Čtvrtek 16. května 2024, svátek má Přemysl

Palestinští radikálové napadli Izrael. | foto: Profimedia.cz

Útok na Izrael se dostal i na sociální sítě. Na TikToku ho někteří využívají ke zbohatnutí

Útok na Izrael se dostal i na sociální sítě. Šíří se různá videa, která popisují děsivé důsledky válečného konfliktu. Některá videa jsou natočená v bezprostřední blízkosti ostré palby, jiná naopak z dálky. Někteří uživatelé TikToku konflikt ale vnímají jako možnost, jak si vydělat peníze.
  18:00

Před několika dny se začaly šířit zprávy o útoku na Izrael. Od jeho oznámení se na sociálních sítích začala šířit ta nejrůznější videa, ze kterých často běhá mráz po zádech. Videa, ve kterých jsou města v plamenech, ve kterých je slyšet střelba v ulicích a mnoho k smrti vystrašených lidí. Někteří tvůrci videí jsou přitom často v bezprostřední blízkosti bojů. Objevují se ale také videa, ve kterých si lidé z válečného konfliktu dělají legraci. Jiní zase využívají situace k tomu, aby si na TikToku vydělali peníze. Zoufalí lidé, kteří jsou často ve videích vidět, si ale z války legraci rozhodně nedělají a zoufale prosí o pomoc.

@billy_ag_ Lamentable lo que esta sucediendo en Israel, qué Dios proteja a Israel. #israel #dios #jesu #guerra #final ♬ Oceans Hillsong United - gospelreells

Videa z válečného konfliktu jsou opravdu všude. Objevilo se například video, ve kterém jsou vidět lidé na hubením festivalu ve chvíli, kdy se Izrael dostal pod palbu. V dálce jsou totiž vidět rakety, které míří na nedaleké město. Mnoho videí, která kolují na sociálních, zaznamenávají dění přímo v izraelských městech. V záběrech jsou vidět auta, která jsou rozmetaná na kusy, bombardování budov a v neposlední řadě vojáci, kteří z vojenských aut střílí kamsi do neznáma. „Hrozné, co se ve světě děje. Každá válka je otřesná. Umírá tolik nevinných lidí, kteří jdou pouze bránit svoji zem. Zůstaňte silní. Snad to brzy skončí, z těch záběrů je mi hrozně smutno,“ komentují videa uživatelé na TikToku.

Kromě smutných záběrů z míst, ve kterých konflikt udeřil nejtvrději, také na sociálních sítích kolují videa, ve kterých se jejich autoři snaží ostatním vysvětlit příčinu vzniku válečného konfliktu a zároveň také informovat o aktuálním denní. Protože se o situaci zajímá mnoho států po celém světe, taková videa jsou v nejrůznějších jazycích a dokonce se objevila také na českém TikToku. Reakce Čechů je podobná jako u ostatních. Válka je zkrátka špatná a doufají, že brzy skončí. Někteří se dokonce nechali slyšet, že mají přátele v Izraeli, kteří potvrdili, že jsou z celé situace naprosto zoufalí.

Najdou se ale také lidé, kteří chtějí aktuálního válečného stavu co možná nejvíce využít. Na TikToku se začínají objevovat pochybní uživatelé, kteří si chtějí vydělat peníze a to naprosto nevhodným způsobem. Pravděpodobně se jedná o předem domluvené kamarády, kteří mezi sebou soupeří v tom, kdo dostane více dárků a bude mít více příznivců. Takové souboje jsou na TikToku naprosto normální, ovšem ne v podání, které pro souboj o peníze zvolili tito uživatelé. Jedni si totiž umístili do pozadí izraelskou vlajku, se kterou zběsile mávali. To stejné se dělo na druhé straně, ale s tím rozdílem, že jejich „soupeři“ mávali s tureckou a palestinskou vlajkou.

Diváci, kteří sledovali jejich živé vysílání, měli posílat peníze tomu, kdo je podle nich v právu. Mnoho lidí by si řeklo, že se určitě nenajde nikdo, kdo by falešnému souboji uvěřil. Uživatelé TikToku ale překvapivě posílali drahé dárky oběma stranám a živé vysílání sledovaly tisíce lidí. Autoři živého vysílání si tak vydělali opravdu mnoho peněz a nejspíš je pouze otázkou času, kdy se podobná vysílání začnou ještě více množit. Lidé totiž vidí, že takový styl streamů funguje a někteří proto rovněž neváhají využít válečného stavu ve svůj vlastní prospěch.

Sociální sítě jsou také plné různých videí a fotek, které mají celou situaci zlehčovat. Někteří lidé totiž žijí v takovém komfortu, že si dovolují vytvářet „vtipná“ videa a dokazují tak, že je jim nejspíš úplně jedno, kdo zvítězí a kolik ve válce zemře lidí.

@czechcrunch 🇮🇱 Izrael je ve válce. Co o tom musíte vědět? #israel #palestine #gaza #breakingnews #fy #fyp #czechcrunch ♬ původní zvuk - CzechCrunch

Slovenská blogerka Diana Atzmon Weinberg žila v izraelském městě Tel Aviv. Třináct let svým sledujícím popisovala místní život i své zážitky a doporučovala jim místa, kam by se mohli při návštěvě města podívat. Také ona pocítila, jaké to je žít ve strachu, protože byla nucená ukrýt se v bunkru poté, co se v druhém největším městě Izraele rozezněly výstražné sirény. „Tohle je náš bunkr a všichni tu čekáme. Už asi čtyři hodiny na nás neustálé pálí tisíce raket. Musíme tu čekat do doby, kdy všechny rakety popadají,“ popisovala Diana situaci v jednom videu. V pozadí byla vidět rodina, plačící dítě a také chlapec, který se odvážně vyzbrojil plastovou pistolí. Diana také tvrdí, že jedna raketa dopadla asi 300 metrů od slovenské ambasády, ale neví, jestli se někomu něco stalo.

Na Facebooku Češi vytvořili událost, kdy se mají lidé sejít v Praze na Václavském náměstí, aby vyjádřili podporu celému Izraeli. Lidem totiž není jedno, co se ve světě odehrává a chtějí se proto zapojit alespoň tímto způsobem podobně, jako tomu bylo při napadení Ukrajiny ruskou armádou.