Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

Yzomandias a Nik Tendo vydávají dokument o novém albu | foto: instagram.com/yzomandias

Láska a bolest českého rapu. Yzomandias a Nik Tendo vydávají dokument, půl roku spolu nemluvili

Yzomandias a Nik Tendo jsou pravděpodobně nejspojovanější dvojicí rapperů na české hudební scéně. K novému albu si připravili pro fanoušky také dokument. Prozradili, že téměř půl roku spolu nebyli v žádném bližším kontaktu. Oba si ale myslí, že jim i albu jejich odloučení prospělo.
  15:14

Yzomandias a Nik Tendo patří k nejúspěšnějším a nejznámějším českým rapperům. Z jejich spojení, které je pro mnoho posluchačů ikonické, vzešlo několik úspěšných duetů. Proto mnoho fanoušků dlouho spekulovalo, že by mohlo přijít i společné album. To vychází už 17. listopadu.

Yzomandias, vlastním jménem Jakub Vlček, je jednou ze zásadních postav českého rapu. Karlovarský rodák se na hudební scéně pohybuje bezmála patnáct let a v podstatě z ničeho vybudoval nejúspěšnější český label Milion+. Za svou kariéru spolupracoval s většinou úspěšných českých a slovenských rapperů. Kolaborace s ním je pro mnoho interpretů vysněná a pro některé je i vzorem.

Nik Tendo, vlastním jménem Dominik Citta, se naopak začal výrazněji hudebně profilovat až v roce 2016, kdy vstoupil do tehdy už fungujícího Milion+. Tehdy si ho Yzomandias vzal pod svá křídla a dal mu prostor se realizovat. Jeho hudba si brzy našla své fanoušky a on se jí mohl začít věnovat naplno.

Už první společná skladba Kawasaki ukázala, jak dobře spolu jejich hlasy zní a tak se před šesti lety začalo formovat ikonické spojení. Bezpochyby nejúspěšnější spoluprací je ale track Rolls, který dosáhl na Spotify za dva roky téměř čtrnáct milionů přehrání.

Najdi lepší duo než Yzo a Nik

Tehdy začali fanoušci doufat ve společné album, které ale doteď nepřicházelo. Před dvěma týdny však přišli s novým videoklipem Láska & Bolest a fanoušci začali tušit, že se společného projektu brzy dočkají. To později dvojice i potvrdila, vychází v Den boje za svobodu a demokracii.

V úterý také vyšel dvacetiminutový dokument, který ukazuje proces tvorby nového videoklipu. Zároveň v něm oba hudebníci otevřeně a upřímně mluví o vzniku přicházejícího alba. Přiznávají, že na něm začali pracovat už před dvěma lety a minulé léto už bylo téměř hotové.

Mezilidské vztahy jsou složité a i hudebníci v jejich postavení mají své problémy. „My jsme s Dominikem loni v létě letěli na dovolenou do Neapole a tam se stal takový problém,“ začíná Yzomandias. „Tam vlastně vyeskalovalo moje psychické rozpoložení a všechno, co jsem v sobě dlouho dusil. V ten moment to prostě vybouchlo a šlo to ze mě ven takovýma nesmyslama,“ přerušil ho Nik Tendo. Yzomandias pak přiznává, že v Neapoli byl pouze patnáct minut a to na letišti. Po příletu si okamžitě koupil letenku zpět.

Následovalo šest měsíců bez bližšího kontaktu. Rappeři svou přítomnost nevyhledávali, i přes to na profesní úrovni komunikovat museli. Neshody se jim tak před fanoušky podařilo utajit. Oba si myslí, že jim půl rok odloučení vlastně prospěl. „Všechno co se stalo, i to, že jsme se nebavili, vedlo k tomu, že máme mnohem lepší album, než jsme chtěli vydávat loni. O sto levelů prostě,“ myslí si Yzomandias. Vtipně také poznamenal, že láska a bolest zároveň odkazuje na vztah, který mezi sebou mají.

Sledující jejich dokument nadchnul. Oceňují především otevřenost s jakou oba rappeři mluví o problémech, které mezi nimi nastaly. Zároveň se jim líbí profesionalita, se kterou přistoupili k celé situaci. O to více se tak těší na nové album.