Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej

Youtubeři a peníze | foto: koláž Expres.czProfimedia.cz

Z YouTube přešli k podnikání. Top 5 tvrůců, kterým byznys vynáší miliony

Jako celosvětově známý influencer si člověk může vydělat miliony. Někteří díky spolupráci se značkou, nebo její propagaci. Jsou ale i tací, kteří dosáhli bohatství díky byznysu. Ten jim však pomohla nakopnout právě kariéra na sítích a rozsáhlá fanouškovská základna.
  13:05

Úspěšní světoví youtubeři si vydělají velké množství peněz. Nejen díky penězům z videí, ale také díky nejrůznějším placeným propagacím a spolupracím na sociálních sítích. Nejúspěšnější z nich vydělávají ročně miliony korun, ale i dolarů. Někteří si díky tomu užívají luxusu a utrácejí ve velkém, jiní své peníze zase investují do akcií, kryptoměn a nemovitostí. Jsou ale i tací, kteří se rozhodli rozjet svůj vlastní byznys.

Emma Chamberlain

Jednadvacetiletá youtuberka z Kalifornie, která má skoro dvanáct milionů odběratelů na YouTube a šestnáct milionů odběratelů na Instagramu, se proslavila hlavně díky vlogům. Za svoji tvorbu získala také ocenění. Díky tomu si získala i pozornost na trhu, čehož využila a v roce 2020 přišla s vlastní značkou horkých nápojů Chamberlain Coffee. Svou nabídku od toho roku výrazně rozšířila. Nabízí nejen různé druhy kávy a čajů, ale i sortiment spojený s jejich výrobou a konzumací, jako například hrníčky, konvičky ale i tašky s vlastním potiskem. Emma Chamberlain spolupracuje i s řadou značek, tou nejvýraznější je ta s luxusní značkou Louis Vuitton, která jí vynáší velké množství peněz.

Steve a Maggie

Tento youtuber zasvětil svou kariéru vzdělávání dětí. Ve svých videích má animovanou kamarádku straku Maggie a spolu v interaktivním prostředí učí děti různým věcem. Na svém kanále se pomalu blíží k hranici šesti milionů odběratelů. Na Instagramu má pouze necelých 24 tisíc sledujících. Steve udělal na základě sledovanosti sérii materiálů s názvem Wow, která učí děti anglicky ve více než pětadvaceti zemích po celém světě.

Právě to proměnil v byznys, videa je totiž možná si předplatit.

Caspar Lee

Jeden z členů původní generace britských youtuberů, do které patřila například i Zoella. Sám Caspar Lee sice pochází z Jihoafrické republiky, největší sledovanost získal ale právě v době, kdy žil v Anglii. Díky získané pozornosti po dosažení 6,5 milionů odběratelů se tento youtuber rozhodl, že s kariérou na sociálních sítích bude pomáhat i ostatním. Založil proto platformu Influencer marketing. Zároveň provozuje společnost, která pomáhá najít další nadějné a potencionální influencery.

Jeho byznys se ale netočí pouze kolem sociálních sítí a influencerů, je totiž zároveň i spoluzakladatelem ubytovací společnosti Proper Living, která poskytuje ubytování mladým studentům v jeho rodné zemi.

Cassey Ho

Cassey Ho, která pochází z Los Angeles, začala v roce 2009 natáčet a nahrávat na YouTube videa o fitness a pilates pro její žáky v tělocvičně. Její čísla postupně rostla nejen na YouTube, ale i na Instagramu. Za celou dobu nashromáždila 7,8 milionů odběratelů a 2,3 milionů sledujících na Instagramu. Díky penězům z videí a spoluprací se rozhodla vytvořit si vlastní značku POPFLEX. Firma prodává různé druhy oblečení, věci na jógu a také fitness výrobky všeho druhu. Můžete si u ní také zakoupit doplňky stravy a suplementy.

Logan Paul a KSI

Oba dva youtubeři patří mezi nejsledovanější influencery na internetu. Jejich videa jsou různorodá a kontroverzní. Oba dva ale mají společného koníčka a tím je box a fitness. A právě na základě toho spolu vytvořili značku nápojů PRIME které jsou vhodné pro fitness jídelníček. Tyto nápoje vyvolaly velký zájem mezi fanoušky, kteří je začaly kupovat ve velkém.

KSI má ale i řadu dalších byznysů. V Londýně vlastní řetězce restaurací Sides a zároveň je i generálním ředitelem několika značek jako Misfits Boxing nebo XIX Vodka

Logan Paul má zase ve svém podnikání nejznámější značku oblečení Maverick. Mezi jeho projekty také patři projekt CryptoZoo, který vyvolal mezi fanoušky velkou vlnu pochybností. Zaměstnal totiž lidi s kriminální minulostí, kteří ho podle jeho slov následně okradli.