Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

Nikola Čechová alias Shopaholic Nicol | foto: Instagram

Z youtuberů podnikateli. I mezi českými influencery jsou ti, kteří dokázali sítě přetvořit v byznys

Roční příjmy nejúspěšnějších českých influencerů bývají často obrovské. Nejen díky penězům z YouTube, placeným propagacím a spolupracím, ale také díky jejich vlastnímu byznysu.
  11:00

Stejně jako ta celosvětová, je i česká scéna plná řady úspěšných influencerů. Youtubeři i tiktokeři, kteří mají deseti až statisíce odběratelů, si mohou díky spolupracím, které jsou převážně na Instagramu, vydělat nemalé peníze. S výdělkem ale každý naloží podle svého. Někteří utrácejí o sto šest, jiní na to zase jdou chytře a peníze investují, nebo si rozjedou vlastní podnikání. Populární je také výroba a prodej merche. I mezi českými influencery se najde několik byznysmenů.

Jirka Král

Někdejší youtuber Jirka Král patřil mezi nejúspěšnější svého oboru. Je z generace prvních youtuberů u nás. Před několika lety však oznámil konec jeho youtuberské kariéry a vydal se jinou cestou. V obchodním domě Kotva v Praze rozjel kavárnu a herní prostor Zetko. Kromě toho, co by návštěvník od klasické kavárny čekal, si návštěvníci si mohli zahrát si na herních konzolích s přáteli, nebo si číst. Kavárna je sice od roku 2020 uzavřená, Jirka Král ale podniká dál. Je například spoluvlastníkem herního magazínu Vortex, kde přispívá vlastními zkušenosti z hraní her, což bylo v minulosti jeho nejčastějším kontentem na YouTube kanále. Zároveň s bratrem vede agenturu Socialpark, která pomáhá značkám s online marketingem.

Dominika Šťovíčková alias Mama Domisha

Influencerka Dominika Šťovíčková je známá především díky svému partnerovi Eriku Meldíkovi, jedním z dvojice youtuberů z kanálu Viral Brothers. Díky číslům, která jí za dobu působení na internetu stoupla, se rozhodla založit si svůj vlastní byznys. Jedním z jejích projektů je značka USHI, která vyrábí stříbrné náušnice. Projekt je úspěšný a na Instagramu má stránka jmenované značky 14,8 tisíce sledujících. Na internetovém portálu Grizly, má Šťovíčková vlastní kolonku, kde nabízí různé druhy másel její vlastní receptury, čokolády a kafe.

Vladislav Kadlec alias VladaVideos

Vladislav Kadlec patřil mezi největší reakční kanál na české scéně. Na YouTube má dodnes přes 700 tisíc odběratelů. Známý je taky díky své neskrývající zášti vůči muserům, na které vydal disstrack. Kadlec před půl rokem zveřejnil video, kde oznámil, že se stal spolumajitelem organizace bojových sportů GCF, která byla první organizací tohoto tipu v Čechách. Nejen, že je Kadlec spolumajitelem, stal se taky jejím promotérem.

Taras „Tary“ Povoroznyk

Youtuber Taras Povoroznyk byl ze začátku známý především jako parkourista. Na svém kanále začínal s tutoriály skákání parkouru a z nuly se vypracoval na milion odběratelů jeho kanálu. Tary veřejně přiznal, že své jmění investoval do nemovitostí a akcií které mu vynesly miliony. Už dlouho mimo to řídí projekt Tary Camp, tedy tábor, kam jezdí mladí parkouristi zdokonalovat svou techniku, ale také užít si přichystaný program.

Mimo to vydal knihu, kde s partnerkou Stáňou oznámili jméno jejich dcery. Ač její obličej původně nechtěli ukazovat na internetu, poslední měsíce tvoří právě malá dcera velkou část obsahu, který Tary na internetu zveřejňuje.

Nikola Čechová alias Shopaholic Nicol

Nikola Čechová je bývalá youtuberka. Její kanál odebírá 440 tisíc lidí a na Instagramu jí sleduje 748 tisíc lidí. Po odchodu z youtubové scény začala moderovat, objevovala se například v ranním vysílání TV Nova Snídaně s Novou. Z televizních obrazovek odešla a rozjela vlastní byznys, který založila na základě její vášně, oblečení. Její značka LACL se pyšní především stoprocentní tuzemskou výrobou. Sama totiž podporuje lokální výrobce, proto prý nechce, aby se její produkty vyráběly v Asii, i když by to znamenalo levnější náklady. Oblečení je ručně šito na Moravě z kvalitních evropských materiálů, především z Itálie. LACL nabízí trička, mikiny, ponožky svetry i různé módní doplňky.