Středa 8. května 2024, Den vítězství

Calin a Viktor Sheen | foto: instagram.com

Český rap v roce 2023: vězení, drogy, ale i velké návraty, úspěšné podnikání a vyprodaná O2 arena

Český rap v letošním roce přinesl mnoho zajímavých momentů. Viktor Sheen a Calin vyprodali O2 arenu a vydali společné album, Sheen se navíc do stejné haly chystá znovu s novým albem, Calin vystoupil i za hranice hudby a prodává ledový čaj. Nejzajímavější deskou roku se stal projekt Koukej Se Mnou. Poraženým letošního roku je bezpochyby Tyler Durden.
  13:22

Rap se stal v uplynulém roce nejposlouchanějším žánrem na streamovací platformě Spotify. Rappeři už dávno nejsou podivíni, kteří tvoří hudbu pro pár nadšenců a koncertují v zapadlých klubech v malých městech. Staly se z nich celebrity, které ovlivňují statisíce lidí a vzhlíží k nim nejeden dospívající. Ať už je to správně nebo špatně, mnozí se chtějí alespoň částečně podobat svým oblíbencům. Rap jednoduše formuje českou popkulturu a v uplynulém roce přinesl nejedno překvapení. Pojďme si je společně s nejzajímavějšími momenty připomenout.

Jednou z nejzajímavějších událostí roku 2023 byl koncert Calina a Viktora Sheena v O2 areně. Tu se jim povedlo vyprodat a ukázali, že i rappeři se mohou bez větších potíží dostat do největší české koncertní haly. Ač mezi rappery lze částečně zařadit i Bena Cristovaa, který O2 arenu vyprodal už třikrát, on má za sebou spíše popové pozadí, což značí i jeho začátek kariéry v soutěži Superstar. Calin a Viktor Sheen svou hudbou také zasahují do popu, jejich příběh je rapový a proto se nedají s Cristovaem srovnávat. Nutno dodat, že hranice mezi rapem a popem postupně mizí a není jednoduché rozdíly jednoduše definovat, pro účely článku je rozdělení nutné.

Čaj, O2 arena a nová hudba

Calin a Viktor Sheen O2 arenu vyprodali v říjnu se společným albem Roadtrip, které vyšlo v podstatě bez oznámení na začátku února letošního roku. Tvořili spolu hudbu sice dlouho, společný projekt byl velkým překvapením. Oba dva totiž patří už delší dobu mezi nejposlouchanější česky tvořící rappery, opět pokud nebudeme brát v potaz Bena Cristovaa, který se dostal nedávno na Spotify na první místo žebříčku. Společné album bylo velmi úspěšné a oblíbily si ho statisíce fanoušků. Nikdo ho zároveň neslyšel živě až do říjnového koncertu, mimo jiné i proto se fanoušci tak na koncert těšili. Viktor Sheen navíc na koncertě oznámil vydání dalšího alba, které nese název Planeta opic.

Calin a Viktor Sheen svými kroky úplně nepřekvapili, nicméně ukázali, že jejich postavení je zasloužené a oprávněné. Za zmínku stojí bezpochyby také Calinův ledový čaj Popstar Tea, který díky své popularitě nebyl několik měsíců k sehnání v žádném supermarketu. Sice se jedná v podstatě o obyčejný čaj s příchutí broskve a vanilky, Calinův krok je přinejmenším k zamyšlení. Lze předpokládat, že do budoucna bude pro úspěch rappera důležité, aby dělal něco navíc kromě hudby a obyčejného merchového oblečení s logem, aby se k fanouškům přiblížil.

Nezajímavějším hudebním albem, které letos vyšlo, je Koukej Se Mnou od Annet X a producenta Jakuba Stracha, který vystupuje pod uměleckým jménem NobodyListen. Na novou hudbu od Annet X si museli fanoušci počkat téměř rok a zdálo se, že se nového alba ani nedočkají. Deska je spíše alternativní, objevují se v ní prvky popu i R&B a tak není vyloženě rapová, jednoduše se dá vystihnout slovem experimentální. Lze očekávat, že se jí budou mnozí inspirovat a začne jakási nová experimentálnější vlna českého rapu. Navíc je album konceptuální, veškerá témata se vztahují k frázi „tak se mi to líbí“, což je také název jedné z nejúspěšnějších skladeb. Dvojice umělců se navíc skvěle doplňuje a milým faktem je také to, že spolu díky práci na albu začali tvořit pár. NobodyListen odvedl skvělou práci a je nutné zmínit také jeho tvorbu za celý rok. Pracoval na albu Pattern s Nik Tendem, které je po hudební stránce velmi zdařilé. Také se po letech vrátil na scénu jako součást dua VR/NOBODY s albem Zelený oči černý srdce, které sice poměrně zapadlo, i přes to stojí za zmínku.

