Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

ilustrační snímek | foto: x.com

Bojkotujte Zaru, volají podporovatelé Palestiny. Nová kampaň módního řetězce prý znevažuje dění v Gaze

Španělský módní gigant Zara čelí velké vlně kritiky ze strany podporovatelů Palestiny. Na instagramovém profilu módní značky se totiž objevily fotografie k nové kolekci, na kterých jsou figuríny obalené v igelitu a bílé látce. To mnohým uživatelům sociálních sítí připomíná způsob, jakým jsou do látky balena těla zemřelých v muslimském světě. V době, kdy se na sítích objevují fotografie s přesně takovými těly se zemřelými z Gazy, je to podle mnohých necitlivé a urážlivé. Vyzývají proto k bojkotu Zary.
  14:44

Už od říjnového vypuknutí válečného konfliktu v Gaze se nejen na sociálních sítích mezi podporovateli Palestiny stále rozšiřuje seznam značek, které by podle nich měly být bojkotované, protože podporují Izrael. Patří mezi ně například řetězce rychlého občerstvení McDonald's, KFC, Burger King nebo například SodaStream a Puma. Nejvýraznější pak je kampaň proti řetězci kaváren Starbucks. Teď se k nim přidala další značka, jde o španělského módního giganta.

Španělský řetězec Zara vyvolal na sociálních sítích kontroverze kvůli nové kolekci nesoucí název The Jacket. Na konci minulého týdne se na oficiálním instagramovém profilu Zary začaly objevovat promo fotografie nových produktů. Ač mnohé zaujaly, nejeden sledující si brzy všiml, že by mohly symbolizovat i něco jiného, než jen nové bundy a kabáty. Nutno dodat, že kritici kolekce jsou v drtivé většině propalestinští.

Tváří kampaně je modelka Kristen McMenamy, která na sobě má bundu, oděná je do tmavých barev, pozadí a dekorace jsou kontrastně bílé. Problém však někteří lidé nevidí v modelce a bundě, ale v tom, co je v pozadí, tedy několik figurín zabalených do bílé látky a igelitu. Právě ty mají údajně připomínat mrtvá těla, zabalená stejně, jako je tomu u obětí válečného konfliktu v Gaze. Kromě zabalených figurín jsou na fotografiích i figuríny odhalené, těm však chybí některé končetiny.

Ač se podle mnohých dá fotografie vyložit i jako neuspořádaný ateliér sochaře či jiného umělce, protože kromě figurín jsou vidět i pomalované rámy a krabice, podporovatelé Palestiny mají jasno. Zabalené postavy, chybějící končetiny a nepořádek, který mnohým lidem připomíná ruiny válkou rozbořených budov v Gaze, je prý vševypovídající. Jeden z kartonů v pozadí by měl navíc údajně připomínat tvar mapy Palestiny, pouze však otočené.

Okamžitě se proto začaly objevovat komentáře, ve kterých uživatelé vyzývají k bojkotu produktů módního řetězce. „Bývala jsem oddanou zákaznicí Zary, můj šatník je oblečením Zary doslova zaplněný. Od dnešního dne ale Zaru bojkotuji,“ píše jedna ze zákaznic populárního řetězce, který má po celém světě více než dva tisíce poboček.

„Využívat smrt a destrukci pro potřeby módního průmyslu je zkrátka hrozivé. Mělo by nás to jako zákazníky pobouřit. Bojkotujte Zaru,“ napsal palestinský umělec Hazem Harb na Instagramu. Další uživatelé, kteří zastávají stejné názory, jsou z nových fotek jejich oblíbeného módního řetězce smutní, zklamaní a rozzlobení. „Nejnovější kampaň Zary je zavrženíhodná a ostudná. Chování Zary vypovídá o absenci lidskosti. Bolest Palestiny není na prodej,“ píše na sociální síť X bloggerka Parishay Hussain.

There is a sinister depravity in the commercial mind that produced this ad, while we are living a real time genocide. There is no way this is not intentional. Especially when we know of Zara’s support for the Zionists. Using death and destruction as a backdrop for fashion is beyond sinister, its complicity and should outrage us as consumers. Boycott Zara.



أجساد تحترق

Burned Bodies
video installation Rome 2008

10. prosince 2023 v 7:13, příspěvek archivován: 11. prosince 2023 v 11:46

Začínají se množit i příspěvky, které lidé fotky španělského řetězce upravují tak, že jsou na nich krvavá těla, objevují se ale i koláže lidí, kteří vedle propagačních fotek Zary přidávají snímky, na kterých jsou těla jejich mrtvých příbuzných zabalených do bílé látky.

Hashtag #boycottZara trenduje nejen na platformě X, ale i na Instagramu a TikToku. Zara se k celé kauze zatím nijak oficiálně nevyjádřila, ze svého instagramového profilu však některé příspěvky z kampaně smazala. Jde o ty, kde modelka Kristen McMenamy sama drží zabalenou figurínu. Zůstaly zatím pouze fotografie, které připomínají neuspořádaný umělecký ateliér. Tomu, že má kampaň připomínat právě ateliér sochaře, napovídá i to, že promo fotografie a kolekce bund je součástí kampaně a série s názvem The Atelier. Jde o limitovanou edici speciálních kousků, které mají oslavovat módní řemeslo a vášeň pro umělecké vyjádření.

Nutno dodat, že to není poprvé, co Zara čelí podobnému nařčení. V roce 2021 se jedna z hlavních návrhářek Zary Vanessa Perilman dostala do sporu s palestinským modelem Qaherem Harhashem kvůli jeho podpoře obyvatel Gazy.

„Možná kdyby byli vaši lidé vzdělaní, nevyhazovali by do vzduchu nemocnice a školy, které v Gaze pomohl zaplatit Izrael,“ napsala mu tehdy. Nakonec dodala, že nikdy nepřestane bránit Izrael a lidé jako on jsou zaměnitelní. Harhash tehdy konverzaci zveřejnil na Instagramu a ač se Zara vyjádřila, že neakceptuje nedostatek respektu k žádné kultuře, návrhářku nijak veřejně nepotrestala.