Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

Wren Eleanor je nejprobíranějším dítětem TikToku. | foto: instagra.com/tiktokwren

Kauza Wren Eleanor: na TikToku pojídá okurky a hotdogy. Přitahuje predátory

Wren Eleanor je roztomilá tříletá holčička. Na TikToku se objevují její videa, kde dělá klasické věci jako jiné malé děti - hraje si, tancuje, maminka ji obléká do roztomilých šatů. Její videa sleduje přes 17 milionů lidí. Teď se však ukazuje, že přehnané sdílení přitáhlo pozornost internetových predátorů.
  11:30

Jednou z početnějších komunit na TikToku je ta maminkovská. Stejně jako na Instagramu, i tady jsou oblíbené účty maminek s malými dětmi, které ukazují, co jejich děti umí, co jí, jak se oblékají. Dá se na tom i dobře vydělávat - největší účty dostávají oblečení zdarma, placené spolupráce. 

Ač takový obsah najdeme i v Česku, zahraniční komunita s celosvětovým dosahem je o několik řádů jinde. Účty maminek a jejich dětí mají miliony sledujících. Jednou z nich je i Wren Eleanor. Účet tříleté holčičky a její maminky Jacquelin. Na TikToku ho sleduje 17,3 milionů lidí a každé video dosahuje milionů shlédnutí. 

@wren.eleanor

Squeeze… NO 

♬ original sound - Wren & Jacquelyn

Wren Eleanor se objevuje prakticky na všech videích a dělá roztomilé věci. Na první pohled nic neobvyklého. Co je ale zvláštní odhalili sledující účtu, převážně rodiče jiných dětí.

Na TikToku jde vidět, kolik lidí si příspěvek uložilo. Nejčastěji kvůli tomu, aby se na něj mohli zpětně podívat znovu. A nejvíc takové pozornosti mají videa, kde malá holčička jí nakládané okurky či hotdogy. Video, kde si dívenka hraje s holící žiletkou a tampony pak mělo téměř čtyři stovky tisíc uložení. 

@wren.eleanor Should she try it with chamoy and tajin next? 浪 #tastetest #fruitrollupchallenge #cute #fyp ♬ original sound - Wren & Jacquelyn

„Myslím, že toto je začátek debaty, mnohem větší a širší debaty o účtech, jako je tento,“ komentuje Sarah Adamsová, matka dvou dětí, která používá TikTok. Nejen ona, ale i další rodiče dávají videa Wren za příklad a poukazují na to, že počet uložení, komentování a přesdílení obsahu by měl začít širší debatu o predátorech na sítích. A taky o tom, co na internet rodiče vůbec dávají. 

Mnoho matek se navzájem nabádá k tomu, aby omezily množství obsahu, který o svých dětech zveřejňují online, nebo aby jej nesdílely vůbec. „To je důvod, proč už své děti nezveřejňuji,“ napsala uživatelka TikToku hayes_cc, která o případu Wren Eleanor udělala celé video. „Jasně, 98 procent diváků je nevinných a myslí si, že je to roztomilé, ale ta 2 procenta za to nestojí.“

@hashtagfacts #fyp #wren #protectourkids #protectthekids #itsnotokay #nottoday #nottodaysatan ♬ original sound - o v e r . I t

Obavy matek pramení také z více než jen tisíců uložení na videích Wren Eleanor. Pod videi se objevovaly explicitní komentáře. Teď už videa na účtu komentovat možné není. Všechna videa, i ta s okurkou a hotdogem, na účtu však zůstala.

Nebezpečný sharenting

Na takzvaný sharenting, tedy nadměrné sdílení dětí na sociální sítě a internet, upozorňují i odborníci. Úskalí jsou hned dvě. Jednak zmíněné vystavení obsahu možných predátorům, zároveň to ale v budoucnu může poškodit samotné dítě. „Sharenting představuje velmi často problém pro dospívající děti, které začínají být v online prostoru aktivní a postupně si zde budují svou virtuální identitu. A najednou zjistí, že na internetu už je mnoho fotografií např. z jejich dětství, na kterých jsou zachyceny třeba v nedůstojné či nepříjemné situaci,“ upozorňuje Kamil Kopecký, vedoucí poradny E-bezpečí, projektu Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci

„A teď si představme, že se k těmto fotografiím mohou dostat jejich spolužáci a vystavit tak naše dítě posměchu a ponižování přímo ve třídě. Toto bychom si jako rodiče měli uvědomit kdykoli, kdy do online prostředí nahrajeme fotografie či videa našeho dítěte,“ dodává.

Co bude s účtem Wren Eleanor dál jasné není. Videa přibývají dál jakoby nic, díky pozornosti veřejnosti mají ještě více shlédnutí. Pouze je nejde komentovat. Mnozí rodiče však videa se svými dětmi začínají z internetu mazat.