Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

58G získali cenu Anděl v kategorii rap | foto: Tilen Vajt, Pavel Dvořák

Z Jihlavy až pro hudební ocenění. 58G vyhráli dva Anděly, hudbu tvoří teprve dva roky

Jihlavské uskupení 58G podle mnohých přineslo na českou rapovou scénu před dvěma lety revoluci. Nevšední hudba a upřímné texty si brzy získaly desetitisíce fanoušků. Nominovaní na cenu Anděl byli za všechna svá alba, teprve až za to třetí v sobotu ocenění získali.
  9:44

V sobotu se v prostorách pražského Výstaviště konal dvaatřicátý ročník cen České hudební akademie Anděl. Pro mnohé je galavečer udílení cen nejzásadnější akcí roku. Letos si cenu za rapové album roku odnesla jihlavská skupina 58G, což většina fanoušků očekávala už od jeho vydání. Zároveň získala cenu fanoušků. Skupina přitom tvoří hudbu teprve dva a půl roku.

Uskupení 58G tvoří Humla, Doktor a TK27, vlastním jménem Tomáš Kučera, který je zároveň prvoligovým fotbalistou. Jejich třetí projekt s názvem City park, který v sobotu hudební akademie ocenila soškou Anděl, byl jedním z nejočekávanějších minulého roku.

Na české hudební scéně se pohybují teprve od léta roku 2020, kdy v podstatě bez většího oznámení vydali jako neznámé uskupení 58 tape vol. 1. Pro české rapové fanoušky vydáním projektu nastala, dá se říct, revoluce. Přinesli totiž hudbu, která je v Česku neobvyklá. Zněli jinak než všichni ostatní a už od první skladby byla slyšet silná inspirace subžánry rapy drill a grime.

do tretice double sklizen. Diky vsem fans hlavne, extremne si toho vazim.

16. dubna 2023 v 14:24, příspěvek archivován: 17. dubna 2023 v 13:00

Jediný, kdo z nich měl tehdy zkušenosti s hudbou, byl Kučera. Společně s Labellem hostoval na kontroverzní skladbě Off Season rappera Ca$hanovy Bulhara. Skladba má mnohdy explicitní text a Kučera se ve své sloce nevybíravě vyjadřuje o fotbalově Spartě a Fotbalové asociaci České republiky. Konkrétně komentuje bývalého místopředsedu Romana Berbra a předsedu Miroslava Peltu. Podle asociace svým textem poškozoval dobré jméno fotbalu a disciplinární komise mu udělila pokutu ve výši 60 tisíc korun, kterou následně snížili na 40 tisíc.

Protože byli oba pražští rappeři tou dobou na hudební scéně už několik let aktivní, bylo překvapením, že se Kučera nespojil na prvním projektu s nimi. Podle mnohých by totiž pro něj bylo jednodušší získat fanoušky přes spolupráci s nimi. On se však rozhodl vytvořit album pouze ve spolupráci s jihlavskými kolegy a fanoušci ocenili, že si chtěli fanouškovskou základnu vybudovat sami, bez pomoci kohokoli jiného. Brzy se jim to povedlo a získali desetitisíce fanoušků.

Prvoligový fotbalista a kluk z ulice

Mnohé nadchlo spojení hlasů Kučery a Doktora, které znějí sice úplně jinak, ale dobře se doplňují. Kontrast života prvoligového fotbalisty a v podstatě kluka z ulice byl atraktivní pro nejednoho posluchače. Texty obou rapperů doplnily nevšední beaty producenta Humly, který byl v té době na tuzemské hudební scéně také nováčkem. Ač bylo na prvním albu slyšet, že nejsou tak zkušení jako jejich jiní rapoví kolegové, už tehdy bylo jasné, že přinesli něco nového. I proto za první projekt získali ocenění Hudebních cen Vinyla jako Objev roku a byli nominovaní i na cenu Anděl v kategorii rap.

O rok později se rapové trio vrátilo s projektem 58 tape vol. 2, které bylo neméně zdařilé. Bylo slyšet, že Doktor i Kučera jsou zkušenější a novým projektem potvrdili, že v českém rapu mají své místo. Oni sami v jedné ze skladeb říkají, že Jihlavu vrátili na českou rapovou mapu. I za druhé album byli nominovaní na cenu Anděl v kategorii rap.

V březnu minulého roku 58G vydali singl Všude kam dem, který u fanoušků vzbudil mnoho pozitivních reakcí. Bylo zřejmé, že se blíží další album, které bude mnohem kvalitnější než ty předchozí. Ač na předchozím albu bylo slyšet zlepšení, u nového singlu byl rozdíl mnohem větší.

Když o několik měsíců později vydali album City Park, očekávání posluchačů potvrdili. Všechny skladby spojuje Jihlava, na kterou odkazuje i název alba. City park je totiž jihlavské nákupní centrum, ve kterém se scházejí teenageři.

Na albu jsou spíše pomalejší skladby a Kučera ukazuje na všech z nich obrovské zlepšení. Jeho výkon je v podstatě největším překvapením celého alba. V první skladbě alba Všechno sport sám Kučera říká, že každý ví, že se jim povedlo prorazit, i přes to se však vrací ho studia napsat nový hit. To další skladby jenom potvrzují.

Na albu se Doktor i Kučera věnují mnoha konkrétním tématům, za zmínku stojí především skladba Tracky a vlaky, která je v podstatě celá o graffiti a dospívání. Nejsilnější text má Kalenji, ve které oba rappeři mluví o smrti svých blízkých. „Prožiješ toho s někým tolik a pak tu není,“ zní v refrénu.

Na novém albu se také poprvé objevují hosté, na předchozích dvou albech jen jihlavští rappeři. Nik Tendo se objevil na jedné skladbě a Yzomandias hned na dvou. Hosté z pardubického Milion+ však albu podle mnohých nic nového nepřinesli. Jiní však oceňují Annet X, která se také na albu objevila.

Na všech svých projektech umělci z 58G ukázali, že mají o rapu velké znalosti. Jejich skladby jsou plné mnoha odkazů na různé rapové klíčové momenty nejen z Velké Británie, která jejich tvorbu zásadně ovlivnila. Mají také chytlavé refrény a z mnoha skladeb vznikly hlášky, které znají čeští rapoví fanoušci zpaměti.