Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

Olympe | foto: Instagram.com

Oblíbená youtuberka se rozhodla, že spáchá asistovanou sebevraždu. Má poruchu identity

Slavná youtuberka trpí poruchou identity. Má v sobě přes čtyřicet různých osobností a už to přestává zvládat. Mladá tvůrkyně se soustředí převážně na sdílení zkušeností s nemocí a na cestování. Rozhodla se pro šokující krok. Vydá se do Belgie, kde spáchá asistovanou sebevraždu. Celým procesem eutanázie chce provést své fanoušky.
  14:40

Pouze třiadvacetiletá francouzská youtuberka vystupující jako Olympe se rozhodla k drastickému životnímu kroku. Už od dětství trpí disociativní poruchou identity, tudíž má v sobě přes čtyřicet jiných osobností. Vyvolalo to v ní zřejmě její perné dětství, kdy byla sexuálně zneužívaná a jezdila z jednoho dětského domova do druhého. Je toho na ní už zřejmě moc. Rozhodla se spáchat sebevraždu.

Ne však jen tak ledajakou. Má v plánu se vydat do Belgie, kde je možné spáchat tak zvanou eutanázii, neboli asistovanou sebevraždu. Jedná se o čistě bezbolestnou smrt, která je hlavně legální.

Šokující zprávu oznámila ve videu na YouTube svým téměř 260 tisícům sledujícím. Sdělila v něm, že je momentálně v kontaktu s doktory v Belgii, a to právě ohledně asistované sebevraždy. Nebude to mít ale zřejmě tak jednoduché. Celý proces vyřizování může totiž dle slov belgických lékařů trvat dlouhé měsíce až roky.

Čas od času se Olympe její osobnost změní. Z osmdesáti procent u ní však převládá ta původní, do které se narodila s jménem Lyli. Tato osobnost se živí jako barmanka. Ostatní se různí, některé jsou dětinské, jiné zas smutné, či sexuální.

Svou plánovanou sebevraždu oznámila také svým sledujícím na Instagramu. „V posledním čtvrtletí roku 2023 se uchýlím k asistované sebevraždě v Belgii. Už jsem v kontaktu s lékaři,“ oznámila Olympe své rozhodnutí. „Nebudu o tom debatovat. Je to můj život. Udělal jsem rozhodnutí, které bylo těžké přijmout,“ dodala.

Její komunikace s doktory však není úplně taková, jakou jí sama prezentuje. Lékař z tamní kliniky v Bruselu Yves de Locht oznámil, že o ní ví pouze z jejích emailů. Doposud prý neviděl její lékařskou dokumentaci, ví jen, že se s ním chce sejít. Nechal se také slyšet, že ho už nebaví fakt, že je Belgie považovaná za zemi, kam Francouzi jezdí spáchat sebevraždu. Tam je asistovaná sebevražda totiž nezákonná. Jenže ukončit život za pomoci lékařů není ani v Belgii tak jednoduché. Musí se projít dlouhým papírováním a pohovory, už samotný proces přípravy nemusí být zrovna příjemný.

Mnohými je Olympe ve svém rozhodnutí podporována a přejí jen to nejlepší. Jiní to vidí však jinak. Tvrdí, že jí sleduje mnoho i mladších fanoušků a tímto jim dává špatný příklad. „Je mi líto, čím si prochází. Měla by si ale uvědomit, že sebevražda nemusí být vždy cesta. Tímto však dává mladým dívkám najevo, že když se necítí dobře, měly by spáchat sebevraždu,“ stojí v jednom komentáři pod jejím příspěvkem na Instagramu.

Ve většině zemích Evropy je asistovaná sebevražda zakázaná. V těch zemích, kde je tento čin povolený, se pravidla různí. V některých zemích musí sebevraždu pacient spáchat sám, bez cizí pomoci, například tím, že sám vypije smrtelný koktejl.

Jestli se Olympe nakonec skutečně povede spáchat asistovanou sebevraždu, tak to zřejmě nebude v tomto roce. Její fanoušci doufají, že si to díky dlouhému procesu snad rozmyslí.