Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

David Dobrik | foto: Instagram

Dobrik, Dawson či Marbles. Co se stalo s hvězdami YouTube a kde jsou teď

Mnoho původních tvůrců opustilo YouTube kvůli svým kontroverzím a kauzám. Někteří i kvůli vlivu sociálních sítí na jejich duševní zdraví. Zatímco někteří se po pauze vrátili zpět k tvorbě na této platformě, jiní přísahali, že se nikdy nevrátí.
  19:00

Od svého spuštění v roce 2005 se YouTube stal domovem nepřeberného množství obsahu. Diváci na YouTube mohou najít videa zaměřená na téměř cokoli. Postupem času, jak YouTube nabíral na popularitě, se objevili lidé, kteří se tvorbou videí začali živit na plný úvazek. Obsah se začal různit, od návodů na líčení a veselých skečů až po každodenní videoblogy. Youtubeři, jako všechny známé osobnosti, jsou předmětem kontroverzí a skandálů.

Mnoho youtuberů opustilo platformu kvůli kontroverzi a škodlivému vlivu sociálních sítí na jejich duševní zdraví. Zatímco někteří jako David Dobrik a Shane Dawson se po přestávce od natáčení vrátili, mnoho youtuberů přísahalo, že se nevrátí nikdy. Někteří z velkých youtuberů zahodili svou slávu a s tvorbou videí skončili.

King Russel známý jako Kingsley byl v počátcích YouTube oblíbeným tvůrcem. Je považován za prvního youtubera, ze kterého se stal influencer. Jednoho dne mu sláva přerostla přes hlavu a smazal všechny svá videa. Rozhodl se, že kvůli duševnímu zdraví si potřebuje odpočinout od pozornosti a mít svůj klid. V roce 2021 zveřejnil několik videí, kde mluví o tom, jaký je jeho život nyní a že žije mnohem klidnějším životem.

Jednou z youtuberek, která opustila platformu kvůli kontroverzi, je Jenna Marbles. Byla jednou z prvních youtuberek, inspirovala mnoho dalších tvůrkyň, které začaly dělat vlastní videa právě podle ní. Vytvářela povznášející a vtipný obsah, ale za starší videa dostávala značnou kritiku.

Divákům vadila videa, ve kterých Marbles kategorizovala ženy podle jejich bot, makeupu a podobných věcí. Některým také vadil makeup tutoriál, který sdílela před lety a kvůli tomu,že obsahoval její fotku s černou pletí. Marbles se omluvila, videa odstranila a od té doby nezveřejnila žádný obsah.

Zatímco Lilly Singh na YouTube známá také jako Superwoman, oficiálně neopustila YouTube, rozhodně udělala krok zpět. V roce 2019 získala vlastní televizní talk show s názvem „A Little Late With Lilly Singh“. Od té doby tvoří obsah na YouTube jen vzácně.

Fanoušci byli nadšeni, z jejího nového úspěchu, ale postrádají její starou tvorbu na YouTube. Nyní se Singh zaměřuje na rozvoj své kariéry a sdílí YouTube Reels. V roce 2021 se rozhodla ukončit svou talk show, aby se zaměřila na jiný obsah. Nyní se podílí na vytváření pořadů pro Netflix.

Alissa Violet se stala populární díky vztahu s youtuberem Jakem Paulem. Jejich rozchod byl velmi chaotický, ale Violet se dokázala vzchopit a začít produkovat svůj vlastní obsah na YouTube. Je stále aktivní, ale v roce 2018 si dala s tvorbou obsahu dlouhou pauzu a fanoušci si mysleli, že nadobro skončila.

Důvodem jejího odchodu bylo tehdy její duševní zdraví. Nebyla spokojena se svým tělem, což vedlo k tomu, že se necítila dobře před kamerou.

Shane Dawson je jedním z těch youtuberů, kteří byli vždy obklopeni kontroverzí. Byl jedním z původních tvůrců na YouTube a té době vytvářel pochybný a nevhodný obsah. Tyto kontroverze způsobily, že se odstranil ze sociálních sítí a začal pracovat na sobě a svém duševním stavu.

Nedávno se objevil nový a vylepšený Shane Dawson. Nyní vytváří dokumentární série a má podcast, ve kterém s pár přáteli sdílí upřímné příběhy ze života.

David Dobrik oficiálně YouTube neopustil, ale udělal si velmi dlouhou pauzu. Dobrik je známý svými praštěnými, zábavnými videi, kde sdílí svůj bláznivý život s diváky. Videa zobrazují jeho skupinu přátel, jak prožívají bláznivá dobrodružství. Dobrodružství se však zastavila, když v roce 2020 vypukla pandemie.

Dobrik se necítil ohledně pandemie psychicky dobře. Rozhodl se vzít si volno a více než rok nevytvářel žádná videa. Od té doby se na YouTube vrátil, ale v roce 2021 čelil kontroverzi, kdy byl obviněn ze sexuálního napadení a 7 měsíců nesdílel žádné video. Obvinění bylo nakonec staženo a David se na YouTube opět vrátil.