Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Yzomandias a Nik Tendo vydávají dokument o novém albu | foto: instagram.com/yzomandias

Yzomandias a Nik Tendo vydávají nové album. Z koncertu jsou někteří fanoušci v rozpacích

Rappeří Yzomandias a Nik Tendo vydávají dlouho očekávané společné album Kruhy & Vlny. Očekávání fanoušků se vyplnila a jsou nadšení. Dvojice k nové desce pořádala také koncert, z něj jsou někteří fanoušci v rozpacích. Začal o tři hodiny později, atmosféra ale byla nenahraditelná.
  12:18

Yzomandias a Nik Tendo, jedni z nejúspěšnějších českých rapperů, vydali společné album. Fanoušci o něm spekulovali měsíce, od začátku listopadu však bylo jasné, že se ho už brzy dočkají. Rappeři si pro ně také připravili výstavu a speciální koncert, kde s novou deskou vystoupili přesně čtyřiadvacet hodin po jejím vydání.

V říjnu rappeři vydali nový videoklip Láska & Bolest, který fanouškům vyrazil dech. Později k němu vyšel i dokument, který popisuje vznik nejen jeho, ale i nového společného alba. Rappeři také prozradili, že spolu téměř půl roku nepromluvili. V dokumentu oba popisují, jak se se situací vyrovnávali. Následně přiznali, že album měli už před dvěma lety téměř hotové, jejich odloučení jim i albu však podle jejich slov prospělo.

O půlnoci v Den boje za svobodu a demokracii se nové hudby fanoušci konečně dočkali a jsou mile překvapení. Oceňují především otevřenost a upřímnost obou rapperů, které jsou na celém albu zásadní. Dalším nezanedbatelným tématem je přátelství rapperů, které bylo pro vznik desky klíčové. Jak rappeři sami prozradili, odloučení jim i společné hudbě prospělo.

Deska Kruhy & Vlny má šestnáct skladeb, stopáž padesát minut a kromě Yzomandiase a Nik Tenda se na ní jiný interpret neobjevuje. To fanoušci také vyzdvihují, podle nich má dvojice mezi sebou nenahraditelnou energii, kterou by někdo další potlačil. Jejich posluchači jednoduše dostali to, co očekávali a z nového alba jsou nadšení.

Mezi šestnácti skladbami je třeba věnovat pozornost především páté, která nese název FREE KARLO a odkazuje na zatčení blízkého kamaráda a člena Milion+ Karla. Ten si musí odsedět sedm let vězení za držení drog. Celý track je však spíše o rodině a přátelství. Za svými blízkými je totiž třeba stát v jakékoli situaci, což rappeři prohlašují už mnoho let. Na druhou stranu se dvojice snaží poukázat na to, že existují mnohem závažnější činy, než je držení drog. Na konkrétních příkladech pak popisují absurditu situace, kdy jejich přítele odsoudili na sedm let vězení a za znásilnění si někdo jiný odsedí mnohem kratší čas.

Opožděný koncert a únava

K albu se v Praze ve čtvrtek také konala výstava fotografií a rekvizit z videoklipů. Nevšedním krokem byla listening party, která se konala v den vydání desky v pražském klubu Chapeau Rouge. Ten je s Yzomandiasem už více než deset let spojený. Tehdy tam totiž začínal hrát jako Dj a konaly se tam i jeho první koncerty, když vystupoval ještě pod uměleckým jménem Logic.

Fanoušci do poslední chvíle vlastně nevěděli, co přesně mají od akce očekávat. Měly se konat dva koncerty po sobě, první v devět hodin večer a druhý o půlnoci, což se nakonec nestalo. Nevyprodali totiž ani ten první, cena 666 korun byla pro mnohé příliš vysoká. Rappeři o ničem ale neinformovali a do poslední chvíle nebylo jasné, kdy dvojice vystoupí a jaký je program večera. Oznámili jen, že vystoupí se všemi skladbami nové desky, bližší informace nepodali.

„Celá ta deska a věci okolo ní ve mně po dlouhé době vyvolaly pocit, že tam fakt nesmím za žádnou cenu chybět,“ popisuje jeden z účastníků. Po příchodu byl stejně jako mnoho dalších zmatený a nevěděl, na co vlastně čeká. Koncert začal až o půlnoci, teoreticky s tříhodinovým zpožděním. „Těsně před koncertem a zhruba jeho první hodinu tam byla skvělá atmosféra, pak už to začalo ztrácet tempo, protože byli všichni unavení po čtyřech hodinách v klubu,“ dodává. Kolem druhé hodiny ráno začalo mnoho účastníků odcházet ještě před koncem koncertu, který trval téměř tři hodiny.

Mimo nové skladby odehráli i mnoho starších, spojených právě s koncerty Yzomandiase v Chapeau Rouge před deseti lety. Celý večer měl poměrně nostalgickou atmosféru a tříhodinový koncert byl bezpochyby velkým překvapením, ne všichni však vydrželi do konce. Mnoho fanoušků si myslí, že vstupenky měly být levnější a koncert měl začít dřív. Oceňují však originalitu celého večera a těší se na další podobné akce, které dvojice vymyslí.