Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

Andrej Babiš na festivalu Benátská | foto: Profimedia.cz

Babiš na Táboře s tiktokery, po vzoru Ovčáčka tancoval s dětmi. Nedává to smysl, myslí si expert

Na Tábor s tiktokery se letos přijel podívat také Andrej Babiš. Ten s dětmi natočil taneček, který je populární na TikToku a který zároveň na stejném místě před rokem natáčel Jiří Ovčáček. Lidé ale vyjadřují nesouhlas s tím, aby politici navštěvovali dětské tábory a zejména v případě, když jsou na něm přítomni také dětmi oblíbení influenceři.
  9:30

Tábor s tiktokery, jehož hlavním organizátorem je Jakub Jíra, měl také letos na seznamu hostů jednoho z politiků. Děti přijel navštívit bývalý premiér Andrej Babiš, který je poslední dobou poměrně aktivní na sociálních sítích, a to i na TikToku. V minulosti se měla na táboře objevit politička Alena Schillerová, která nakonec nepřijela. Kdo se ale na táboře ukázal byl bývalý mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. A právě Ovčáček souhlasil, že s dětmi natočí podivný taneček, který je populární především na TikToku. Stejný tanec se rozhodl natočit také Babiš.

O táboru, kde jsou táborovými vedoucími tiktokeři, se lidé na sociálních sítích nevyjadřují příliš pozitivně. Nejvíc se diskutovalo o výběru některých pozvaných influencerů. Na jednom ročníku se totiž měl objevit Ondřej Untermuller, který si říká „Kluk s Kamením“ a kvůli obrovskému nesouhlasu rodičů a lidí, kteří sledují sociální sítě, organizátoři nakonec Untermullerovo pozvání zrušili. Podobné diskuze se také vedly o bývalé ministryni financí Aleně Schillerové.

Hodně lidí bylo totiž toho názoru, že by na dětský tábor politici vůbec jezdit neměli. Schillerová nakonec nepřijela, ale místo ní na tábor přijel Jiří Ovčáček. Ten s dětmi vedl diskuzi o politice, odpovídal na různé dotazy a co je hlavní, natočil s dětmi taneček, který je velmi populární na TikToku. To ovšem spustilo ještě větší vlnu negativních reakcí. „Rodiče, kteří pošlou své děti na takový tábor, by měla prověřit sociálka,“ zlobil se v komentářích pod videem jeden z uživatelů TikToku.

I navzdory tomu, že přítomnost politika na dětském táboře, který je navíc plný influencerů, vyvolala obrovskou kritiku, i letošní tábor přivítal politika. Andrej Babiš přijel za dětmi, aby s nimi strávil čas, popovídal si s nimi o politice a samozřejmě také natočil nějaké to tiktokové video. Konkrétně i to, které s dětmi vloni natočil Ovčáček. Ve videu se děti hýbou do rytmu skladby „Swamp Skonster“ a výrazně přitom pohybují boky. Poté se kamera namíří na Babiše který s úsměvem dělá stejný pohyb.

Někteří video chválí, už se ale postupně objevují také první hateři a to zejména směrem k Babišovi. „Tak to je nářez. Ty se nestydíš zneužívat i děti, aby si se udržel u koryta a mohl klidně dál nerušeně krást. Jsi bezpáteřní gauner,“ opřel se do Babiše jeden uživatel na Instagramu.

Spousta lidí je toho názoru, že Babišova přítomnost na TikToku má jediný cíl a sice získat si co nejvíce mladých voličů. To ovšem nejspíš nebude důvod, kvůli kterému je Babiš na TikToku tolik aktivní. „Rozkročení se směrem k nejmladším voličům, kteří jsou nejvíce na TikToku, nedává takový smysl z pohledu volební aritmetiky. Spíš bych očekával, že se vydá směrem ke střední generaci. Zaměřovat se na nejmladší voliče a prvovoliče nedává smyl, protože ti jsou velmi nestabilní a hlavně jsou nespolehliví, ve smyslu, že nepřichází k volbám,“ vysvětlil pro redakci Antiyoutuber.cz zakladatel Institutu politického marketingu Karel Komínek.

Podle některých lidí je zase Babišovým cílem ukázat obyvatelům Česka, že se zajímá také o děti, kulturní události a neřeší pouze politiku. Babiš se například nedávno vydal na festival Benátská kde se nechal natáčet při koncertu kapely Mirai. Jeho přítomnost na Táboru s tiktokery a dětmi je ale pro spoustu lidí záhadou.

K přítomnosti politiků na takovém táboře se v minulosti vyjádřil také youtuber „Stay12“, který dal jasně najevo své nesympatie k tomu, aby se politici na takových akcích objevovali. „Máme to brát tak, že se snaží skrze ty influencery dostat k těm dětem? Děti se ovlivní hrozně jednoduše. Stačí jim něco ukázat, něco co se jim bude líbit. Nebo když jejich oblíbený youtuber bude vedle sebe mít nějakou Alenku, se kterou se bude děsně fotit, tak jak to asi to dítě pochopí,“ řekl Stay12 ve svém videu v souvislosti s příjezdem Schillerové na tábor.

Organizátor tábora Jakub Jíra na pokusy redakce o položení otázek, proč letos pozvali i Babiše, nereagoval.

Témata: Jakub Jíra