Středa 8. května 2024, Den vítězství

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Yzomandias spolupracuje s energetickými nápoji. Podle kardiologa mohou dětem způsobit infarkt

Yzomandias a Nik Tendo začali spolupracovat se značkou energetických nápojů a fanoušci jim vyčítají, že spolupráce vůbec vznikla. I kvůli tomu, že podobné nápoje jsou jednoduše nezdravé, podle kardiologa Miloše Táborského jejich pití může způsobit infarkt a další závažná kardiovaskulární onemocnění.
  8:00

Energetické nápoje se v posledních letech stávají mezi mladými čím dál více oblíbenými. Slibují rychlé dodání energie, zvýšení výkonu a sladkou chuť, což může být pro mnohé lákavé. Postupem času se s různými značkami začali spojovat také influenceři a jiné známé osobnosti. Propagace podobných nápojů je však při nejmenším kontroverzní kvůli jejich negativním účinkům na lidské zdraví.

Yzomandias je jedním z nejúspěšnějších českých rapperů. Ve svých textech opakovaně zmiňuje, že je pro něj důležité se nezaprodat a vysmívá se jiným, kteří pro peníze udělají téměř cokoli. Nedávno však zveřejnil na svém Instagramu společně s Nik Tendem příspěvek, ve kterém známá dvojice rapperů oznamuje spolupráci se značkou, která vyrábí energetické nápoje.

Pod příspěvkem se okamžitě začaly objevovat komentáře, které upozorňují na jejich krok, který je podle mnohých minimálně zvláštní v kontextu jejich skladeb.

„Nezaprodat se a vydělat cash,“ píší sledující, čímž odkazují na jeden z často zmiňovaných výroků Yzomandiase. „Děláme jen spolupráce, které nám dávají smysl a sedí nám. Zaprodáváš se ve chvíli, když děláš něco, co ani nechceš, jen kvůli penězům, já jsem na tuhle spolupráci dost pyšný,“ brání se Yzomandias.

Ač mnohým sledujícím vadí propagace energetických nápojů kvůli textům známého rappera, jiní upozorňují i na jejich zdravotní rizika. „Energetické nápoje obsahují velké množství kofeinu a dalších aktivních látek, které mohou velmi rychle způsobit závislost na jejich pití a zároveň zvyšují srdeční frekvenci, krevní tlak, aktivují sympatickou nervovou aktivitu,“ popisuje kardiolog Miloš Táborský.

Infarkt a poruchy spánku

Podle Táborského by mohla být rizika mnohem závažnější. „Výsledkem pití těchto nápojů například výrazně vyšší riziko akutního infarktu myokardu a dalších závažných kardiovaskulárních onemocnění v mladém věku,“ dodává. Dospívající také mohou trpět poruchami spánku a bolestmi hlavy.

Nutno dodat, že nadměrné pití energetických nápojů je rizikové pro mladé i kvůli jejich častému kombinování s alkoholem a drogami. To je životní styl, který mnoho rapperů, včetně Yzomandiase i Nik Tenda, reprezentuje. Jejich posluchači jsou mnohdy teprve dospívající a tak propagace energetických nápojů cílí i na ně.

Podle studie Zdravá generace ?! vědců z Univerzity Palackého, která se zaměřila na výzkum životního stylu žáků mezi třinácti a patnácti lety, měla v roce 2018 více než desetina z nich sklony k rizikovému pití energetických nápojů. Více než třicet tisíc školáků tedy vypije dva nápoje týdně. Každý den nápoje pijí zhruba tři procenta dotazovaných.

Odborníci už dlouho volají po regulaci prodeje energetických nápojů. O zaražení jejich prodeje mladistvým se od roku 2015 snažil především současný pražský primátor a člen ODS Bohuslav Svoboda. Tehdy svou práci na zákoně nedokončil, později se k němu však vrátil. Návrh zákona na regulaci prodeje energetických nápojů mladistvým inicioval minulý rok společně s Josefem Flekem, poslancem STAN. Diskuze se vede především nad limitní věkovou hranicí. Mohla by být stanovena na šestnáct, ale i osmnáct let.

Propagace energetických nápojů není zároveň nic nového. Některé značky zastupují sportovce, kteří je později propagují a jsou také sponzory velkých sportovních akcí. Energetické nápoje jsou tak vidět úplně všude.