kde se nacházel jejich rodinný dům, a spolu s nimi se pokusí vše vyřešit. Její kamarádi zveřejnili nahrávky, ve kterých se Tiba hádá se svým otcem a také obviňuje svého bratra ze sexuálního napadení, nicméně pravost těchto nahrávek se zatím nepotvrdila.

Poté, co byla snaha rodinný rozkol vyřešit, se vše se zdálo v pořádku a policie se rozhodla, že se do rodného domu mladé youtuberky pro jistotu ještě jednou podívá, aby zkontrolovala rodinné vztahy, ovšem otce youtuberky přemohly emoce. Tibu uškrtil ve spánku a následující den se rozhodl sám se udat.

Celá událost vyvolala v Iráku nepokoje, jelikož se nejedná o první a bohužel ani poslední zločin podobného typu, zákony země umožňují zmírněné tresty za násilí včetně vraždy, pokud se tak děje z „čestných pohnutek“. To může zahrnovat případy jako například přistižení příbuzné ženy, která má sex ještě před svatbou.

Tiba Ali

Zpráva o zavraždění mladé youtuberky, která si postupně začínala získávat více a více fanoušků, obletěla celý svět a vyvolala pobouření mezi Iráčany na sociálních sítích, kteří 5. února vyzvali k protestům v hlavním městě Bagdádu, aby v reakci na její smrt požadovali spravedlnost.

„V takzvaných vraždách ze cti neexistuje žádná čest. Kdo ospravedlňuje činy zločince, který zabil Tibu, je sám zločincem a je horší než zločinec a kdo zneuctí Tibiin život, je beze cti,“ stálo v příspěvku jednoho uživatele Twitteru.

„Ženy v našich společnostech jsou rukojmími zaostalých zvyků kvůli právní absenci, odstrašujícím prostředkům a vládním opatření, která v současné době neodpovídají vážnosti trestných činů domácího násilí,“ napsala na Twitter bývalá politička Ala Talabaniová. Svou podporu také vyjádřilo hnutí Amnesty International.

„Dokud irácké úřady nepřijmou silnou legislativu na ochranu žen a dívek před genderově podmíněným násilím, budeme nevyhnutelně i nadále svědky děsivých vražd, jako byla ta, kterou utrpěla Tiba Ali, rukou jejího vlastního otce,“ stálo v příspěvku hnutí na Twitteru.