Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav

Aleš Bejr promluvil o stavbě domku pro bezdomovce | foto: instagram.com

Bejr znovu s bezdomovci. Jednomu našel práci, někteří jsou prý ale nevděční

Aleš Bejr se ukázal jako opravdu dobrý člověk. Ve své několikaleté práci s bezdomovci dokázal skoro nemožné. Jednomu z nich totiž zajistil práci, dalšímu pomohl zařídit finanční příspěvky od státu a také všechny přesvědčil k úklidu jejich domova. Někteří jsou ale s Bejrovou aktivitou nespokojení.
  8:30

Šílený youtuber Aleš Bejr se nejvíce proslavil skrze svá videa s bezdomovci o které se ochotně stará. Za roky své péče pro ně udělal opravdu hodně a některé dokonce pozval na dovolenou. Nyní se Bejr rozhodl, že se opět zapojí do dobrovolné práce a pomůže bezdomovcům, kterým říká „herci“, zlepšit jejich přístřeší a postarat se o to, aby alespoň na chvíli žili v čistotě. Nedělal to ale sám. Rozhodl se, že do práce zapojí i bezdomovce a společně se pustili do práce.

Protože bezdomovci, o které se Bejr stará, bydlí v přírodě v jakém si podivném přístřešku, není divu, že okolí jejich bydlení bylo plné odpadků. Bejr proto přinesl pytle a všichni začali postupně sbírat pohozené odpadky. Bejr ale musel své oblíbence několikrát nutit, aby pracovali. Když totiž odešel, bezdomovci si sedli ke stolu, začali popíjet víno a povídat si. Pomlouvali se mezi sebou a Bejrovi se to vůbec nelíbilo.

Někteří dokonce měli problém s tím, že po nich Bejr chce, aby uklízeli. Asi největší odpůrkyní Bejrova nápadu byla paní Marie, která v podstatě nesouhlasila s ničím, co Bejr vymyslel a neustále měla kritické argumenty, proč je to podle ní celé hloupost. Bejr, který se na sociálních sítích prezentuje jako člověk, kterého dokáže vytočit každá maličkost, byl tentokrát až neuvěřitelně klidný a trpělivý. S Marií se nedohadoval a respektoval všechna její kritická slova.

Bejr také přišel s nápadem, že by někteří z bezdomovců mohli začít pracovat. Jednomu z nich proto domluvil práci, za kterou dostane 130 korun na hodinu. Bezdomovec „Lotrando“ byl za to velmi rád a ochotně nabídku práce přijal. Náplní jeho práce je bourat starý beton a i když se nejedná o žádnou práci snů, Lotrando byl opravdu nadšený.

Bejr se navíc se zaměstnavatelem domluvil, že Lotrandovi bude každý den dávat zálohu 200 korun a zbytek výplaty mu bude vyplácet vždy po týdnu. Lotrandovi dokonce fanoušci poslali nový mobil, aby si mohl nastavit budík a nezmeškat tak svou pracovní dobu.

Bejr byl také velmi ochotný pomoci jinému bezdomovci panu Liborovi s vyřizováním invalidního důchodu. Libor by se totiž nikdy nepřinutil zvednout se a jít si zažádat o příspěvek, na který má nárok a Bejr se rozhodl, že s ním vše potřebné vyřídí.

Kvůli tomu, že bezdomovci, o které se Bejr stará, jsou jedna velká komunita, Bejr přišel s nápadem, že by si mohli vytvořit společný bank, do kterého by si všichni dávali společně peníze. Za ty by se poté kupovali společné potraviny, hygienické potřeby a samozřejmě také alkohol a cigarety, které jsou mezi Bejrovými bezdomovci velice žádané. Bejr nikoho nenutil a pouze navrhl, že by jim s tím pomohl. Všichni byli pro, tedy všichni kromě Marie, která Bejrův nápad neschvalovala. Marie se totiž nechala slyšet, že nechce nic přispívat, když z toho bude mít menší užitek, než jaký by měla za normálních okolností.

Bylo vidět, že Bejrovi se její argumenty ani trochu nelíbí, přistupoval k ní ale s naprostým respektem. Chování paní Marie ale velmi pobouřilo diváky. „Vidíme všichni, jaká Maruna je. Všechno měla až pod nos, zadarmo, chlast, cigára, jídlo a teď nechce přispět na nic. Vykopala bych jí pryč,“ vyjádřila své pocity z přítomnosti paní Marie jedna z divaček v komentářích na YouTube. Skoro všechny komentáře pod videem, jsou kriticky směřovány k Marii. Bejr ale ví, že nemůže rozhodovat o tom, kdo v přístřešku může bydlet a kdo ne.

Navzdory různým hádkám, které mezi sebou bezdomovci měli a určitě ještě budou mít, všichni jsou rádi, že se o ně Bejr stará a všichni k němu mají, tedy snad s výjimkou Marie, stoprocentní důvěru. Dokonce Bejrovi svěřují své peníze, aby jim za ně pořídil nákup. Bejr vždy poctivě přinese účtenky a spravedlivě všem peníze vrátí. I přes Bejrovu snahu o zlepšení životních podmínek bezdomovců, jsou někteří opravdu nevděční a mají tendenci Bejra kritizovat kvůli maličkostem, které se jim nelíbí.

Bejr ale odvedl opravdu úctyhodný kus práce a za jeden den vypadá obydlí bezdomovců zcela jinak. Navíc jim také pomohl s interiérem. Snažil se totiž uspořádat věci tak, aby zabíraly co nejméně místa a zbavil se, samozřejmě s dovolením bezdomovců, přebytečných věcí. Uvidíme, zda si Bejrovi oblíbenci dokážou udržet čistotu a někteří také novou práci.

Témata: Aleš Bejr