Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Messi Kafuu a Tary | foto: Instagram.comAntiyoutuber.cz

Co momentálně trenduje na YouTube? Roblox a fotbal bodují, zbytek je většinou bizár

YouTube sledujícím poskytuje seznam momentálně populárních videí v dané lokalitě uživatele v kolonce trendy. V Česku se tedy jedná převážně o videa lokálních tvůrců. Roblox vstal z mrtvých a umisťuje se na prvních příčkách trendů. Je tam i fotbal, Kafuu, Tary, či MrBeast.
  15:47

YouTube se časem stává víc a víc přístupnější uživatelům. Přidává různé funkce a možnosti, jak veřejnosti pomoci najít vytoužené video. Jednou velmi populární funkcí je záložka trendy. „Cílem karty Trendy je doporučovat videa a videa Shorts, která zaujmou široké spektrum diváků. Některé trendy lze snadno předpovědět, například v případě nových skladeb oblíbených interpretů nebo upoutávek na nové filmy,“ tak zní oficiální popis trendů od Googlu.

Z nejvíce sledovaných herních game playů jsou ty, kde je hráč ve světě Robloxu. Roblox byl vytvořen v roce 2004. Počet aktivních uživatelů hřekaždým měsícem a rokem stoupá. Pro představu v roce 2018 měla přes deset milionů aktivních denních uživatelů. Nyní jich má skoro šedesát milionů. Za měsíc má Roblox momentálně přes 202 milionů aktivních uživatelů.

Mezi další trendující hry spadá například známá open world hra Minecraft, nebo více režimová hra Fortnite. Starší hry neumírají, právě naopak. Drží se a bodují.

Hudební svět YouTube trendů momentálně ovládl song od české Onlyfans tvůrkyně Kafuu. S více než dvěma miliony zhlédnutími se již delší dobu drží na první příčce. Často se v seznamu objevuje také slovenská zpěvačka Sima. Její videa obsadila hned tři místa v seznamu trendů.

Mistrovství světa ve fotbale se chýlí ke konci. Internet se plní humornými obrázky a videi z něj. Seznam trendů fotbal také nevynechal. Videa z mistrovství mají dokonce vlastní kategorii v trendech hned na prvním místě. Zaplnili je desítky videí z kanálu FIFA. Jedná se převážně o kratší úryvky ze zápasů.

YouTube Shorts je funkce, která v trendech nechybí a obsazuje hned několik míst. Shorts umožňují uživateli nahrát jakýkoliv obsah splňující zásady komunity YouTube. Videa mohou mít však pouze šedesát sekund. Na tomto stylu je založen například TikTok, či Instagramové reels. Povolená délka jejich videí se však liší. Většinou se tedy jedná o krátká humorná videa.

Mezi české často trendující youtubery patří například Tary a Fizi. Fizi je youtuber natáčející velice specifickou, však velmi úspěšnou tvorbu. Za tento rok si vydělal celých dvacet milionů korun. V trendech se dlouho držel jeho nový vánoční song. Tary se za svojí kariéru zapojil do několika kontroverzních situací, přes řízení auta v nepřiměřené rychlosti po opíjení se před jeho nezletilou dcerou. Momentálně má v trendech dvě videa.

Nejen česká videa u nás trendují. Objevil se tam také nejsledovanější youtuber na světě MrBeast. Ten má na YouTube momentálně skoro sto dvacet milionů sledujících.