Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác

Nová virtuální realita Apple Vision Pro | foto: instagram.com

Virtuální realita Apple Vision Pro trenduje na sítích. Někteří lidé se ale technologie obávají

Nová technologie Apple Vision Pro nabízí zcela jiný pohled na svět. Sociální sítě jsou zaplavené videy, ve kterých lidé nový produkt společnosti Apple zkouší a spolu s nimi také někteří čeští youtubeři. Spousta lidí má ale z nové virtuální reality strach, protože je prý až příliš dokonalá.
  17:15

Na sociálních sítích se začala šířit videa, ve kterých lidé zkouší nové zařízení Apple Vision Pro. Lidé jsou ze zařízení naprosto nadšení a považují to za dokonalý výtvor v oblasti technologie. Někteří tvůrci se rozhodli vydat do ulic, kde si nasadili speciální brýle a vyzkoušeli tak virtuální realitu například při jízdě v metru. Na nový výrobek společnosti Apple už také natočili recenzi čeští youtubeři, kteří jsou naprosto nadšení.

@superr_777 Apple vision pro has arrived🤯 Credit: Casey Neistat #future #increible ♬ original sound - Super

Videa, ve kterých lidé používají Apple Vision Pro, se nejvíce objevují na TikToku. Lidé se snaží ostatním co možná nejvíce přiblížit, jak nejnovější virtuální realita společnosti Apple funguje a jak se dá využít při každodenních činnostech. Vydávají se proto s virtuální realitou na procházku, na nákup, jezdí městskou dopravu a také si třeba zajdou na kafe. Přitom mají tvůrci videí neustále nasazené speciální brýle a záběry, které se jim v tu chvíli promítají, poté sdílí na sociální sítě. „Jsem jediný, kdo se bojí budoucnosti? Další obrovský pokrok v technologii. Myslím si, že za dvacet let to budou obyčejné brýle a nikdo to nebude vnímat jako něco neuvěřitelného. Ten pokrok je opravdu děsivý,“ reagují na novou virtuální realitu lidé na TikToku. Jiní lidé jsou ale naopak nadšení, že se podařilo vytvořit něco tolik geniálního a zároveň se neuvěřitelně baví, při sledování videí s virtuální realitou.

Protože se jedná o celosvětový trend, není divu, že si Apple Vision Pro zakoupili také někteří čeští youtubeři. Jon Mariánek si už novou technologii stihl pořídit a rozhodl se na ni natočit recenzi. „Já se z toho fakt po*eru. To je neskutečný, já miluji technologii, vy si to ani nedokážete představit. Neuvěřitelné, kam se ten svět až dostal,“ říká Mariánek ve svém videu. Z Apple Vision Pro je naprosto uchvácený a okamžitě začal zkoušet její nejnovější funkce. Protože ho ale technologie stála spoustu peněz, rozhodl se, že udělá několik dalších videí, ve kterých svým fanouškům předvede, jaké to je pracovat s virtuální realitou na každodenní bázi. Mariánek pracuje také jako editor a nově koupenou technologii prý hodlá využít také při práci. Navíc mu prý vyhovuje v tom, že kolem sebe může mít několik obrazovek najednou.

Apple Vision Pro si koupil také youtuber Petr Mára, který promluvil o výhodách i nevýhodách nového produktu společnosti Apple. „Je dobré si uchovat některé momenty a takovou tu první generaci produktů, které můžete testovat, protože některé produkty změní svět a tohle možná změní svět,“ řekl Mára v úvodu svého videa. On sám prý nový produkt považuje za jakýsi zázrak, který bude rozhodně v budoucnu velmi žádaný. Cena produktu je prý až příliš vysoká, ale věří, že se později sníží spolu s hmotností produktu. Mnoho lidí si totiž stěžuje, že je zařízení nepříjemně těžké a Mára zastává názor, že vývojáři společnosti Apple rozhodně nepočítají s tím, že by současný produkt měl být tím finálním, který si později všichni budou kupovat. „Když si vezmete, že jsou dnes lidé závislí na sociálních sítích a jak sociální sítě ovlivňují svět a teď přichází taková forma mixované reality, tak si myslím, že další dekáda na téhle planetě bude extrémně zajímavá,“ řekl Mára ve videu.

Poukazoval patrně na to, jak snadno se lidé dokážou nechat vtáhnout do zcela jiného světa, který jim Apple Vision Pro rozhodně nabízí. Mohou totiž mít před očima prakticky cokoliv a velmi nápadně se to podobá věcem, které jsme ještě nedávno mohli s úžasem sledovat v různých nadčasových filmech. Nyní se ale technologům podařilo vytvořit zařízení, které dokáže svému vlastníkovi nabídnout v podstatě jakýkoliv obraz, umožní mu dokonce některé věci ovládat rukami a upravovat si je tak, jak chce a to pouze za pomocí pohybu. Někteří lidé například zveřejnili videa, ve kterých sedí na židli a hrají na virtuální klavír. Ve skutečnosti se přitom pouze dotýkali prázdného místa v prostoru. Mnoho lidí ale podobné vynálezy považuje za hrozbu pro lidstvo a dožadují se toho, aby technologové na podobných věcech vůbec nepracovali.