Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej

Nespokojení zemědělci stávkovali v Praze. Traktory s protivládními hesly z města nakonec odjely

Praha se zaplnila traktory, které řídili nespokojení zemědělci. Ti se rozhodli stávkovat a demonstrovat, protože jsou nespokojení s podmínkami, které jim stěžují jejich práci. Někteří se shromáždili před Hlavním nádražím, jiní zase před ministerstvem zemědělství. Nakonec jich ale spousta odjela domů, protože měli pocit, že jim demonstraci ukradli jiní lidé.
  14:00

V Praze se konala stávka zemědělců, kteří se rozhodli společnými silami dosáhnout zásadních změn, které by výrazně pomohly jejich práci. Vše ale neprobíhalo tak hladce, jak si všichni ze začátku mysleli. Ačkoliv byl ministrovi zemědělství Markovi Výbornému předaný dopis s žádostí o odstoupení od Green Dealu, někteří stávkující zemědělci se rozhodli Prahu předčasně opustit. Do centra dění se vydala také redakce Antiyoutuber.cz, která navštívila hned několik míst, kde zemědělci protestovali.

V pondělí se ulice hlavního města Prahy zaplnily traktory, kterými přijeli nespokojení zemědělci. Ačkoliv se mluvilo o tom, že provoz pražské hromadné dopravy bude omezený, zemědělci dbali na to, aby provoz blokovali co možná nejméně. Traktory nejprve utvořily dlouhou kolonu před Hlavním nádražím, kde se zemědělci shromáždili do početné skupiny. Celou situaci bedlivě sledovali policisté, kteří se k zemědělcům zároveň chovali slušně a s respektem. Část zemědělců se ale poté vydala před budovu ministerstva zemědělství, kde předali dopis ministrovi zemědělství Markovi Výbornému a hlasitě se dožadovali, aby stát odstoupil od dohody Grean Deal. Někteří zemědělci ale i nadále stáli před Hlavním nádražím, kde si vařili různá jídla, nebo ve svých traktorech jezdili kolem dokola a troubili. Na Hlavním nádraží si překvapení kolemjdoucí traktory fotili a řidiči, kteří projížděli kolem, neustále troubili.

Také před Ministerstvem zemědělství se držela početná skupinka zemědělců a to i navzdory tomu, že už se na místě nic dramatického neodehrávalo. Také tam ale někteří z nich nechali zaparkované své traktory, kterých v den protestu vyrazilo do Prahy přes pět set. Před ministerstvem zemědělství neustále přecházeli policisté, kteří skupinu zemědělců sledovali. Zdálo se ale, že někteří mají špatnou náladu a mluvili o tom, že se nejspíš vydají do svých domovů. Později se skutečně někteří zemědělci rozhodli nasednout do svých vozů a odjet pryč. Ani před Hlavním nádražím nebyl kolem čtvrté hodiny jediný traktor a brzy se vysvětlilo proč. Na Malostranském náměstí se totiž konala demonstrace, kde se sešli nejen nespokojení zemědělci, ale také lidé, kterým vadí současná vláda. Podle některých zemědělců jim právě tito lidé ukradli demonstraci a rozhodli se proto odjet pryč.

Malostranské náměstí bylo zaplněné demonstranty, kteří se rozhodli protestovat proti špatným podmínkám zemědělců. Zároveň se ale na místě objevili také lidé, kteří zemědělce chtěli pouze přijít podpořit v jejich protestu. „Já si myslím, že zemědělci by se měli nějakým způsobem ozvat, protože česká produkce potravin je důležitá a v dnešní době to ti zemědělci mají docela těžké,“ řekl v rozhovoru pro redakci Antiyoutuber.cz jeden z mnoha přítomných lidí, kteří se rozhodli zemědělce podpořit. Demonstrace zemědělců ale využili také politické strany. Na Malostranském náměstí si totiž postavili propagační stánek členové politické strany KSČM, kteří oslovovali přítomné demonstranty a snažili se je nalákat na program, který jejich strana nabízí. Na místo dorazili také členové strany SPD, kteří se také snažili lidi informovat o tom, jaký program nabízí jejich politická strana.

Také proto byli někteří zemědělci velmi nespokojení s výsledkem demonstrace a rozhodli se odjet domů. Na Malostranském náměstí to ale opravdu žilo. Na místě měli demonstranti různé transparenty s hesly, kterými vyjadřovali nespokojenost se současnou vládou a mnoho z nich si s sebou přineslo české vlajky. Mezi nimi občas zavlály také slovenské vlajky a svou nespokojenost tak vyjadřovali také Slováci. Na postaveném pódiu se střídali všemožní řečníci, kteří skandovali různá hesla, snažili se demonstranty povzbudit a místy dokonce pobavit připravenými vtipy, kterými zároveň kritizovali českou vládu. K demonstrantům se přidali také náhodní kolemjdoucí včetně zahraničních turistů, kteří se zvědavě vyptávali, proti čemu přítomní lidé protestují. Zemědělců, kteří jsou nespokojení s podmínkami, které ovlivňují jejich práci, se zastalo opravdu mnoho lidí.