Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav

Aleš Bejr promluvil o stavbě domku pro bezdomovce | foto: instagram.com

Bejrovi zemřel další bezdomovec. Podle spousty lidí jim dává až příliš alkoholu

Aleš Bejr hlásí další úmrtí z řad jeho oblíbených bezdomovců. Naznačil, že bezdomovec „Dii“ zemřel v důsledku nadměrného pití alkoholu. Zároveň měl také cirhózu jater, odmítl se ale dál léčit. Lidé se na Bejra zlobí kvůli tomu, že bezdomovcům dává až příliš velké množství alkoholu a hlasitě se ozývají, že by jim měl rapidně snížit jeho přísun.
  9:34

Aleš Bejr musí řešit problém. Zemřel další z bezdomovců, o které se staral. Přesto, že se Bejr údajně snaží vést bezdomovce správným směrem, nedokáže bohužel zajistit zlepšení jejich zdravotního stavu, který většinou není příliš dobrý. A právě na to jeden z bezdomovců doplatil. Nejen mezi Bejrovými bezdomovci je totiž často v oblibě alkohol. Bezdomovec, kterému se říkalo „Dii“, ale pil alkoholu až příliš a v důsledku nadměrného pití a také zdravotních problémů zemřel. Bejr byl z jeho úmrtí velmi smutný a rozhodl se zprávu předat svým sledujícím. Problém však je, že alkohol mu de obsahu na sociálních sítích nosil právě i on sám.

Bejr už několik let natáčí na YouTube videa, ve kterých zažívá se skupinou bezdomovců různá dobrodružství. I když jsou někteří z nich velmi zábavní, realita je bohužel taková, že žijí ve velmi špatných podmínkách, které se jim Bejr ve videích snaží alespoň trochu zlepšit. „Máme tady další smutný stream. Můžu říct, že mě to vzalo. Něco jiného je, když sleduješ videa a něco jiného je, když jsi s tím člověkem dennodenně. Měl aktuálně jediného člověka a tím byl Psychopat,“ řekl v úvodu svého videa Bejr, který vypadal opravdu sklíčeně.

Sice zprvu nechtěl říct, který z jeho oblíbených bezdomovců zemřel, po pár minutách z něj ale vypadlo, že to byl Dii. Ten byl známý pro svou velikou lásku k alkoholu, kvůli které měl vážné zdravotní komplikace. Bezdomovec měl být údajně pro svůj špatný zdravotní stav hospitalizovaný. Kvůli tomu, že nedokázal vydržet delší čas bez alkoholu, se však měl rozhodnout podepsat revers a vrátit se zpět. „Věděl, že to bez alkoholu nedá. Bál se víc absťáku než smrti,“ okomentoval úmrtí jeden z Bejrových sledujících.

To, že Dii opravdu zemřel kvůli nadměrnému pití alkoholu, potvrdil také sám Bejr, který smrt bezdomovce považuje za naprosto morbidní. Zároveň je ale smířený se skutečností, že Dii zemřel kvůli alkoholismu. „Je to život a když člověk celoživotně chlastá a má cirhózu jater, tak je to nezvratné a viděli jste, jak vypadal,“ okomentoval bezdomovcovu smrt Bejr.

Zároveň se také svěřil, že tři dny před zprávou o úmrtí, slyšel spolu s jednou bezdomovkyní houkat sýčka. Ta mu řekla, že je to špatné znamení a že do tří dnů někdo zemře, což se nakonec opravdu stalo a Bejr je z toho vyděšený. Nechtěl ale více rozebírat detaily Diiova úmrtí a pouze oznámil, že zařizuje pohřeb a vyčistí po něm místo, kde přespával.

Fanoušci jsou ze zprávy smutní a v komentářích vyjadřují svou soustrast. Někteří se ale nechali slyšet, že se v podstatě není čemu divit a dokonce ze smrti Diia obviňují Bejra. Ten totiž své bezdomovce zásobuje cigaretami a také alkoholem. Nebyl ale jediný, kdo skupině bezdomovců vozil alkohol. Protože má Bejr mnoho fanoušků, někteří z nich se rozhodli také obšťastnit bezdomovce dárky a právě alkoholem.

„Moc vás prosím, nevozte jim takové množství alkoholu a cigaret. Ať si to shánějí sami, když chtějí, ale nevozte jim to do ř*ti! Nebo snad chcete mít podíl na jejich smrti? Dii i Sandokan se uchlastali, jelikož měli veliký přísun alkoholu. Omezte ten alkohol, je toho poslední dobou moc,“ kritizují Bejra a některé fanoušky lidé v komentářích pod videem. Někteří zase poukazují na to, že bezdomovci často bývají natolik líní, že si sami alkohol nekoupí, protože se jim nechce chodit do krámu, který je daleko od místa kde bydlí.

Jídlo ano, alkohol ne

Podle spousty lidí je tedy pomoc, kterou Bejr bezdomovcům poskytuje, naprosto špatná a měl by tak svůj přístup zcela změnit. „Nejvíce asi záleží na osobním nastavení každého z nás, co jsme ochotni, co chceme člověku v nouzi nabídnout. V komunikaci k němu přistupovat s respektem a vnímat, co by vlastně on sám potřeboval,“ vysvětlil pro redakci Antiyoutuber.cz hlavní metodik neziskové organizace NADĚJE Jakub Dutka. Podle Dutky se dá také obrátit na různé terénní pracovníky v případě, že potkáváme konkretního bezdomovce na stejném místě, kteří zároveň vypadají, že potřebují pomoc.

Dutka se také vyjádřil k situaci, kdy je bezdomovec ve špatném zdravotním stavu a zároveň odmítá léčbu. „Důležité je nesoudit, nenechat se strhnout pociťovaným nevděkem. Velmi často se potkává na první pohled neutěšený fyzický stav s velmi špatným stavem duševního zdraví. Takový člověk zkrátka nemusí být schopen pomoc přijmout. Dále bych opět doporučil kontaktovat a informovat příslušnou profesionální službu,“ okomentoval situaci Dutka.

Co se týče Bejrova podporování v pití alkoholu, má Dutka zcela jasno. „Myslím, že aktivně podporovat kohokoli v pití alkoholu asi nebudeme považovat za správné. Závislost sice netrápí každého člověka, který přišel o domov, hodně z nich se ale pochopitelně s alkoholem potýká,“ vysvětlil Dutka. Zároveň je podle něj dobrý nápad, když se dotyčný člověk, který se rozhodne bezdomovcům pomoci, domluví, že jim nakoupí jídlo. To Bejr několikrát udělal, bohužel však své oblíbence také zásobuje alkoholem, což mu opravdu mnoho lidí vytklo.

Zároveň se jim, alespoň ve videích, snaží pomoci různými jinými způsoby. Vozí jim jídlo, pomáhá s úklidem jejich bydlení a také se snaží řešit různé krizové situace, které mezi bezdomovci často nastanou. Měl by ale pořádně zvážit, do jaké míry jim bude poskytovat alkohol. Někteří lidé totiž tvrdí, že na problém s nadměrným množstvím alkoholu, který Bejr bezdomovcům poskytuje, už upozornili v minulosti, nic se ale od té doby nezměnilo.

Témata: Aleš Bejr