Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Celebrity a konflikt mezi Izraelem a Hamásem. | foto: InstagramAntiyoutuber.cz

Rapper Riad vyjádřil své sympatie k Palestincům. Schytal za to velikou kritiku ze strany sledujících

Konflikt mezi teroristickou organizací Hamás a státem Izrael je v posledních dnech veliké téma. Soustrast a sympatie vyjadřuje mnoho celebrit jak Izraelcům, tak i Palestincům. Uživatelé na sítích říkají, že někteří netuší, o čem mluví. Rapper Riad vyjádřil solidaritu lidem z Gazy. Schytal za to velikou kritiku.
  9:55

Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás je jedním z nejvýraznějších témat posledních dnů a týdnů. Celý konflikt si vyžádal i množství civilních úmrtí. Celou situaci sleduje velká část světa, i množství celebrit a influencerů.

Svět se tak momentálně dělí na dva tábory. Někteří vyjadřují svoji podporu Izraeli, jiní obyvatelům Gazy. Ať už tedy podporují kohokoliv, vždy se najdou na sítích ti uživatelé, kteří je za jejich prohlášení zkritizují. Svoji podporu obyvatelům Palestinské autonomie nyní vyjádřil například rapper Riad na závěrečné tiskové konferenci bojové organizace Clash of the Stars. „Chtěl bych vyjádřit svoji solidaritu nevinným lidem, kteří právě teď umírají v Palestině a kteří už desítky let čelí okupaci,“ říká.

Sledující ho na YouTube streamu z většiny spíše zkritizovali. „Vyjadřovat solidaritu po teroristickém útoku je debilita,“ komentuje jeden.​ „A v Izraeli snad nikdo neumírá d*mente?“ píše další. Mezi komentáři by se jen těžko našel ten, ve kterém by někdo ocenil jeho vyjádření a nenadával mu. Po proslovu sklidil jak ze strany pár zápasníků, tak přihlížejících fanoušků menší potlesk.

Mezi ty, co se staví převážně na stranu obyvatel pásma Gazy, spadá mnoho celebrit. Nedávno vyjádřila svoji podporu palestinským bojovníkům například bývalá pornoherečka Mia Khalifa, za což s ní ukončil spolupráci celosvětově známý magazín Playboy. Lavina kritiky se sesunula i na známou aktivistku Gretu Thunberg, která Gaze vyjádřila svoji podporu. „Gratulujeme, právě jste se stala podporovatelkou teroristické organizace,“ komentuje pod jejím příspěvkem na Instagramu fotbalista z izraelského národního fotbalového týmu Rami Gershon.

Greta Thunberg u Izraelců skončila. Na Instagram totiž přidala fotku, kde pózuje s plyšovou chobotnicí, která je považovaná za antisemitský symbol. Tu později smazala #antiyoutuber

23. října 2023 v 13:38, příspěvek archivován: 23. října 2023 v 16:11

Mezi celebritami se však najde i spoustu těch, co vyjadřuje svoji podporu Izraeli. Do příspěvku na Instagramu zveřejnila herečka Gal Gadot, známá z filmu Rychle a zběsile, či Wonder Woman, Davidovu hvězdu (pozn. red.: symbol státu Izrael, který je také na jeho vlajce). „Stojím za Izraelem, ty bys měl taky. Svět nemůže jen tak sedět, když se dějí tyto strašné teroristické činy,“ napsala do popisku fotky. Gadot pochází z Izraele. Zajímavost je, že má i české kořeny. Její dědeček se narodil v Československu a jako jediný z rodiny přežil teror holokaustu v koncentračním táboře Osvětim. Gadot si prošla i dvouletou službou v izraelské armádě, kde trénovala bojová umění.

I stand with Israel you should too.
The world cannot sit on the fence when these horrific acts of terror are happening!

7. října 2023 v 22:21, příspěvek archivován: 23. října 2023 v 16:03

Mezi celosvětově známými celebritami je veliké množství těch, které vyjádřili svoji podporu státu Izrael. Dwayne Johnson, Madonna, Natalie Portman, Arnold Schwarzenegger, Justin Bieber, ti všichni skrze své profily na sociálních sítích svým osobitým stylem odsoudili teroristické hnutí Hamás a vyjádřili svoji plnou podporu izraelskému lidu. „Jsem zlomený, rozzlobený a je mi zle z brutálních vražd a únosů židovských lidí prostřednictvím strašlivých činů teroristické skupiny Hamás,“ uvedl Johnson.