Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav

Aleš Bejr promluvil o stavbě domku pro bezdomovce | foto: instagram.com

Aleš Bejr promluvil o stavbě domku pro bezdomovce. Někteří prý spí v zimě venku na koberci

Aleš Bejr se pustil do stavby domku pro bezdomovce a se stavbou mu pomáhá jeho otec, který je tesař. Některé bezdomovce prý Bejr nachází venku, kde spí na koberci a žádají ho o pomoc. Bejr je ochotný pomáhat, ale určil si podmínky pobytu. Fanoušci prý posílají peníze, za které kupuje pro bezdomovce potřebné věci.
  14:10

Youtuber Aleš Bejr nedávno oznámil, že se chystá postavit pro skupinku bezdomovců domek, ve kterém by mohli přečkat zimu. Někteří totiž nemají peníze ani na pořádné boty a v zimě, která se blíží, by nejspíš umrzli. Bejr ale nově prozradil, že už postavil několik podobných domků, ve kterých bezdomovci žijí. Nově se objevila dvojice dalších, kterých se youtuber okamžitě ujal. Pronajal si soukromý pozemek a rozhodl se stavět další přístřešek. Na stavbu prý ale nebude sám. Pokud chce někdo bydlet na pozemku, který Bejr pronajal, bude se ale muset řídit jeho pravidly.

Pětačtyřicetiletý youtuber se o bezdomovce stará opravdu dlouho. Za tu dobu už zažil spoustu komplikací, které s nimi musel řešit a i přes to, že by mnoho lidí pomáhání problematickým bezdomovcům vzdalo, Bejr vytrval a nadále se snaží zlepšit jejich životní podmínky. Nyní své sledující prosí o pomoc, protože staví pro bezdomovce domek a potřebuje sehnat nábytek a různé vybavení.

„Mám tady už osm domků na pozemku, který je soukromý a mám ho v pronájmu. Dva dny zpátky za mnou přišel pár středního věku, který tady spí kousek odtud pod plachtou. Zeptali se mě, jestli bych jim nepomohl, tak jsem jim postavil stan a začal jsem to okamžitě řešit,“ řekl pro redakci Antiyoutuber.cz Bejr.

Youtuber zapnul stream, kde o celé situaci mluvil a okamžitě se mu ozvali fanoušci, kteří mu druhý den přivezli spoustu stavebního materiálu. Bejr se tedy pustil do stavby domku, který buduje od základů. „Je to takový zahradní domek. Stavím ho s mým tatínkem, který je tesař, takže ten tomu opravdu rozumí. Už máme hotové boky a střechu,“ řekl Bejr.

I když domek ještě není hotový, pár, který Bejra požádal o pomoc, se do něj už nastěhuje. Objevil se totiž další pár bezdomovců, který spal venku na koberci. Bejr proto sehnal gauč, na kterém bude první pár spát a druhý pár využije uvolněný stan. „Je to taková moje vesnička, říkám tomu Big Bejr,“ vtipkoval Bejr. Jeho „vesnička“ je prý schopna pojmout až patnáct lidí, ale musí dodržovat pravidla, která si youtuber určil. Bejr totiž vyžaduje, aby v domcích i v jejich okolí udržovali čistotu, nevodili si do areálu žádné kamarády ani lidi, kteří berou drogy a neprali se.

Bejr prý sám chodí večer kontrolovat, jestli je mezi bezdomovci, o které se stará, klid a pořádek. V okolí Pardubic, kde Bejr bydlí, se prý vyskytuje zhruba 400 bezdomovců. Bejr by se samozřejmě nedokázal o všechny postarat, ale je toho názoru, že kdyby měl o mnoho více takových domů, určitě by byly zaplněné. „Město by určitě bylo rádo, kdyby něco takového fungovalo. Muselo by to ale být větší, protože tohle zkrátka nestačí,“ myslí si Bejr.

Bejr prý ale stále nemá dostatek nábytku a vybavení, které bezdomovci potřebují. Někteří jeho fanoušci prý posílají peníze na transparentní účet, ale většinou se jedná o peníze, které posílají svým oblíbeným bezdomovcům. Když je třeba koupit nějakou konkrétní věc, Bejr vždy oznámí, že na ni mohou zájemci přispět.

„Řeknu třeba, že se budou vybírat peníze na vařič a kdo chce přispět, ten přispěje. Takhle malé částky se většinou vyberou okamžitě. Já těm lidem poděkuji a ukážu částku, za kterou jsem ten vařič koupil,“ vysvětlil Bejr. Nyní ale potřebuje sehnat daleko více věcí, a proto žádá své fanoušky o pomoc. Někteří už se zapojují a přeposílají Bejrovi různé inzeráty, ve kterých lidé nabízejí potřebné věci levně a nebo za odvoz. Bejr tak nejspíš do zimy bude mít všechno zařízené.

Témata: Aleš Bejr