Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav

Výchova mormonských rodičů je podle jejich dcery extrémní | foto: inszagram.com/officialsharifranke

Zabavovali dětem postele a nedávali jim najíst. Jejich dcera s nimi utnula kontakt

Mormonští rodiče svým dětem za trest brali postele, nedávali jídlo, zabavovali telefony a vše točili na YouTube. Teď se jedna z jejich dcer osamostatnila a promluvila o dospívání před kamerami. Zároveň potvrdila, že s rodinou už není v kontaktu. Prý je jejich učení příliš extrémní.
  14:00

Komunita rodičů je jednou z nejpočetnějších na sociálních sítích. Sdílejí různé tipy na výchovu dětí, ukazují, co jim nového pořídili a příležitostně u toho děti ukážou. Na druhé straně stojí jiná skupina rodičů, kteří mají svou tvorbu založenou primárně na životě jejich dětí. To je případ mormonské rodiny Frankeových, která je známá na sociálních sítích jako 8 Passengers.

Na YouTube rodiče Kevin a Ruby Frankeovi natáčejí už od roku 2015 a za uplynulých 8 let vzbudili na sociálních sítích mnoho debat. Natáčeli videa o prvním rande své dcery, zdravotních obtížích svých dětí a později začali sdílet, jak své děti trestají. Jejich dcera si zapomněla doma oběd a za trest tak musela být celý den o hladu. Svému synovi zabavili na celé léto telefon, poslali ho na tábor v divočině nebo mu zabavili i postel. Jen kvůli tomu, že si vystřelil ze svého bratra.

Později se z kanálu 8 Passengers rodiče stáhli a začali vytvářet videa na kanál ConneXions. Věnují se tam mentálnímu zdraví, rodičovství a podobným tématům. Spolu s nimi v čele projektu stojí také Jodi Hildebrandt. Mají také facebookovou skupinu a pořádají různé workshopy. Tvůrci tvrdí, že ConneXions nabízí formu uzdravení, kterou psychoterapie poskytnout nemůže.

Hodně také mluví o takzvané duševní kondici a životě v pravdě, který je založený na disciplíně a třech základních principech - pokora, pravda a zodpovědnost. Podle nich pokud chcete žít v pravdě, musíte tyto principy milovat více, než vlastní děti. Zároveň pokud vaše děti principy pravdy nedodržují, nemilují vás bezpodmínečně.

„Nechci ve svém životě nikoho, kdo nebude milující. Pokud mě bude moje dítě milovat jen tehdy, když mu dám to, co chce, není to pravá láska,“ popisuje Ruby v jednom z videí. Jodi ji odpověděla, že to chce velmi silnou duši a většina lidí ani nechce uvažovat o tom, že by jejich dítě nebylo v jejich životě. Prý doufá, že to Ruby ještě zváží.

Jak se zdá, Ruby nepopisovala pouze teoretický vztah s jedním z jejích dětí. Už dříve se jedna z jejích dcer Shari na svém Instagramu svěřila, že už s rodinou není v kontaktu. Teď v novém rozhovoru pro podcast Into the Light popsala, proč se to stalo. V jejich vztahu hraje zásadní roli právě projekt ConneXions. Když se její rodiče začali na projektu podílet, byla ještě na střední škole. Tehdy ji na různých sezeních učili, že není dostatečně empatická a proto se začala častěji modlit a prosit, aby jí Bůh pomohl.

Hranice mezi koučováním a Bohem

Když o několik let později odešla na vysokou školu, začalo jí docházet, že něco pravděpodobně není v pořádku a některé názory rodičů začala zpochybňovat. „Nevěděla jsem, kde je hranice mezi životním koučováním a vírou v Boha,“ popisuje Shari. Nejdříve ostatní spolužáky soudila za jejich životní styl, později si začala uvědomovat, že vše není tak, jak ji na sezeních ConneXions učili.

Její nový život na univerzitě ji prý přesvědčil, že je život podle učení ConneXions příliš extrémní. Na druhou stranu se však obávala, že půjde proti své rodině. „Dostalo se to do bodu, kdy jsem si řekla, že už nemůžu dál předstírat, že je všechno v pořádku,“ svěřila se Shari a dodala, že se od své rodiny odstěhovala. Prý ji ale podporují ostatní členové rodiny, kteří dlouhodobě ConneXions odsuzují.

Shari také prozradila, že vyrůstání s všudepřítomnou kamerou pro ni ze začátku bylo poměrně zvláštní. Brzy si však uvědomila, že je to způsob, jakým její rodina vydělává peníze, tak se s videi smířila.