Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Petr Lexa se proslavil na YouTube jako Hoggy. | foto: Profimedia.cz

Z youtuberů se stali muzikanti. Někteří zažili rychlý vzestup, nyní už ztrácí pozornost

Youtubeři přecházeli k tvorbě hudby. Někteří z nich jsou úspěšní a o jiné už není tak velký zájem. Petr Lexa zažil na začátku velký úspěch, nyní má však daleko menší sledovanost. Earth chystá tour po republice a bývá kritizovaný za to, že ve svých skladbách mluví o drogách.
  10:35

Youtubeři se často neživí pouze tvořením videí. Díky tomu, že mají velké množství fanoušků, mají zaručenou sledovanost i dalších projektů, které se netýkají jejich původní tvorby. V jednu chvíli bylo populární přejít od tvoření videí k hudbě. Někteří youtubeři byli až natolik úspěšní, že se nyní živí pouze hudbou a tvoření videí už pro ně není důležité. Jedním z prvních youtuberů, který se začal věnovat hudbě byl Petr Lexa alias „Hoggy“.

Lexa si získal fanoušky velmi rychle, díky svému energickému vystupování a jeho videa měla obrovskou sledovanost. Později se však přiznal, že chce dělat také něco jiného, konkrétně hudbu a tak se rozhodl spolu se svým kamarádem Lukášem Bundilem založit skupinu Slza. Skupina se setkala s velkým úspěchem hned ze začátku. V roce 2014 vyšla jejich první skladba „Lhůta záruční“, která se stala virální a hráli ji po celé republice. V současné době má na YouTube přes 22 milionů přehrání.

Následovaly další úspěšné skladby jako „Celibát“, „Katarze“, nebo „Holomráz“. Katarze se stala nejúspěšnější skladbou ze všech a na YouTube má přes 171 milionů přehrání. Díky úspěšnosti kapely, se Lexa rozhodl ukončit svou tvorbu na YouTube a naplno se věnovat kariéře zpěváka. Pořádal koncerty po celém Česku a dočkal se obrovské popularity. V roce 2015 kapela vyhrála dvě ocenění Český slavík, konkrétně Objev roku a Hvězda internetu.

Poslední video vydal Lexa ke konci roku 2018, má 639 tisíc zhlédnutí, od té doby se na jeho kanále nic nového neobjevilo. Pokračuje v hudební kariéře, kapela dělá i spolupráce s jinými hudebníky. Objevili se u nich například Monika Bagárová, Matěj Rupert, ale i influencerka Dominique Alagia.

Další youtuber, který se rozhodl tvořit hudbu, je Denis Kubík alias Earth. Ten vydal svou první skladbu „E.T.“ a fanoušci si ji velmi oblíbili. Jako druhou skladbu vydal „disstrack“ na youtuberku Sweetie Market, se kterou se tehdy čerstvě rozešel. Ve skladbě „Zlatokop“ tehdy barvitě popisoval jejich vztah a problémy, které v něm byly. V návaznosti na skladbu, vydala Sweetie Market svou první a poslední skladbu „Zlatokop(ka)“ ve které popisuje jejich vztah ze svého pohledu.

Kubík byl také často terčem kritiky kvůli tomu, že ve svých skladbách mluví o braní drog. Nenechal se tím však od své hudební dráhy odradit a vydal několik dalších skladeb, které měly přes miliony zhlédnutí. Dokonce má za sebou několik úspěšných koncertů, které měly obrovskou návštěvnost. Tento rok se také rozhodl udělat tour po celé republice. První zastávka bude 5. května v Olomouci.

Jedním z úspěšných youtuberů, který se také rozhodl upřednostnit hudbu před videi, je Vadim Tkachenko. Ten svou první skladbu vydal v roce 2017. I on se dočkal velké chvály a skladba „Second Face“ má v současnosti 7,9 milionů zhlédnutí. „Je weird to, že jako děti jsme to poslouchali a hypovali to, prostě se smáli a když člověk fakt dospěje, má to neuvěřitelnou hloubku a plno věcí si uvědomí, na tohle člověk musí dospět, i po letech bomba,“ napsal jeden z fanoušků pod video před půl rokem. Skladba je totiž pro některé stále aktuální.

Po vydání své první skladby však Tkachenko pokračoval dál v tvorbě videí. Druhou skladbu vydal o necelý rok později a opět mohl slavit úspěch. Skladba má totiž přes 2 miliony zhlédnutí a spoustu pochvalných komentářů. Na základě toho se Tkachenko v roce 2018 rozhodl, že se hudbě bude věnovat naplno. Mohl totiž u svých kolegů vidět, že to opravdu funguje. Od té doby se na jeho YouTube kanálu objevilo 15 skladeb a poslední byla během covidové pandemie v rámci „hot16challenge“.

Najdou se však i youtubeři kteří sice vydali úspěšné skladby, ale věnují se dál tvořením videí. Vladislav Kadlec, který vystupuje na YouTube jako „VladaVideos“, má na kontě několik hitů. Jeho nejznámější hit se jmenuje „Museři“. Kadlec v něm kritizuje českou scénu takzvaných „muserů“ mezi které patřil Adam Kajumi, nebo třeba Dominika „Mína“ Elisherová.

FattyPillow, vlastním jménem Karel Sivák, je známý tím, že rád z legrace rapuje na streamech. Rozhodl se ale vydat vážnou rapovou skladbu „Kontroverzní“ ve které mluví o své cestě k úspěchu a také o tom, že navzdory tomu že člověk může být něčím jiný, musí to brát jako svou výhodu. Tato motivační skladba má v současnosti přes milionů zhlédnutí.