Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund

Nejlepší český rapový koncert poslední doby? Annet X a Nobodylisten ovládají scénu

Annet X a DJ Nobodylisten pokřtili ve čtvrtek večer v pražském klubu Roxy společné album Koukej Se Mnou. A byl to pravděpodobně nejlepší český rapový koncert poslední doby. Úžasná show, design pódia, tanečníci a živý zpěv byly na místní poměry naprosto nezvyklé. Pár umělců jednoduše ovládá českou rapovou scénu.
  12:55

O novém albu Annet X se spekulovalo na sociálních sítích poměrně dlouhou dobu. Když v listopadu konečně vyšlo, někteří její skalní fanoušci byli v rozpacích. Vzniklo totiž ve spolupráci s producentem Jakubem Strachem, který vystupuje pod uměleckým jménem Nobodylisten, a tak skladby zní jednoduše jinak, než jak byli fanoušci dříve zvyklí. Album si ale brzy své posluchače našlo a ve čtvrtek večer se konečně dočkalo křtu v pražském klubu Roxy. A byl to pravděpodobně nejlepší český „rapový“ koncert minimálně za poslední rok.

Album Koukej Se Mnou vyšlo už v listopadu minulý rok a vzbudilo mnoho debat. Na sociálních sítích se diskutovalo o tom, že je mnohem více rapové než její dosavadní tvorba a že k ní nová poloha příliš nesedí. Jenže Annet sedí v podstatě cokoli a ukázalo se, že je album jedním z nejlepších projektů minulého roku. Deska je spíše alternativní, objevují se v ní prvky popu i R&B a není vyloženě rapová, jednoduše se dá vystihnout slovem experimentální. Navíc je album konceptuální, veškerá témata se vztahují k frázi „tak se mi to líbí“, což je také název jedné z nejúspěšnějších skladeb.

Za úspěch album vděčí nejen originálnímu hlasu Annet, ale i produkcím Nobodylistena. Sice jako DJ vystupuje už patnáct let, jeho autorskou práci jsme donedávna příliš často slyšet nemohli. To se však změnilo společným albem s Yzomandiasem. Je sice součást dua VR/Nobody, jejich předposlední projekt ale vyšel v roce 2017, ten nejnovější vyšel až loni, tedy až po projektu s Yzomandiasem. Loni navíc Nobodylisten spolupracoval s Nik Tendem na velmi produkčně povedeném albu Pattern.

Na albu se objevilo také několik hostů. Patří mezi ně Viktor Sheen, Nik Tendo, Saul, dné nebo Taomi. Minimálně dvěma z nich s největší pravděpodobností Annet za spolupráci vděčí Nobodylistenovi. Ač mnozí posluchači tvrdili, že je album „až moc rapové“ ukázalo se, že to nebylo vůbec na škodu. Annet a Nobody se na albu skvěle doplňují a milým faktem také je, že díky společné práci začali tvořit i pár. A jako pár momentálně ovládají také českou hudební scénu.

Koncert v pražském klubu Roxy sice nebyl úplně vyprodaný, i přes to byla atmosféra naprosto bezkonkurenční. Po velmi slabém živém vystoupení populární slovenské rapperky Luisy byli fanoušci spíše v rozpacích. Přišli však na křest Koukej Se Mnou a tak v moment, kdy se na pódiu objevila Annet, rozpaky opadly. Ač se mezi návštěvníky před koncertem spekulovalo o tom, jestli bude většina koncertu na playback, opak byl pravdou. Sice v několika momentech puštěný byl, velká část koncertu byla zpívaná živě, což je v případě Annet velké plus. Její hlas je totiž naprosto originální a ona živá vystoupení prostě umí. Na rozdíl od některých hostů, kteří na koncertě také vystoupili. Většina z nich totiž playback měla a šel vidět mezi Annet a jimi naprostý kontrast.

Dvojice umělců už několik týdnů předem upozorňovala, že pražská zastávka koncertní tour bude speciální. Speciální je možná silné slovo, nicméně na poměry české rapové scény je pravděpodobně vhodné. Annet vystupovala společně se čtyřmi tanečníky a i ona sama v několika momentech předvedla nacvičenou choreografii. Je vhodné zmínit také nasvícení pódia a jeho celý design.

Po velmi dlouhé době někdo nad celým koncertem evidentně přemýšlel delší dobu, než půl hodiny a ukázalo se, že se práce vyplatila. Celý koncert a show byly naprosto bezkonkurenční a návštěvníci si užívali atmosféru do poslední sekundy. Po každém koncertě jakéhokoli rappera v Praze, kde se křtí většinou nová alba, vyvstává otázka, jestli ještě stále potřebujeme koncerty koncipované jako křty alb, tentokrát nevyvstala. Česká hudba potřebuje především koncerty, nad kterými někdo přemýšlí a nejsou jenom o tom, že se rapper postaví doprostřed pódia, zarapuje patnáct skladeb a jde domů. A to křest Koukej Se Mnou rozhodně nebyl. Byl to jeden z nejlepších českých koncertů rapových, respektive alternativních, umělců a s největší pravděpodobností také na dlouho bude.