Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

Reportáž: Český lev je oslavou českého filmu. Nejlepší herečkou je Simona Peková, na galavečeru se objevil i Kazma

Máme za sebou jednatřicátý ročník Českých lvů. Ač byl film Bratři nominovaný patnáctkrát, nakonec propadl a odnesl si jen jednu cenu. Nejlepší herečkou v hlavní roli se stala zaslouženě Simona Peková. V Rudolfinu se objevili i influenceři, Kluk s kamením poctivě lovil podpisy. Největší poprask ale způsobil Kazma, který si pravděpodobně na galavečer propašoval kumpány v orientálních kostýmech.
  11:26

Ač přímý přenos Českých lvů začínal až po osmé hodině večerní, prostor před pražským Rudolfinem se plnil návštěvníky už od brzkého odpoledne. Filmoví nadšenci se těšili nejen na své favority letošního jednatřicátého ročníku udílení cen, ale i na jiné herce a známé osobnosti z oblasti audiovizuálního průmyslu. A jak vypadal přímý přenos nejprestižnějších filmových cen v Česku z místa?

Ač se může zdát, že celebrity na udílení Českého lva přijíždějí až krátce po šesté hodině, jak je všeobecně známo, opak je pravdou. Už dlouho před šestou hodinou byli herci přítomni minimálně před bočním vchodem Rudolfina a rozdávali podpisy filmovým nadšencům. A těch nebylo opravdu málo. Už před šestou hodinou byl prostor plný filmových nadšenců a lovců podpisů. „Máme už Neužila? A podepisuje se vůbec,“ ptal se jeden z nich na schodech při příchodech na červený koberec.

Mezi filmové nadšence a lovce podpisů se řadí i Ondřej Untermüller alias Kluk s kamením, který stál hned v první řadě u červeného koberce a poctivě se fotil téměř s každým příchozím hercem. Pro redakci Antiyoutuber.cz prozradil, že jeho nejoblíbenějšími zahraničními herci jsou Arnold Schwarzenegger a Sylvester Stallone. Do Rudolfina ale nezamířil, prý po příchodech herců plánoval zajít do jednoho z pražských klubů.

Influencerů a osobností známých ze sociálních sítí se na udílení cen ale příliš mnoho neobjevilo. Krátce před začátkem se na udílení cen ukázala influencerka Roxana, která však vstup do sálu neměla povolený. Objevil se také Janek Rubeš a Jan Špaček, který se proslavil především satirickými rozhovory s českými politiky.

Samotný galavečer udílení cen je dechberoucí. Je to především oslava českého filmu a samotní herci k němu tak přistupují. Po dlouhé době do společnosti dorazil také herec Jiří Bartoška, na kterého byla zaměřena v podstatě celá pozornost. Herec totiž bojuje už podruhé s rakovinou, na předávání cen ale dorazili s manželkou oba evidentně v dobré náladě.

Samotný přenos Českého lva pro přítomné novináře tolik zajímavý není. Nemohou totiž do sálu a tak přímý přenos musí sledovat buď z chodby, kde je jedna televize před toaletami nebo z press centra, které má velmi omezenou kapacitu.

Co říkáte na letošní ročník Českého lva? Nejvíce pozornosti strhla bezpochyby Simona Peková

#antiyoutuber #antiyoutubercz

10. března 2024 v 10:16, příspěvek archivován: 10. března 2024 v 11:14

Co se týče výsledků, překvapivý byl bezpochyby úspěch televizního seriálu Volha, který letošního Českého lva doslova ovládl. Čtyři sošky si odnesl také film Bod obnovy, který byl nominovaný v osmi kategoriích. Film Bratři, který byl nominovaný na patnáct ocenění, si křišťálovou sošku nakonec odnesl jenom jednu. Sice v té „nejdůležitější“ kategorii, tedy nejlepší film roku, i přes to byl výsledek překvapivý.

Největší úspěch měla nejen mezi novináři bezesporu Simona Peková, která si zahrála hlavní roli ve filmu Přišla v noci. Už po jeho zhlédnutí je jasné, že její výkon je přinejmenším dechberoucí. Sama byla evidentně z ocenění v kategorii nejlepší herečka překvapená a každý přítomný novinář, respektive ten, kdo neměl přístup do sálu, jí gratuloval. „Je to doma,“ křičela radostí Peková se soškou v ruce.

Největší poprask však způsobil Kamil Bartošek alias Kazma. Na červeném koberci totiž stáli dva muži v orientálních kostýmech, kteří popíjeli alkohol neznámého druhu. Příchody celebrit sledovali z blízka, po chvíli však prostory Rudolfina pravděpodobně opustili. Později se na afterparty objevil ale i samotný Kazma v podobném kostýmu. Co jeho vystoupení mělo znamenat se pravděpodobně dozvíme až později.