Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

CoryxKenshin | foto: https://www.youtube.com/c/CoryxKenshinAntiyoutuber.cz

Proč má mé video omezení, ptá se černošský youtuber. Platforma je dle něj diskriminační

Influencer CoryxKenshin obvinil tým YouTube, že upřednostňuje některé tvůrce. Některé má mít zkrátka oblíbené, jiné upřednostňovat na základě jejich rasy. Co ho k takovým úvahám vedlo? Dostal omezení na jedno nedávné video. Jeho kolegové se stejným obsahem však od YouTube žádný postih nedostali.
  11:20

Pravidla toho, co se smí a nesmí nahrávat za obsah na YouTube, jsou poměrně široká. Za porušení některých z nich může tvůrce přijít o monetizaci, některá videa pak dostávají věkové omezení. A právě to se nedávno stalo youtuberovi vystupujícím pod přezdívkou CoryxKenshin. Začal hned řešit, kde se stala chyba, protože si žádné porušení pravidel neuvědomoval. Proti rozhodnutí podal odvolání, ale to bylo téměř okamžitě zamítnuto.

Problém způsobil gameplay hry The Mortuary’s Assistant. Cory začal řešit, zda mají věkové omezení na videích se stejnou hrou i jiní gamingoví youtubeři. Po pátrání však zjistil, že žádné věkové omezení nedostali. Jako příklad uvedl i Markipilera, který je jedním z největších tvůrců na platformě YouTube, sleduje ho přes 33 milionů lidí. CoryxKenshin má 14,5 milionu odběratelů.

I kvůli tomu se Cory opět obrátil na YouTube, poslal jim odkaz na Markipilerovo video a ptal se, proč je Markův obsah v pořádku, ale jeho ne. Odpověď sice nedostal, ale věkové omezení zmizelo. Z toho youtuber usoudil, že má YouTube oblíbence, nebo je rasistický, možná je dle něj i kombinace obojího, jak vysvětlil ve videu. Uvedl i, že nechce veškeré problémy točit na tom, že je tmavé pleti, v tomto kontextu mu to ale připadá jako jedno z nejjednodušších vysvětlení celého problému. Zároveň v něm chování YouTube vyvolalo spoustu dalších otázek, například proč musel poukázat, že jinému tvůrci video neomezili. Po zaslání této a dalších otázek mířených na YouTube platforma Coryho video znovu omezila, tentokrát navíc omezila i video od Markipliera.

YouTube sice často omezuje videa tvůrců, kteří ve svých videích příliš často používají nadávky nebo mluví o kontroverzních tématech, Cory ale ani jedno z toho nedělá. Aktivně cenzuruje veškerý nevhodný obsah a nadávky ze svých videí, což je něco, s čím se mnoho velkých tvůrců obsahu neobtěžuje, často bez jakýchkoliv trestů. YouTube také nesděluje, jakým způsobem jsou videa kontrolována, omezována a co tento proces obnáší.

Když YouTube objeví obsah, který může být nevhodný pro nezletilé, často ho označí jako „věkově omezený“. Toto označení účinně snižuje sledovanost videí, protože obsah s věkovým omezením si nemůže prohlédnout nikdo mladší 18 let ani nikdo, kdo není přihlášen. Odstraní také většinu, ne–li všechny reklamy na videu, čímž tvůrci videa výrazně klesnou příjmy z reklamy.

„Žlutý dolar“

Že má video omezenou reklamu ukazuje symbol žlutého dolaru. Lze ho získat docela velkým počtem způsobů, ve zkratce čímkoliv, co není vhodné pro všechny inzerenty.

Nejčastějším důvodem je velký počet vulgárních výrazů ve videích. Občasné použití vulgárních výrazů (například v hudebních videích) nemusí nutně zapříčinit nevhodnost videa k inzerci, záleží však na konkrétním případě.

Problematický je i obsah, ve kterém se objevují krvavé scény, násilí nebo zranění, pokud k takovým věcem není doplněn nějaký další kontext. Může se objevovat třeba ve zprávách nebo vzdělávacích, uměleckých či dokumentárních videích.

Inzerenty a tím pádem i reklamu a následný výdělek na YouTube nelze získat ani u obsahu podněcujícímu k nenávisti, propagujícím diskriminaci nebo znevažujícímu jednotlivce či skupinu lidí. Stejně tak jako u videí, která propagují drogy, střelné zbraně či tabákové výrobky, taková videa jsou demonetizována zpravidla vždy.