Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Frankeovi dříve tvořili na kanál 8 Passengers, teď radí s výchovou | foto: instagram.com/moms_of_truth

Zabavují dětem postele a nedávají jim najíst, vše dokumentují na YouTube

Mnoho rodičů sdílí své děti na sociálních sítích. Někdy to ale zajde příliš daleko. Rodina Frankeových sdílí o jejich dětech úplně všechno. A za trest jim berou telefon, ale třeba i postel a nedávají jim oběd. Kontroverzní výchova mormonských rodičů youtuberů bere dech.
  6:00

Videa z každodenního života rodin na YouTube mají v průběhu let velký úspěch. Rodiče se věnují tvorbě obsahu, povídají o svém životě, co se stalo nového, předávají různé tipy a mezi tím se občas mihne jejich dítě. Pak tu jsou ale takoví rodiče, kteří svůj obsah mají postavený na svém osobním životě, převážně ale životě jejich dětí. Sledující vidí děti vyrůstat, řeší jejich problémy ve škole… Někdy to ale zajde mnohem dál, jako v případě rodinného kanálu 8 Passengers.

8 Passengers je mormonská rodina ze Spojených států. Na YouTube začali tvořit už v roce 2015. Postupem času jim začali přibývat sledující a jejich obsah začal být víc zaměřen na děti a jejich soukromý život. Rodiče Ruby a Kevin Frankeovi začali natáčet o prvním rande jejich dcery nebo o zdravotních potížích ostatních dětí. Těch mají celkem šest. Řešili, proč jejich dcera podle nich příliš mrká, nebo i natáčeli jejich nemocné dítě v koupelně.

Nejdiskutovanější je ale jejich nejstarší syn Chad. Rodiče čelili v průběhu let kritice, že jsou na něj příliš tvrdí. Třeba na léto 2019 mu zabavili telefon. Když se fanoušci ptali, jestli to tak doopravdy je, potvrdil to on sám a jeho matka Ruby natáčela, jak povídá o svých problémech ve škole a sama se ptala na doplňující otázky.

V průběhu léta si ale začali sledující všímat, že Chad z videí v poslední době zmizel a začali se ptát kde je. Rodiče natočili později video, kde vysvětlovali, že Chad vstoupil do Wilderness Therapy programu. V podstatě to znamená, že dítě žije nějaké časové období v divočině a snaží se řešit své osobní problémy. Tyto programy čelí spoustě kritiky. I kvůli tomu, že v minulosti několik účastníků takových kempů v průběhu zemřelo. Jiní mají ze zážitků v divočině závažná traumata.

Několik měsíců po návratu v jednom z videí řekl, že už přes půl roku nemá v pokoji postel. Důvod? Udělal si legraci ze svého bratra a za to mu rodiče postel vzali. Od té doby spí na sedacím pytli. Sledující kanálu byli pobouření a rodiče později nahráli video o tom, že Chad na Wilderness Therapy programu také neměl postel a to, že ji nemá ani doma tak není nic divného. Podle nich byl program veden odborníky a kdyby to mělo dítěti škodit, tak to tam určitě nedělají.

Postupem času se ukázaly i jiné problémy. Jejich šestiletá dcera si zapomněla doma oběd a matka Ruby natáčela video, když jí volala dcera, že má hlad. Ruby jí řekla, že pokud si ve škole nenajde někoho, kdo se s ní o jídlo podělí, bude dnes bez oběda. Měla by být zodpovědná a nezapomínat na své jídlo, poradila šestileté dceři matka a že jí oběd nepřiveze. Otec se později vyjádřil, že ve videu nejde vidět, že škola je od jejich domu vzdálená 45 minut a dceři už zbývají pouze dvě hodiny ve škole. Tak bylo podle nich vše v pořádku.

Nové platformy

Aktuálně na svůj kanál 8 Passengers nepřidali video více než 7 měsíců. Kevin a Ruby se ale přesunuli jinam. Natáčí na jejich nový kanál ConneXions. Tam se společně s hosty zabývají mentálním zdravím, rodičovstvím a podobnými tématy. Mají také facebookovou skupinu a různé workshopy. Jejich koncept života stojí na třech principech pravdy – pokora, pravda a zodpovědnost.

Na jednom z workshopů Ruby povídá o tom, že se rozhodli, že některým dětem nebudou dávat materiální dárky. Podle ní zlobily a nezaslouží si je. Místo toho dostanou dárky založené na třech principech pravdy – lásku a odpuštění.

Ruby si také založila skupinu na Facebooku, která se jmenuje Moms of Truth, kde spolu se svou kolegyní Jodi sdílí další rady ohledně rodičovství. Jednou se například Ruby děsila toho, že by její dítě mělo ve škole tancovat na explicitní píseň Low od umělce Flo Rida a tak se rozhodla zakročit. Ředitelka školy upozornila na to, že podle ní je to v pořádku, Ruby s brekem opustila školu a později dceři zakázala chodit na tělocvik, kde se měl tanec nacvičovat. Za podpory členů skupiny.

Kontroverze spojené s rodinou Frankeových, respektive rodiči Ruby a Kevinem, se táhnou už řadu let. Čelí velké kritice a sledující na jejich přešlapy ve výchově upozornili příslušné orgány. Ty ale nenašly v jejich výchově žádný problém.