Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Umělá inteligence je pro někoho splněný sen, pro jiného noční můra! | foto: Profimedia.cz

Na TikToku se šíří videa umělé inteligence. Tvůrci ji využívají pro dabing a někteří se jí obávají

Na sociálních sítích a především na TikToku se objevil nový trend. Někteří tvůrci totiž začali využívat umělou inteligenci k tomu, aby díky ní vytvořili dabing, kterým poté nahradí originální zvuk. Hlas, kterým je původní dialog nahrazený, je ale stejný jako hlas člověka, který mluví v originálu. Někteří lidé mají z pokroku umělé inteligence strach.
  15:18

Sociální sítě poslední dobou zaplavují videa, ve kterých je za použití umělé inteligence vytvořený dabing. Nejedná se ale o jen tak ledajaký dabing, protože umělá inteligence dokáže napodobit hlas dané postavy natolik přesně, že jen málokdo pozná rozdíl od toho pravého. Lidé se tímto novým způsobem baví a vznikají proto videa, kde jsou výstřižky z filmů předělané na různé vtipné scénky. Ačkoliv se většina lidí novým trendem baví, někteří jsou zároveň obrovským pokrokem umělé inteligence vyděšení. Videa jsou totiž natolik kvalitní, že je někteří považují za hrozbu.

@lugassh #harrypottercz #dominance #flex #plottwist #emoce #milostnytrojuhelnik #zklamani #parodiecz ♬ původní zvuk - Lugash

Kvalita videí, která jsou tvořená umělou inteligencí, se neustále zlepšuje. Dříve byla velmi populární videa, ve kterých různí politici tancovali TikTok tanečky, ale bylo poznat, že se jedná o podvrh. Neustálé zdokonalování umělé inteligence ale vedlo k tomu, že taková videa jsou dnes jen velmi těžce rozeznatelná. Nově se ale začalo více pracovat také na zdokonalování umělého hlasu a i tady se umělá inteligence opět dokázala prosadit jako v podstatě bezchybný nástroj. Někteří tvůrci se nadšeně pustili do vytváření různých parodií a tak se stalo, že videa, ve kterých je použitý umělý dabing, se začala rychle šířit na sociálních sítích.

Svou tvorbou zaujal například slovenský počítačový vědec Martin Spano, který za pomoci umělé inteligence vytvořil rozhovor s fotbalovou hvězdou Cristianem Ronaldem. Ve videu mluví Ronaldo slovensky a umělý hlas zní skoro stejně, jako pravý fotbalistův hlas. „Jak se vám líbí takový autentický zážitek? Myslíte si, že nám poskytne lepší zážitek při sledování videí nebo se ho trochu bojíte,“ ptá se uživatelů TikToku Spano v popisku videa. Někteří lidé, kteří si popisek nepřečetli, se v komentářích ptají, zda je rozhovor pravý. Byli totiž naprosto v šoku z toho, že by slavný Portugalec najednou mluvil plynně slovensky.

„Neskutečné, co se dnes dokáže. Už se nedá věřit ničemu. Opravdu lze dnes technikou udělat cokoliv. Je to mega divný, ale je to cool. AI je fakt dost nebezpečná,“ reagují na otázku Spana uživatelé TikToku. Video s Ronaldem ale není jediné, které obletělo sociální sítě. I v Česku se najde hned několik lidí, kteří dokážou díky umělé inteligenci vytvořit podobná videa jako Spana. Čeští tvůrci se ale převážně zaměřují na tvorbu vtipných videí, kdy umělou inteligenci používají k dabingu. Často se proto objevují různé výstřižky z filmů, kde má celá scéna díky dabingu naprosto jiný význam.

Populární je například scéna z prvního dílu filmu Pán prstenů, kdy se postava Froda Pytlíka baví s Gandalfem. Autor videa ale použil umělou inteligenci a místo originálního dialogu se obě postavy baví o pití alkoholu a kouření marihuany. Někteří lidé jsou z umělého dabingu nadšení. „Myslím si, že můžu říct za nás všechny, že chceme celý film. Takhle to mělo vyjít do kin, tohle je to, co chceme. Skvělá práce,“ chválí autora videa uživatelé na TikToku. Také u tohoto videa se ale někteří lidé pozastavují a v komentářích sdílejí své obavy z toho, co může takový pokrok umělé inteligence způsobit. Podle některých lidí nebudou mít dabéři za několik let práci, to ale není jediné, čeho se někteří lidé bojí.

@lugassh #parodiecz #lotr ♬ The Shire: Concerning Hobbits (From Lord of the Rings) - San Fernando Symphonic Assembly

Podle mnohých je totiž takový pokrok velkou hrozbou pro lidstvo. Pokud by totiž například někdo vytvořil podobné video s nějakým vysoce postaveným politikem a text by byl například útočný směrem k jinému politikovi, mohl by nastat opravdu velký problém. Nyní se sice ještě dá alespoň trochu poznat, že se jedná o práci umělé inteligence, pokud se ale bude práce s ní i nadále posouvat tak rapidním tempem, brzy se může jednat o naprosto dokonalou tvorbu, kterou nikdo nerozezná od originálních dialogů.

Není to dávno, kdy svět obletěla zpráva o tom, že jeden tvůrce vytvořil za pomoci umělé inteligence skladbu, která zněla tak, jakoby ji nazpíval zpěvák The Weeknd a rapper Drake. Jednalo se o velmi kvalitně provedenou práci a mnoho lidí mělo za to, že oba interpreti opravdu spojili svou tvorbu dohromady. Už tehdy se množily komentáře, které byly jednoznačně proti dalšímu pokroku umělé inteligence. Někteří lidé jsou zkrátka vyděšení z toho, jak dokonale může program napodobit lidské vlastnosti, projevy a dokonce i nahradit práci některých lidí.