Skokan roku

Kdyby měl článek kategorie, následující by se dala nazvat skokanem roku, kterým není nikdo jiný než hudebník z Vysočiny Rohony. Tvoří hudbu už zhruba pět let, donedávna však patřil mezi undergroundové rappery, které znalo jen pár fanoušků. Jeho tvorba byla poměrně temná, náročnější a artová, letos však koncept zásadně změnil. Skladby nejsou tolik rapové, jsou spíše zpívané, je v nich mnoho humoru a Rohony se poprvé ukazuje takový, jaký doopravdy je. Letos vydal dvě EP, 21,5 g a desert, která byla velmi populární. Nedávno však vydal album s názvem Superfly, které znamenalo poměrně zásadní zlom v jeho kariéře. Je kvalitní, témata jsou podávaná nevšedním způsobem, skladby jsou líbivé a Rohony v nich je velmi upřímný. Je nutné dodat také fakt, že mu velmi zásadně v kariéře pomohla také tvorba na TikToku, kde začal natáčet vtipná videa, která si zamilovaly desetitisíce uživatelů. Navíc začal natáčet na platformu Herohero.co sérii Návrat Krále, ve které dokumentuje svou cestu zpět k fotbalu. Za desetieurový měsíční poplatek ho v současné době odebírá přes 600 uživatelů.

Na druhou stranu se objevilo také několik alb, která byla velmi očekávaná, nicméně se výsledný produkt tolik nepovedl. Příkladem za všechny z nich může být deska Yzomandias II s podtitulem zpátky na svoji planetu, o kterou se postaral rapper Yzomandias. Fanoušci na desku čekali mnoho let, sám Yzomandias o ní mluvil jako o pokračování životního projektu, jenže nakonec se ukázalo, že album bylo letošním zklamáním. Není nekvalitní, jen není ničím speciální a v podstatě plné rapových klišé. Bylo špatně, teď je dobře, dolů už nikdy Yzomandias nechce a před jakoukoli ženou upřednostní bratra, tedy nejlepšího kamaráda. Za vyzdvihnutí však stojí relativně melancholická skladba Fukk Dat, ve které Yzomandias mluví o tom, že je čestný a peníze jsou mu ve finále ukradené.

Poraženým letošního roku – a nejen něj – je David Štilip alias Tyler Durden. Sice ho nelze považovat za „normálního“ rappera vzhledem kvůli jeho závislosti na drogách a také k tomu, že už několik let žije na ulici, letos vydal album Vratky Z Minulejch Pátků a navíc měl na jaře koncert. To, v jaké byl formě, je naprosto irelevantní, bylo však velkým překvapením, že se snaží o jakýsi návrat. Až do podzimu by se jeho kroky daly označit za velké překvapení, nicméně na začátku listopadu se objevily informace o tom, že napadal ženy pěstí po Praze. V současné době by měl pravděpodobně být v léčebném zařízení v Bohnicích a údajně mu hrozí až pět let vězení.

Za zmínku z letošního roku stojí také rozšířená verze alba Kruhy a Vlny Yzomandiase a Nik Tenda. Po dlouhé době totiž ukazuje, že rozšíření nutně neznamená jenom chuť na skladbách vydělat, ale může přinést i novou kvalitní hudbu. V březnu vyšlo také album Hasana, které nese název Space a tradičně zní, jak název napovídá, tak trochu jako z vesmíru, což i on sám v úvodu přiznává. Mezi povedená alba se také zařadilo Silent Kill od rappera PTK a nelze nezmínit Kures Drill od smíchovského rappera Dollara Prynce.

Český a slovenský rap je dlouhodobě spojovaný v jeden a jednotliví interpreti spolu velmi často spolupracují, proto je vhodné zmínit i to nejzajímavější od nich. V únoru letošního roku vyšlo album Slzy Ulic interpreta Sameye, které je poměrně experimentální a melancholické. Mnozí jeho hudbu označují za čisté umění, což tak úplně pravda není, nicméně je jeho tvorba velmi originální a právoplatně patří mezi nejoblíbenější slovenské interprety. Je vhodné zmínit také Taomiho desku Echinacea, která je velmi líbivá a povedená. Velkému úspěchu se letos těší také interpret SIMILIVINLIFE, jehož skladby jsou dlouhodobě populární především díky TikToku, aktuálně například Pussy Power. Saulovo alternativní album Chaos, Vtedy a Teraz vyšlo sice už loni, letos však vydal některé ze skladeb živě nahrané. Deska je tak zdařilá, že je vhodné zmínit i novou verzi. Slovenští interpreti jsou obecně mnohem originálnější a jsou ochotní více experimentovat, což dokazují všechna zmíněná alba.

Témata: Tyler Durden