Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund

Billie Eilish | foto: Instagram

Být blízkým přítelem Billie Eilish? Donedávna nic neobvyklého. Zpěvačka zvolila netradiční způsob propagace hudby

Populární zpěvačka Billie Eilish zvolila netradiční způsob propagace nového hudebního alba. Všech 110 milionů sledujících si na Instagramu přidala na seznam blízkých přátel, kde postupně zveřejňovala informace o albu. Díky tomu ji nově začalo sledovat 10 milionů lidí.
  17:57

Billie Eilish je jednou z nejpopulárnějších zpěvaček současné doby. Největší úspěch v poslední době zaznamenala její skladba What Was I Made For? z filmu Barbie, teď však debaty o ní vystřídala jiné téma. Na pár dní se totiž všichni její sledující z Instagramu stali jejími blízkými přáteli.

Eilish měla na Instagramu 4. dubna 110 milionů sledujících. A drtivá většina z nich se nestačila divit. Z ničeho nic se totiž objevili na seznamu jejích blízkých přátel, tedy close friends. Co to znamená? Instagram umožňuje každému uživateli zveřejňovat obsah jen pro vybraný okruh lidí – pro blízké přátele. A z ničeho nic se objevilo všech 110 milionů na seznamu těch jejích blízkých přátel.

První příspěvek, který pro blízké přátele zveřejnila, byla fotka „její“ nasvícené ruky pod vodou. Ač fotku nijak neokomentovala a vlastně nikdo nechápal, o co jde, byli lidé na sociálních sítích jako u vytržení. „Já jsem v close friends od Billie Eilish? Nemůžu tomu uvěřit,“ psal jeden z nich na Instagram. „Je to nějaká chyba? Filtr to není. Vůbec tomu nerozumím, ale je to úžasné,“ myslel si další. Později začala zveřejňovat i bližší informace o nové hudbě, kterou chystá.

Informace o tom, že jsou všichni sledující populární zpěvačky automaticky přidání na seznam blízkých přátel, doslova obletěla celý svět. Lidé jednoduše také chtěli být blízkými přáteli populární zpěvačky. Za jeden den jí přibylo zhruba pět milionů nových sledujících. V součtu jí odhadem začalo nově sledovat deset milionů lidí. Přístup na seznam blízkých přátel člověk získal automaticky po tom, co začal Eilish sledovat. Jak přesně přidala tolik lidí automaticky mezi blízké přátele je otázkou, na kterou teď hledá odpověď nejeden marketér na světě.

Brzy se ukázalo, že seznam blízkých přátel rozhodně nebyl nepromyšlený a náhodný krok. Propagovala jím totiž nové hudební album, které oznámila jen o čtyři dny později. Nese název Hit Me Hard And Soft a ruka, která byla prvním příspěvkem, který Eilish pro blízké přátele zveřejnila, je součást titulní fotky k albu. Na nové desce bude s největší pravděpodobností deset skladeb, jejich názvy zatím zveřejněné nejsou. Předem nebude vydávat žádné hudební videoklipy, chce pro fanoušky, aby si mohli album poslechnout najednou.

Album by mělo vycházet až 17. května, už teď se o něm hojně diskutuje na sociálních sítích, za což může bezesporu neobvyklý způsob jeho propagace. I přes to však vzbudilo rozruch i kvůli tomu, že Eilish vydává nové album po třech letech. Bylo všeobecně známé, že na nové hudbě pracuje, fanoušci byli přesvděčení o tom, že se nové hudby nedočkají. To se však nestalo. Závěrem je nutné dodat, že s oznámením nového alba byli sledující ze seznamu blízkých přátel odebraní.