Středa 8. května 2024, Den vítězství

Zombie droga udělala z Filadelfie děsivé město | foto: TikTok.com

Zombie droga udělala z Filadelfie děsivé město. Dělá z lidí chodící mrtvoly

Nová droga tranq udělá ze svých uživatelů chodící mrtvoly. Ve Filadelfii vypukla krize, protože město zaplavuje stále více narkomanů, kteří drogu užívají. Tranq způsobuje paralýzu a ulice amerického města jsou proto plné lidí, kteří se nemohou pohnout, mají hnijící rány na těle a někteří dokonce umírají. Videa, kde je zaznamenaná situace ve Filadelfii, se šíří především na TikToku a jeho uživatelé jsou vyděšení.
  13:38

V USA se rozpoutala nekontrolovatelná drogová krize. Na trhu se totiž objevila nová droga tranq, které se přezdívá „zombie droga“. Název je naprosto vystihující, protože narkomani, kteří si drogu aplikují, často upadnou do ohavného stavu paralýzy a opravdu vypadají jako zombie z filmu. Ulice se doslova zaplavily lidmi, kteří si tranq aplikují a americké úřady vůbec neví, jak celou situaci vyřešit. Kvůli snadné dostupnosti a také nízké ceně se droga stala mezi bezdomovci a narkomany velmi oblíbenou. Zároveň je ale na tyto „chodící mrtvoly“ opravdu nepěkný pohled a na sociálních sítích se šíří šokující videa, ze kterých diváky často mrazí v zádech.

@buburivas0

♬ sonido original - Bubu Rivas

Droga tranq se rozšířila z Filadelfie, kde je situace asi nejhorší. Ulice města jsou totiž plné narkomanů, kteří nehybně stojí v nepřirozené poloze a vypadají naprosto zuboženě. Droga navíc nezpůsobí pouze paralýzu celého těla, ale také hnijící rány na kůži a v nejhorších případech může droga způsobit také smrt. Tranq se v ulicích Filadelfie objevila už dříve, ale až nyní je situace opravdu vážná. Tranq je totiž droga pro chudé a ti často nemají peníze, aby si ji mohli dovolit. Kvůli tomu vzrostla kriminalita, protože mnoho narkomanů udělá absolutně cokoliv jen proto, aby získali peníze na další dávku.

Na narkomany, kteří užívají tuto destruktivní drogu, není samozřejmě ani trochu hezký pohled. Protože se ale droga šíří opravdu všude, mnoho lidí ve Filadelfii už mělo možnost setkat se alespoň s jedním takovým narkomanem. Mezi nimi jsou samozřejmě také děti, které často vůbec nechápou, že se jedná o lidi závislé na drogách. Ty jsou proto naprosto zděšení, když na ulici potkávají zubožené lidi, kteří se nehýbou a opravdu vypadají jako zombie. „Je to opravdu smutné. Doufám, že vláda udělá vše pro to, aby těm chudákům pomohla. Nikdy neberte drogy a modlete se za tyto nebohé duše,“ komentují situaci ve Filadelfii uživatelé na TikToku.

Samotná droga je pochopitelně pro tělo škodlivá. Tvoří ji kombinace xylazínu a fentalynu. První látka se používá jako sedativum pro koně a skot, druhá jako opioidní analgetikum a je zhruba stokrát silnější než morfin, ale s podstatně kratším účinkem. Díky lehké dostupnosti obou látek se droga vyrábí ve velkém a narkomani se po ní mohou utlouct. Americké úřady ale nedokážou situaci nijak řešit. Protidrogová centra totiž mají být plná a léčbu si mnoho narkomanů zkrátka nemůže dovolit.

Droga se navíc z Filadelfie začala šířit také do okolních měst, kde situace zatím sice není tolik alarmující, ale to se může velmi rychle změnit. Kvůli tomu, že mnoho narkomanů nemá žádné peníze a bydlí na ulicích, ve videích, která se objevují nejvíce na TikToku, jsou proto vidět početné skupinky lidí, kteří se zuboženě valí mezi odpadky, nehybně postávají u silnic, a nebo se pokoušejí vymanit z paralýzy. Často to vypadá, jako by se znovu učili chodit a celé hrůze také přispívá jejich nepřítomný výraz.

@brookaveboy #zombies #zombieland #philly #phillytiktok #sadfate #sad #battle #fy #fyp #saynotodrugs #fy #fyp #ddd ♬ original sound - ClydeLitty

Kvůli rostoucí kriminalitě, kterou droga způsobila, se někteří majitelé obchodů rozhodli zvýšit zabezpečení svých prodejen, někdy ale bohužel ani to nestačí. V některých videích můžeme vidět narkomany, kteří vejdou do obchodů a vypadají, že vůbec nechápou, co se kolem nich děje a kam vlastně vstoupili. Špína, silný zápach a naprostá zbědovanost doprovází každého narkomana, který droze tranq propadne a nikoho takového samozřejmě normální lidé vedle sebe mít nechtějí.

Je velmi těžké zachovat chladnou hlavu a o takové lidi se postarat. Kvůli naprostému chaosu, který droga vyvolala, je to ale očividně těžké také pro policisty a lékaře. Ve spoustě videí můžeme vidět, že jsou naprosto zmatení ze situace kolem a i když se snaží narkomanům pomoc, oni sami mají ve tváři bezradný výraz.

Na sociálních sítích se často objevují videa, která zaznamenávají hrůzu z ulic ve Filadelfii. Mnoho lidí doufá, že se zuboženým narkomanům dostane pomoci, ale zatím to na změnu k lepšímu vůbec nevypadá. Někteří si ale ze situace dělají legraci a vznikají proto videa, která mají obsahovat jakýsi trend, kdy se normální lidi převlékají za zombíky a celou krizi zesměšňují.

„Nemají fetovat, potom by takhle nevypadali. Tyhle s*áče střílím ve hře, asi to půjdu zkusit naživo. To je nějaká nová challenge,“ komentují někteří uživatelé videa na TikToku. Jiní zase kritizují vládu, že není schopná situaci vyřešit a narkomanům poskytnout pomoc. To, že se ulice zaplavily narkomany, kteří užívají drogu tranq, je samozřejmě velmi složitá situace.

Drogy jsou ale už samozřejmě dlouhodobý globální problém. Narkomani, kteří si ale aplikují dorgu tranq, se nemůžou nikam schovat, protože zůstanou bez pohnutí na místě a ostatní lidé si jich proto více všímají. Snad se tedy vládě podaří celou krizi vyřešit a minimalizovat distribuci drogy, která ze svých uživatelů dělá chodící mrtvoly.