Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Blíží se 31. ročník udílení Českých lvů, nominace ovládli Bratři. V minulosti si sošku odnesla i Halina Pawlovská

V sobotu 9. března se bude konat 31. ročník předávání cen Český lev. Nejvíce nominací získali Bratři, těsně za nimi je Úsvit, Bod obnovy a Přišla v noci. Večerem provede Marek Eben. Dříve nevyhrávaly jen ty nejlepší filmy, udílela se i anticena za nejhorší film. Od roku 2008 je ale zrušena.
  17:45

Už v sobotu 9. března se uskuteční už 31. ročník slavnostního udílení cen Český lev. Ceny se udílejí v jednadvaceti kategoriích a rozhodlo o nich 195 filmových profesionálů. Nejvyšším počtem nominací se mohou pyšnit snímky Bratři, Úsvit, Bod obnovy, Přišla v noci, Němá tajemství a Tancuj Matyldo a televizní seriál Volha.

Nominace pro nejnovější ročník ovládli bezpochyby Bratři režiséra Tomáše Mašína. Šanci na výhru mají v kategoriích hraný celovečerní film, nejlepší režie, herec, herečka, vedlejší herec, vedlejší herečka, scénář, kamera, střih, zvuk, hudba, filmová scénografie, kostýmy a masky. V kategorii nejlepší herec jsou nominovaní oba představitelé bratrů Mašínových, Jan Nedbal i Oskar Hes.

Dále jsou v kategorii nejlepší herec nominovaní David Prachař za výkon ve filmu Citlivý člověk, Karel Roden za roli ve filmu Tancuj Matyldo a Kryštof Hádek za výkon v seriálu Volha. V kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli akademici ocenili nominací Václava Neužila v Bodu obnovy, Stefana Konarskeho v Bratrech, Jiřího Rendla v Přišla v noci, Antonia Šoposkiho v Tancuj Matyldo a Tomáše Jeřábka v seriálu Volha.

V kategorii nejlepší herečka má šanci na výhru Jana Plodková za snímek Němá tajemství, Simona Peková za roli tchyně ve filmu Přišla v noci, Regina Rázlová ve filmu Tancuj Matyldo, a Eliška Křenková za film Úsvit. V kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli akademiky nejvíce zaujaly Karolína Lea Nováková ve filmu Bratři, Denisa Barešová výkonem ve filmu Její tělo, Milena Steinmasslová v Němých tajemstvích, Annette Nesvadbová ve snímku Přišla v noci a Martha Issová v Úsvitu.

Slavnostní předávání cen Český lev se uskuteční 9. března ve 20:10 v přímém přenosu České televize z pražského Rudolfina na ČT1. Moderátorem večera bude Marek Eben.

První udílení cen Český lev se konalo 24. února roku 1994. Prvního českého lva získal Jan Hřebejk za film Šakalí léta. Hřebejk je zároveň nejúspěšnějším režisérem v historii udílení cen. Byl nominovaný celkem jedenáctkrát a zvítězil třikrát. Mezi nejúspěšnější režiséry patří také Jan Svěrák, který vyhrál třikrát z osmi nominací a Petr Zelenka, který si ze šesti nominací odnesl křišťálovou sošku třikrát. Oba dva se navíc pyšní i výhrami v kategorii nejlepší scénář. Zajímavostí je, že Českého lva má doma i Halina Pawlovská za scénář ke komedii Díky za každé nové ráno.

Už v sobotu se bude konat 31. ročník předávání cen Český lev Budete koukat? A jaký je váš letošní favorit?️

6. března 2024 v 15:26, příspěvek archivován: 6. března 2024 v 16:47

Podoba výherní sošky se v minulosti několikrát proměnila. Jejím autorem je od roku 2018 designér Rony Plesl. Inspirací jejího vzhledu byl Josef Lada a tradice českého broušeného křišťálu. Motivy podstavce se navíc každoročně mění.

Největším rekordmanem Českých lvů je Ivan Trojan, který zvítězil celkem sedmkrát. Naposledy sošku lva získal za hlavní roli ve filmu Šarlatán z roku 2020, který režírovala Agnieszka Holland. Druhým nejúspěšnějším hercem je Jiří Schmitzer, který má sošky čtyři. Po třech výhrách mají herci Jan Budař a Oldřich Kaiser. Mezi herečkami jsou nejúspěšnější dvě, Aňa Geislerová a Klára Melíšková, obě mají na kontě pět vítězství. Po třech soškách mají Zuzana Bydžovská a Petra Špalková.

V minulosti ceny nevyhrávala jen ta nejkvalitnější díla. Udílelo se totiž ocenění Plyšový lev, anticena za nejhorší film roku, podobně jako Zlatá malina. Jediný, kdo si cenu osobně převzal, je režisér Zdeněk Tyc za film Už. Ocenění získaly například tři díly série Kaměňák, Divoké pivo a Waterloo po česku. Cena se od roku 2008 kvůli revizi kategorií už neudílí.