Středa 8. května 2024, Den vítězství

Influncerka By Coco | foto: instagram.com/bycoco.__

Influencerka prodávala iPhony, zákazníkům je ale nedodala. Někteří zvažují trestní oznámení

Influencerka By Coco na Instagramu prodávala zánovní iPhony s velkou slevou a tvrdila, že budou hned k odeslání. V září se objevily informace poškozených, kteří tvrdí, že telefon sice zaplatili, nikdy ho ale nedostali. Teď přibývají další, někteří z nich ho zaplatili i v červenci a influencerka s nimi nekomunikuje. Zvažují podání trestního oznámení.
  9:00

Klára Tomsová, která vystupuje pod přezdívkou By Coco, se na sociálních sítích pohybuje už několik let. Za tu dobu však svým chováním vzbudila nejednu debatu. V poslední době se řeší na sítích především kauza se zánovními telefony, které měla prodávat, nicméně je už nedodala. A zdá se, že i po dvou měsících se stále objevují další poškození.

Zánovní telefony značky Apple nabízela na Instagramu Tomsová od léta. Tehdy nejnovější iPhone 14 Pro s pamětí 128 GB nabízela ještě v září za cenu 15 500 korun s možností okamžitého odeslání. V současné době se stejný nový telefon, ač už se nejedná o nejnovější model, prodává zhruba za pětadvacet tisíc korun. Nejeden sledující byl ze slevy nadšený a okamžitě o telefon projevil zájem.

V září se však začaly objevovat informace, že ti, kteří jí peníze za telefon poslali, ho ještě nedostali. A někteří ho nedostali například více než měsíc. Jedna z poškozených žen, jejíž identitu redakce Antiyoutuber.cz zná, komunikovala s Tomsovou výhradně přes Instagram. Vždy, když se jí žena zeptala na bližší informace o termínu doručení, ji Tomsová odpověděla, že je na cestě. Žena po více než měsíci žádala o vrácení peněz, ke kterému došlo až po několika upozorněních a především po tom, co začala celou situaci řešit v jedné ze skupin na Facebooku.

Diskuze pod příspěvkem ženy na Facebooku navíc ukázala, že žena nebyla jediná. Telefon si od Tomsové koupilo několik dalších žen. V září znala redakce Antiyoutuber.cz totožnosti šesti žen ve stejné situaci.

Tomsová se tehdy ohradila tím, že s telefony dělá jen prostředníka pro firmu, která je prodává. Podle jejích slov jí firma dodala telefon a ona z prodeje měla dostat jen určité procento z obdržené částky. Ač tvrdila, že peníze bude muset vracet poškozeným ze svého a z prodeje má jen část peněz, platby za telefon kupující odesílali na stejný účet jako ten, ze kterého peníze vracely.

Telefon zaplatila v červenci

Redakce celou situaci popsala téměř před dvěma měsíci v jednom ze článků. Od té doby se však objevují i další poškození, kteří však za celou dobu peníze zpět nedostali. „Slíbené telefony po dvou měsících stále nikde a když jsme požádali o vrácení peněz, tak zatím stále také nic,“ píše partner jedné z poškozených a dodává, že zvažují podání trestního oznámení. Myslí si totiž, že situace nemá jiné východisko. Tomsovou už jménem partnerky kontaktoval i on, od té doby však na zprávy nereaguje vůbec. „Vrátit peníze v dnešní době zabere pět minut času,“ myslí si.

Tomsová v současné době už telefony na Instagramu nenabízí, nicméně údajně stále figuruje jako prostředník, což by v současnosti mělo fungovat tak, že se zeptá na dostupnost telefonu. „Můj názor je, že se taky nechala napálit a třeba ani nevěděla, že telefony nepřijdou,“ spekuluje muž. Z její strany totiž o tom, že by se mělo dodání telefonu prodloužit, nepadlo ani slovo.

Redakci oslovily i další poškozené. Jedna z nich například poslala peníze za telefon už v červenci. Nikdy ho však nedostala a peníze jí také nepřišly. Všechny, které se na redakci obrátily, zvažují podání trestního oznámení.

Nutno dodat, že Tomsová na Instagramu od posledního vyjádření mlčí. Tehdy tvrdila, že jsou lidé zlí, úspěch jí nepřejí a snažila se také osvětlit její pozici při prodeji telefonů. Redakce ji oslovila s žádostí o vyjádření k celé situaci, do doby zveřejnění článku však nereagovala.